REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Supa franceză cu tomate și Crap rasol special

 •  Documentare
506 afişări

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

21cab4e4-9dfd-4b57-a080-9f1adb0b9c7a

Săptămâna aceasta, vă propunem ''Supa franceză cu tomate'' și ''Crap rasol special'', ambele rețete fiind publicate în ''Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Supa franceză cu tomate
Tae în felii opt tomate și o ceapă și prăjeștele în grăsime de porc câteva minute. Adaogă un litru de apă caldă, sare și mult piper. Să fiarbă bine până ce tomatele vor fi fierte tare. Trece bulionul prin sită, aruncă felii subțiri de pâine rece și fidea și pune să fiarbă 5 sau 6 minute.

Crap rasol special
Iată o preparație delicioasă, care se deosebește de tot ceea ce cunoaștem. Este o combinație cu totul particulară a noastră. Cureți crapul ca de obiceiu, îl sărezi, îl pipărezi. Într'o cratiță pui ceapă și morcovi, apă cât să acopere neapărat peștele și a patra parte din lichid untdelemn, cât și pătlăgele roșii. Să fiarbă o jumătate de oră la foc iute, acoperit. Atunci pui peștele și 3-4 păhăruțe de vin alb. Lași să fiarbă cât e necesar pentru ca peștele să fie pătruns. În același fel poate fi gătit șalăul, plătica și scrumbia de mare, cât și ceilalți pești grași precum morunul și nisetrul. A doua zi, mai ales iarna, poate fi mâncat rece în zeama prinsă.

AGERPRES/(Documentare — Irina Andreea Cristea, editor: Cristian Anghelache, editor online: Irina Giurgiu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe