COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 20 Intre 20:00 si 21:00 se va semnala Grindină de medii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelie. in Județul Gorj; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 19 Intre 19:25 si 20:15 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…70 km/h, averse ce vor cumula 15...20 l/mp, descărcări electrice, grindină. in Județul Gorj; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 19 Intre 19:15 si 20:15 se va semnala Descărcări electrice, averse (5...10 l/mp), intensificări ale vântului. in Mun. Bucureşti;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Aniversată în fiecare an la 20 noiembrie, Ziua universală a copiilor marchează ziua în care Adunarea Generală a ONU a adoptat, în 1959, Declaraţia pentru Drepturile Copiilor şi, în 1989, Convenţia pentru Drepturile Copiilor (1989), se arată pe site-ul www.un.org.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat ţărilor din întreaga lume (Rezoluţia 836, IX) să introducă începând cu 1956 un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor dorindu-se încurajarea fraternităţii şi înţelegerii între copiii din întreaga lume şi de a promova totodată bunăstarea acestora. A fost făcută recomandarea ca fiecare ţară să aleagă o dată cât mai apropiată pentru marcarea acestui eveniment.

Convenţia pentru Drepturile Copiilor este tratatul internaţional privind drepturile omului cu cea mai largă ratificare. Convenţia prevede protejarea şi promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie şi joacă, dar şi dreptul la viaţa de familie, de a fi protejaţi împotriva violenţei, de a nu fi discriminaţi şi dreptul de a-şi face auzite opiniile lor. În 2014 s-au împlinit 25 de ani de la adoptarea acestei Convenţii.

UNICEF - Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite - este organizaţia care se ocupă de promovarea şi coordonarea acestei zile speciale, acţionând, totodată, la îmbunătăţirea bunăstării copiilor.

Potrivit UNICEF, în fiecare an milioane de copii devin victimele unor violenţe incalculabile. Copii din fiecare ţară, cultură şi din orice pătură socială înfruntă forme variate de abuz, neglijenţă, exploatare şi violenţă. Abuzurile au loc acasă, la şcoală, în instituţii, la muncă, în cadrul comunităţii, al conflictelor armate şi în cadrul dezastrelor naturale. Majoritatea acţiunilor de violenţă îndreptate împotriva copiilor, precum pedepsele corporale şi abuzul sexual, rămân legale şi aprobate de către societate în multe ţări. Violenţa şi abuzul afectează copii în dezvoltarea lor ca viitori adulţi, demnitatea acestora, precum şi integritatea fizică şi psihologică.

Organizaţia ''Save the Children'' organizează la 21 noiembrie un eveniment pentru a marca această zi, care va avea ca subiect principal: ''Opriţi Violenţa Împotriva Copiilor!'', se menţionează pe site-ul oficial.

În ciuda faptului că, de-a lungul timpului, au fost întreprinse ample acţiuni în acest sens, şi astăzi în lume sunt prea mulţi copii care nu se pot bucura de aceste drepturi, fiind supuşi în continuare unor diverse forme de violenţă.

Mai multe ţări, printre care Canada, Noua Zeelandă şi Marea Britanie organizează numeroase acţiuni pentru a marca la 20 noiembrie Ziua universală a copiilor, respectiv Declaraţia pentru Drepturile Copiilor (1959) şi Convenţia pentru Drepturile Copiilor (1989), potrivit www.timeanddate.com. Alte ţări organizează activităţi pentru a marca Ziua copiilor, în zile diferite, precum cea de-a patra zi de miercuri din octombrie în Australia sau 14 noiembrie în India. Ziua universală a copiilor nu este marcată în SUA, însă există o altă zi sărbătorită în prima zi de duminică din iunie.

În România, dar şi în alte ţări, o Zi internaţională a copiilor este sărbătorită în fiecare an la 1 iunie. În 1925, în cadrul Conferinţei Mondiale privind bunăstarea copiilor de la Geneva, s-a proclamat ziua de 1 Iunie, Ziua internaţională a copiilor. Ziua este marcată, de obicei, prin numeroase evenimente şi acţiuni pentru copii, în care sunt implicaţi copiii, dar şi de discursuri privind drepturile copiilor şi bunăstarea acestora. AGERPRES /(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.