Modifică dimensiunea fontului:
Republica Letonia sărbătoreşte, la 18 noiembrie, Ziua naţională, aniversarea proclamării independenţei (1918). Situată în nordul Europei, Letonia se învecinează cu Estonia la nord, Rusia la est, Belarus în sud-est şi Lituania în sud. Capitala statului este Riga iar alte oraşe importante sunt: Daugavpils, Liepaja, Jelgava, Jurmala, Ventspils, Rezekne. Porturi importante la Marea Baltică: Riga, Ventspils, Liepaja.
Letonia este situată pe litoralul estic al Mării Baltice şi are o frontieră maritimă de 500 km. Cea mai mare înălţime, respectiv 311,6 m, se află la Gaizinkalns. Letonia are peste 3.000 lacuri, cele mai mari fiind Raznas şi Lubans, şi 750 râuri cu peste 10 km lungime, între care se numără Gauja (460 km), Daugava (lungimea totală 1.020 km, din care 357 km pe teritoriul leton). Suprafaţa ţării cuprinde 43% păduri, 10% mlaştini şi 3% bazine de apă dulce. Terenurile agricole ocupă 40% din teritoriu.
Relieful este predominant de câmpie, mai joasă în partea de vest, de-a lungul litoralului (57% din teritoriu sub 100 m altitudine) şi colinar în sud-vest (podişul Kursa, 184 m). În zona centrală se desfăşoară colinele Vidzeme (312 m), iar în partea de est, Latgale, cu altitudinea maximă de 289 m. Cea mai mare înălţime, respectiv 311,6 m, se află la Gaizinkalns, potrivit vol. Enciclopedia Statelor Lumii (2005). Poziţionată pe malul Mării Baltice, la o răscruce de drumuri ale comerţului internaţional, Letonia a fost, încă din secolul al XIV-lea, un centru major comercial între vest şi est. Letonia s-a aflat, de asemenea, în centrul Ligii Hanseatice, prima zonă de liber schimb. Astfel, poziţia sa geografică, a determinat o dezvoltare rapidă a serviciilor de tranzit ale Letoniei.
Exporturile contribuie semnificativ la PIB-ul Letoniei. Economia Letoniei a înregistrat o creştere a PIB de mai mult de 10% pe an în perioada 2006-2007, dar intrat într-o recesiune severă în 2008, ca urmare a unui deficit de cont curent şi expunerea datoriilor mari pe fondul economiei mondiale. Cele mai importante domenii ale economiei letone sunt industria de prelucrare a lemnului, industria alimentară, precum şi industria constructoare de maşini şi producerea dispozitivelor electronice. Cea mai mare parte a activităţii economice a ţării o reprezintă însă sectorul serviciilor, potrivit site-ului oficial al MAE. A urmat, între 2011 şi 2013, o perioadă de reîntoarcere la creştere economică stabilă (PIB-ul anual crescând până la 4,5%, iar producţia cu 6,2%), datorită reformelor şi măsurilor de disciplină financiară. După 2013 Letonia a avut una din cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană.
Înainte de 1918, Letonia a fost o provincie a Imperiului Rus, (gubernie) condusă de un guvernator numit de ţar. Numele ei era Livonia, iar teritoriul acesteia includea şi sudul Estoniei de astăzi. Denumirea de Livonia datează din perioada primei ocupaţii germane a teritoriilor baltice, de la începutul secolului al XIII-lea, şi derivă de la cuvântul Liv, care denumea locuitorii băştinaşi. Letonia există ca stat din 1918, ca urmare a Tratatului de Pace de la Paris şi a acordării de teritorii pe bază etnico-lingvistică. În 1991, Letonia şi-a recâştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică. După restaurarea de facto a independenţei s-a alăturat Naţiunilor Unite. Letonia a aderat la OMC în 1998. În 2004, a devenit membru al Uniunii Europene şi NATO. La 21 decembrie 2007, Letonia a aderat la Acordul Schengen, iar la 1 ianuarie 2014, a adoptat moneda Euro. AGERPRES/ (Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.