Modifică dimensiunea fontului:
Cea mai cunoscută melodie lansată de regretata Laura Stoica este ''Un actor grăbit'', compusă de Bogdan Cristinoiu pe versurile Andreei Andrei. Melodia a fost prezentată în primă audiţie în 1991, iar în 1992 a fost declarată ''piesa anului''.
Tot în 1992, melodia a fost înregistrată şi a apărut sub formă de single, la Romagram. În vara aceluiaşi an Lura Stoica a participat la Festivalul erbul de aur de la Braşov, unde a câştigat premiul I pentru debut discografic cu acest single.
Textiera Andreea Andrei declara într-un interviu că la un şlagăr, refrenul este cel mai greu de găsit. Totuşi, în cazul acestei melodii, a găsit versurile destul de uşor, spunând că a fost mai inspirată ca oricând.
Laura Stoica s-a născut la Alba Iulia, la 10 octombrie 1967. A copilărit la Târgovişte, unde s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, ale cărei cursuri le-a absolvit în 1986, secţia canto clasic, profesor Emil Niculescu. Ulterior, a participat la toate concursurile muzicale organizate în ţară pentru tinerele talente.
A debutat ca solistă, în 1987, la Festivalul de Muzică Uşoară Amara, unde a obţinut locul II la secţiunea interpretare, iar un an mai târziu a obţinut trofeul Festivalului de Muzică Uşoară Râmnicu-Sărat. Următorul pas în cariera artistică l-a făcut în 1989, când a devenit solistă a teatrului de revistă "Toma Caragiu" din Ploieşti, timp de un an.
În 1990, la Festivalul de la Mamaia, a cucerit juriul şi publicul cu melodia "Dă, Doamne, cântec", compusă de Viorel Gavrilă şi a obţinut marele trofeu.
A avut mai multe apariţii la Festivalul Internaţional ''Cerbul de Aur'' de la Braşov, în anii 1992, 1997, 2003 şi 2005, unde a cucerit de fiecare dată premii. Anul 1997 i-a adus Laurei Stoica şi alte două premii - Cea mai bună voce feminină la International Maltese Song Festival şi Premiul III - Şlagăre la Festivalul de la Mamaia.
În 1998, primeşte Premiul Juriului ("Ea nu ştie ce vrea") la Festivalul Pamukkale din Turcia, iar în 2001, la Festivalul Discovery de la Varna, în Bulgaria, obţine Trofeul pentru cea mai bună piesă ("I Need Love"), Premiul Criticii şi Premiul special al Juriului.
Pe lângă numeroasele premii obţinute, Laura Stoica a avut o bogată activitate concertistică. În perioada 1990-2005, a evoluat în peste 700 de concerte şi spectacole, pe scenele româneşti şi în străinătate. În 1995, a cântat alături de Ricchi e Poveri la Constanţa şi Galaţi, dar şi alături de Samantha Fox, la Sala Palatului din Bucureşti. A efectuat turnee în Bulgaria (1991), Israel (1997), Malta (2001), SUA (2001, 2002-2003).
A apărut în peste 650 de show-uri TV din România, Bulgaria, Malta, singură sau alături de trupa sa - Laura Stoica Band. Înfiinţată în 1993, trupa Laurei a reunit, de-a lungul anilor, mulţi muzicieni valoroşi - Iulian Vrabete, Eugen Mihăescu, Vlady Cnejevici, Florin Ionescu, Cristian Soleanu, Răzvan Lupu, Relu Bitulescu, Mihai Coman, Remus Carteleanu, Paul Baciu, Matei Căpitanu, Răzvan Mirică. Ultima formulă a trupei îi avea în componenţă pe Adrian Visteanu (chitară), Emanuel Gheorghe ''Fisă'' (clape), Victor Miclăuş (bass), Cristian Mărgescu (tobe), Laura Luchian (backing-vocal).
În 2005, după o perioadă de absenţă, Laura a hotărât să revină în prim-planul muzical cu un album şi un stil nou, astfel că în vară a lansat albumul ''Laura Stoica - S-a schimbat''.
În momentul în care a considerat că a acumulat foarte mult din punct de vedere muzical, Laura s-a înscris la cursurile Universităţii Ecologice din Bucureşti, secţia Actorie, unde i-a avut profesori pe Adriana Popovici, Constantin Codrescu, Vlad Rădescu, Doru Ana. A absolvit actoria în 2000, iar spectacolul de licenţă a fost pe scena Teatrului Nottara, în piesa "Azilul de noapte", de Maxim Gorki, în rolul Vasilisa, regia fiind semnată de Constantin Codrescu.
În perioada 2000 - 2001 a jucat în "Hammam/Prizonier în cutia toracică", după Tahar Ben Jeloun, rolul Ahmed, regia Mihai Mihalcea. În 2004, a interpretat rolul Drucila în "Îndrăgostiţii din Ancona", regia Andrei Mihalache, la Teatrul din Constanţa, iar ulterior a devenit angajata Teatrului ''Toma Caragiu'' din Ploieşti, unde a avut mare succes în rolul Rocky din "Călători în voia sorţii", regia Marcela Timiraş.
În seara de 9 martie 2006, Laura Stoica şi logodnicul ei Cristian Mărgescu şi-au pierdut viaţa, într-un cumplit accident de circulaţie, în timp ce se întorceau de la Urziceni, unde Laura avusese un concert.
După tragica dispariţie a artistei, multe voci feminine au preluat piesa ''Un actor grăbit'' pe care au cântat-o cu precădere în spectacole Tribute Laura Stoica - Ellie White, Delia, Andra& Smiley&Marius Moga, Dalma, Amna, Cristina Bălan (ex-Impact), Lidia Buble, Julia Jianu, Alexandra Ungureanu&Mihai Georgescu (Bere Gratis).
La 9 martie 2013, admiratori şi prieteni ai artistei au ales un mod inedit de a-i aduce un omagiu, la şapte ani de la dispariţie, organizând un flash mob. Peste 200 de persoane s-au strâns în centrul vechi al Capitalei, între care Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Pepe, Aurelian Temişan, Paula Seling, Crina Matei, Monica Davidescu, Cristina Cioran, Zoltan Andras (Sarmalele Reci), Alexandra Velniciuc, Aylin Cadîr, Ana Maria Moldovan, unde au cântat împreună piesa "Un actor grăbit".
În 12 septembrie 2016, la Târgovişte, mai mulţi colegi de scenă ai Laurei au participat la concertul ''10 ani... spre rai'' in memoriam Laura Stoica, organizat de Primăria Târgovişte cu ocazia zilelor oraşului. Au cântat Monica Anghel, Sanda Ladoşi, Nico, Julia Jianu, Silvia Dumitrescu, Ionuţ Ruscior, Vlad Miriţă, Gabriel Cotabiţă, Claudia Pavel, Alin ''Coiotu'' Dincă (Trooper), care au cântat piese din repertoriul Laurei. Melodia ''Un actor grăbit'' a fost cântată de Monica Anghel. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cerasela Bădiţă)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.