Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Melodia ''De va veni la tine vântul'' a fost lansată de formaţia Mondial în 1969, pe versurile lui Octavian Goga (parte din poezia ''Cântece'') şi muzica lui Romeo Vanica şi a fost inclusă pe primul EP al formaţiei, apărut în acelaşi an la Electrecord.

Cântecul a apărut şi în 1971, pe discul ''Chitare româneşti'', lansat tot de Electrecord.

Melodia a fost preluată în repertoriu mulţi ani mai târziu de trupa Omul cu şobolani, care a realizat un cover după varianta formaţiei Mondial.

Formaţia Mondial a fost înfiinţată în 1966 de basistul Filip Merca, originar din Tulcea. Student al Politehnicii bucureştene, Merca a fost însoţit iniţial de câţiva colegi care au activat doar puţin timp în grup: Mihai Constantinescu (voce), Dan Panaitescu (chitară solo), Horia Bădău (claviaturi), Gabriel Drăgan (voce), Dragoş Vasiliu (chitară ritmică) şi bateristul Florin Dumitru.

În 1966 au fost cooptaţi noi membri. Mihai Constantinescu l-a adus pe Romeo Vanica (pian), interesat mai ales de compoziţie. Constantinescu a plecat la scurt timp, iar în locul său a venit Radu Stoica (tot voce). Li s-a alăturat mai târziu şi Gabriel Litvin (chitară solo), în locul lăsat de Panaitescu.

În vara lui 1968, a venit în Mondial organistul Mircea Drăgan. Romeo Vanica s-a concentrat pe pian, acustic sau electric, iar Mircea Drăgan a rămas organist. În 1969, Florin Dumitru s-a transferat la formaţia Phoenix, rămasă fără baterist. În locul lui a fost cooptat Mihai (Mişu) Cernea. Primul disc EP al formaţiei (cuprinzând piesele ''Primăvara'', ''Romanţă fără ecou'' - cunoscută publicului şi prin primul ei vers: ''Iubire, bibelou de porţelan'', ''De va veni la tine vântul'' şi ''Atât de fragedă''), lansat în acelaşi an, conţine şi înregistrări în studio cu Florin Dumitru la tobe. Împreună cu Cernea, Mondial înregistrează noi succese, printre care: ''Departe sunt de tine'', ''Pe harta Europei'', ciclul ''Vântul-Nopţi de veghe-Vară''.

Pentru câţiva ani, Mondial şi-a ales ca punct de plecare pentru piese versuri scrise de mari poeţi români: Mihai Eminescu, Octavian Goga, Ion Minulescu, George Topârceanu.

În 1970, Mondial colaborează cu Gică Petrescu la realizarea unui disc EP pentru export, conţinând preluări ale unor piese în limba engleză. Tot în 1970, Mondial efectuează un turneu de 45 de zile în URSS.

După turneul sovietic, la finele lui 1970, a plecat din formaţie Radu Stoica, iar Vlad Gabrielescu i-a luat locul lui Dragoş Vasiliu la chitară ritmică. Gabriel Litvin a plecat şi el în 1971, întemeind F.F.N. (Formaţia fără nume). Au fost înregistrate piesele: ''Codrul'' şi ''Romanţa inimii'' (aceasta din urmă compusă de Romeo Vanica). Un LP-ul eponim a fost lansat în 1971, cuprinzând cele mai bune înregistrări de la finele lui 1969. Albumul a intrat în topul vânzărilor întocmit de The New Musical Express pentru Europa de Est.

Succesul de care s-a bucurat formaţia peste hotare după lansarea LP-ului a determinat apariţia unui număr de piese în unele compilaţii străine. Este şi cazul a două discuri editate în Germania de Est de casa de discuri AMIGA, care constau în mare parte din piese preluate de pe discul stereo românesc Romanian Pop Music II: ''Rumänische Gitarren'' (Chitare româneşti), dublu LP, 1971, iar al doilea - ''Mondial und das Electrecord-Orchester'', LP, 1972.

În perioada ianuarie-august 1972, formaţia a efectuat un turneu în ţară sub denumirea de Jam Grup Mondial, într-o formulă restrânsă, de doar patru membri (Gabriel Drăgan, Mircea Drăgan, Mişu Cernea şi chitaristul Sorin Tudoran, venit în grup încă din 1971, în locul lui Vlad Gabrielescu. Filip Merca nu a participat în turneu). Anul 1973 găseşte formaţia în componenţa Mihai Cernea (tobe), Nicolae (Nicu) Enache (clape), Filip Merca (bass) şi Iuliu Merca (chitară şi voce, în locul lui Sorin Tudoran). Plecat din trupă, Mircea Drăgan a înfiinţat formaţia Romanticii.

Mihai Cernea părăseşte şi el formaţia în 1973 şi se transferă la Sfinx. La orgă (mai târziu, şi la sintetizator) cântă Nicolae Enache, până spre 1976, când pleacă pentru a participa la alte proiecte (Roşu şi Negru, apoi Sfinx). După plecarea lui Enache, formaţia îl va avea ca membru pe Idu Barbu (claviaturi), unul dintre fondatorii Sfinx. În 1977 este cooptat Doru Tufiş, (fost membru în Romanticii), la chitară şi voce.

Trupa Mondial se desfiinţează în 1979, când Filip Merca (unicul membru fidel formaţiei de-a lungul întregii sale istorii) renunţă la orice activitate muzicală şi pleacă în Statele Unite. Cu toate acestea, o parte dintre membrii formaţiei rămân activi în domeniu, fie în cadrul altor trupe (Mihai Cernea la Sfinx, iar Iuliu Merca a înfiinţat Semnal M în 1977), fie în calitate de compozitori (Romeo Vanica).

În 1993 a fost lansată compilaţia ''Remember Mondial'' pe disc şi casetă audio (apărută în 1998 şi pe CD), ocazie pentru care o parte dintre materialele vechi ale formaţiei au fost remasterizate. Piesele apărute pe compilaţie sunt alese dintre cele de pe primul EP (vezi discografia) şi de pe LP-ul Mondial.

Gabriel Drăgan a murit în 1995. În ciuda pierderii, formaţia s-a reunit în 1998, iniţial cu ocazia primei ediţii a Festivalului Concurs Naţional Studenţesc de Pop-Rock ''Iubire bibelou de porţelan'', apoi pentru diverse emisiuni televizate şi ocazii, în componenţa Romeo Vanica, Mihai Cernea, Dragoş Vasiliu, Mircea Drăgan, Vlad Gabrielescu, Doru Tufiş şi soliştii vocali Claudiu Mirică (1998-2001), apoi Radu Ghencea.

Un alt concert Mondial a avut loc în 2002, cu ocazia celei a doua ediţii a aceluiaşi festival, componenţa trupei rămânând aceeaşi. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.