ZILE NAȚIONALE: Regatul Thailandei - repere geografice și istorice

 •  Documentare
723 afişări

Regatul Thailandei sărbătorește, în fiecare an, Ziua națională la 5 decembrie, ziua de naștere a fostului rege Rama IX (Bhumibol Adulyadej). După decesul fostului suveran la 13 octombrie 2016, Ziua națională a țării ar putea fi înlocuită cu 28 iulie, ziua de naștere a succesorului acestuia, Rama X (Maha Vajiralongkorn).

77690a64-6666-4864-afe3-f2f77dc65c4b

Moment artistic prilejuit de lansarea întregului poștal "Valori culturale românești și thailandeze în filatelie", eveniment organizat de Romfilatelia și Ambasada Regatului Thailanda în România, la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"

Monarhie constituțională și cu o suprafață de 513.120 kmp, Thailanda este o țară în Asia de sud-est, învecinată cu Cambodgia la est, Golful Thailandei și Malaysia la sud, precum și cu Marea Andaman și Myanmar la vest.

Thailanda mai este cunoscută și ca Siam, care a fost denumirea oficială a țării până la 23 iunie 1939, dată la care a fost schimbată în Thailanda. În 1945 i s-a dat, din nou, denumirea de Siam, dar la 11 mai 1949 a revenit la denumirea de Thailanda. Unii locuitori, în special minoritatea chineză, continuă să folosească denumirea de Siam.

Statul asiatic este împărțit în opt mari regiuni, subdivizate în 77 de provincii și capitala la Bangkok. Fiecare provincie este împărțită în districte: în anul 2000 erau 795 de districte (Amphoe), 81 subdistricte (King Amphoe) și 50 de districte ale Bangkokului (khet). Orașele principale sunt Chiang Mai, Hat Yai, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pak Kret.

Climatul este tropical și caracterizat de musoni. Există un muson de sud-vest, ploios, cald și înnorat de la mijlocul lunii mai până în septembrie, și, de asemenea, un muson uscat și rece din nord-est din noiembrie până la mijlocul lunii martie. Istmul din sud este întotdeauna cald și umed.

Populația este reprezentată, în majoritate, de etnicii thailandezi și laoțieni, ultimii concentrați în regiunea nord-estică Isan, formând aproximativ o treime din populație. Există, de asemenea, o mare comunitate de chinezi-thailandezi care a jucat în istorie un rol economic important. Alte grupuri etnice sunt: mala, în sud, mon, khmer și diferite triburi hill.

Aproape 95% dintre thailandezi sunt budiști de tradiție therevada, dar în sudul țării sunt câteva zone musulmane și mici minorități creștine, existând și câteva grupări hinduse. Limba thailandeză este limba națională, scrisă în alfabetul propriu, dar multe dialecte etnice și regionale se întâlnesc în zonele cu populație predominantă lao sau khmer.

Potrivit www.mae.ro, în 1238, în partea centrală a teritoriului actual al Thailandei a fost întemeiat regatul Sukhothai, primul regat thailandez dintre statele feudale siameze întemeiate în valea fluviului Mae Nam Chao Phraya, pe fondul colapsului Imperiului Khmer. Aceste regate au fost unificate în timp de cel mai puternic dintre ele, regatul Ayutthaya (fondat în 1351). Odată cu urcarea pe tron, în 1782, a regelui Rama I (Buddha Yodfa Chulaloke), primul rege din dinastia Chakri (dinastie care domnește și în prezent) capitala Siam-ului a fost mutată la Bangkok (Krung Thep Mahanakhon).

În decursul secolului XIX, Thailanda a reușit să evite soarta țărilor vecine, care au devenit coloniile puterilor europene, însă a pierdut părți semnificative din teritoriul său. În această perioadă, regii dinastiei Chakri, în special Rama IV (Mongkut) și Rama V (Chulalongkorn) au încurajat modernizarea rapidă a țării. În iunie 1932 a avut loc o lovitură de stat condusă de ofițeri ai armatei și civili, uniți în cadrul primului partid politic thailandez, Khana Ratsadon (Partidul Poporului). În urma acesteia, regele Rama VII (Prajadhipok Sakdidej) a acceptat transformarea Siamului dintr-o monarhie absolută într-una constituțională. În 1939, denumirea de Siam a fost înlocuită cu cea de Thailanda. În perioada 1941-1944, Thailanda a dus o politică pro-japoneză, deși a reușit să evite intrarea în cel de-Al Doilea Război Mondial împotriva puterilor aliate. Cu unele intermitențe, până în prezent, puterea a fost deținută de guverne militare, viața politică fiind zguduită în această perioadă de nu mai puțin de 12 lovituri de stat.

MAE notează că actuala criză politică își are originea în alegerile generale din 2001 și 2005, care au fost câștigate de partidul Thai Rak Thai (Thailandezii care iubesc spiritul Thailandei — TRT) condus de miliardarul Thaksin Shinawatra. Acesta a devenit primul premier reales în funcție, dar a fost ulterior înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat (2006).

În 2007 a fost adoptată noua Constituție a țării, iar la 15 decembrie 2008, într-o sesiune extraordinară a Camerei Reprezentanților, a fost aprobat un guvern de coaliție format din șase partide politice, condus de Partidului Democrat. În anul 2009 și în primăvara anului 2010, au avut loc acțiuni de protest ale simpatizanților fostului premier Thaksin Shinawatra ("Cămășile roșii"). În urma alegerilor din 3 iulie 2011, partidul de opoziție Pheu Thai (Partidul pentru Thailanda, fostul TRT), condus de către Yingluck Shinawatra, sora mai mică a fostului premier Thaksin Shinawatra, a obținut o majoritate de 265 de mandate parlamentare din totalul de 500. Încercările guvernului Yingluck de a amenda constituția și de a introduce o lege a amnistierii persoanelor implicate în evenimentele politice din ultimii zece ani au fost întâmpinate cu ostilitate de opoziție, care a recurs la ample proteste de stradă. În urma acestor proteste, guvernul a dizolvat parlamentul anunțând organizarea de alegeri anticipate pentru 2 februarie 2014. Boicotate de principalul partid de opoziție, Partidul Democrat, alegerile au fost declarate neconstituționale la 21 martie 2014. La 7 mai 2014, premierul Yingluck Shinawatra și alți 9 miniștri au fost demiși de către Curtea Constituțională. La data de 20 mai 2014, armata a impus din nou legea marțială pe întreg cuprinsul țării, iar la data de 22 mai 2014, gen. Prayuth Chan-ocha a preluat puterea prin lovitură de stat militară. Deși inițial organizarea de noi alegeri democratice a fost prevăzută pentru a doua jumătate a lui 2015, ulterior regimul militar a amânat data alegerilor până la mijlocul anului 2017. La 7 august 2016, Constituția țării a fost amendată din nou printr-un referendum constituțional.

Yingluck Shinawatra, fost prim-ministru al Regatului Thailandei

Thailanda este considerată drept o economie emergentă, recent industrializată. Criza economică și financiară globală a afectat Thailanda în 2009, Produsul Intern Brut (PIB) contractându-se cu cca. 5 la sută. În 2010 economia thailandeză a înregistrat o ușoară creștere. Începând cu același an, guvernul a implementat un pachet de măsuri stimulative, de 44 miliarde USD, pe o perioadă de trei ani. În 2011, exporturile Thailandei au fost afectate de reducerea schimburilor cu Japonia, ca urmare devastărilor cauzate de cutremurul și valul tsunami din luna martie, precum și de instabilitatea piețelor europene și din SUA. Cu toate acestea, PIB-ul pe 2012 s-a situat la 366 miliarde USD, în creștere 6,5% față de anul precedent. PIB-ul pe 2013 a atins valoarea de 389 miliarde USD, înregistrând o creștere de 2,9%. Principalele state investitoare sunt China, Japonia, Coreea de Sud și India.

Criza politică cu care se confruntă acest stat a afectat puternic economia, Regatul Thailandei înregistrând în al patrulea trimestru al anului 2014 o creștere de 1,7% față de trimestrul precedent și de doar 0,7% față de perioada similară a anului 2013. Conform estimărilor, economia Regatului Thailandei ar fi crescut în 2015 cu 2,7%.

AGERPRES/(Documentare — Cristian Anghelache, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Gabriela Badea)

Citește și:

* ZILE NAȚIONALE: Regatul Thailandei — turism

* ZILE NAȚIONALE: Regatul Thailandei — gastronomie

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe