COD GALBEN: 11-05-2025 Intre 04:20 si 07:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Ialomiţa, Județul Argeş, Județul Călăraşi, Județul Giurgiu, Județul Teleorman;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Republica Finlanda sărbătoreşte la 6 decembrie Ziua naţională, marcând proclamarea independenţei în 1917.

O ţară nordică din Europa, mărginită de Norvegia, Suedia, Federaţia Rusă, Marea Baltică, Finlanda, denumită "Ţara celor 1000 de lacuri" are un relief scund, cu altitudini medii de 152 m, marcat de trecerea gheţarilor cuaternari şi aproximativ 188.000 de lacuri, precum şi un număr similar de insule potrivit www.descoperă.ro. Cel mai înalt vârf aflat în întregime pe teritoriul finlandez este Ridnitsohkka cu 1.316 m, cel mai mare lac este Saimaa, al patrulea lac ca mărime din Europa, iar cele mai multe insule se găsesc în arhipelagul Turku.

Acest paradis al apelor, o minune a naturii cu întinderi nesfârşite de decoruri sălbatice unde pot fi văzuţi reni şi elani, are o suprafaţă acoperită în proporţie de peste 80 % de păduri, din care circa 8.000 de kmp sunt organizaţi ca arii protejate în 35 de parcuri naţionale. Pădurea reprezintă pentru această ţară, una dintre cele mai importante resurse, Finlanda fiind cel mai mare producător de lemn din Europa şi printre cei mai mari din lume. Pentru fabricarea produselor din lemn
sunt folosiţi molidul, pinul şi mesteacănul. Aceste conifere predomină în pădurile finlandeze, dar se întâlnesc şi plopi, arini, arţari şi ulmi în partea sudică a ţării, precum şi circa 1.200 de specii de plante şi ferigi şi 1.000 de varietăţi de licheni.

În ce priveşte fauna ţării aceasta este diversă şi cuprinde peste 60 de specii endemice de mamifere, aproape 250 de specii de păsări, peste 70 de specii de peşte şi 11 de reptile şi amfibieni, multe migrate din ţările vecine cu mii de ani în urmă. Trăiesc aici: ursul brun (animalul naţional), lupul cenuşiu, glutonul, elanul, linxul, vulpea polară, lebăda de iarnă, pasărea omătului sau ploierul auriu. Speciile de peşti includ biban, crap, ştiucă, cod, hering, batoc sau somonul de Atlantic, favoritul pescarilor. De asemenea, de-a lungul coastei sunt întâlnite focile între Foca inelată de Saimaa, devenită emblema Asociaţiei Finlandeze pentru Conservarea Naturii.

Clima ţării este umedă, influenţată de vecinătatea Mării Baltice, de mulţimea lacurilor şi de masele de aer mai calde. Întrucât este situată deasupra paralelei 60, Finlanda are zile de vară lungi şi răcoroase şi zilele de iarnă scurte şi reci. Temperaturile medii înregistrate vara sunt în jurul valorii de 16 grade C, în timp ce iarna scad în jurul valorii de - 9 grade C. Clima este mai aspră în Laponia datorită poziţionării în zona Cercului Polar. Aici zăpada acoperă teritoriul timp de 7-8 luni pe an, în timp ce în zona sudică, 4-5 luni pe an. În cele mai grele zile de iarnă, în Laponia temperatura scade până la -45 °C.

Finlanda capătă un colorit magnific în timpul iernii, locuitorii acestei ţări fiind consideraţi cei mai mari iubitori de schi. Din acest punct de vedere, una din principalele atracţii ale ţării este Lahti, renumit centru al sporturilor de iarnă unde se află şi un muzeul dedicat acestora, dar şi Laponia cu numeroase staţiuni de practicare a sporturilor de iarnă. O călătorie în Laponia, însă, nu ar fi completă fără un popas la Castelul de Zăpadă din Kemi. Reconstruit în fiecare iarnă pe o suprafaţă de circa 13.000-20.000 mp, cu ziduri lungi de un kilometru, construcţia se mândreşte cu titlul de cel mai mare castel de zăpadă din lume. Aici, turiştii pot servi cina într-un restaurantul de zăpadă, unde mesele şi scaunele sunt acoperite cu blană de ren sau pot vizita capela de zăpada, acolo unde cupluri din întreaga lume aleg să îşi unească destinele.

Printre cele mai interesante destinaţii turistice ale ţării se numără şi oraşul Turku unde se pot vizita muzeele de biologie, de marină şi observatorul de pe colina Vartiovuori. Turismul pentru pescuit sportiv e află în plină ascensiune practicându-se atât în ape diferite - Marea Baltică, golfuri, râuri sau lacuri - cât şi în anotimpuri diferite, cel mai popular fiind "pescuitul de iarnă".

Deosebit de atractiv în ce priveşte peisaje naturale pitoreşti îmbinate cu arhitectura ultramodernă este chiar capitala Helsinki cu statut de port, fiind situată pe malurile Golfului Finic, un braţ al Mării Baltice. Oraşul include peste 300 de insuliţe şi aproximativ 120 km de coastă. AGERPRES (Documentare - Cerasela Bădiţă; editor: Irina Andreea Cristea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.