Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Venezuela, oficial Republica Bolivariană a Venezuelei (República Bolivariana de Venezuela), sărbătoreşte ziua naţională la 5 iulie, marcând proclamarea independenţei faţă de Spania, în 1811.

Situată în partea de nord a Americii de Sud, Venezuela ocupă o suprafaţă de peste 910.000 kmp. Este mărginită de Columbia, la vest, de Brazilia, la sud, şi de Guyana, la est. Totodată, are o largă ieşire la Marea Caraibilor şi Oceanul Atlantic, în partea de nord, cu o linie de coastă de 2.800 km. Pe lângă partea continentală, cuprinde o serie de insule şi arhipelaguri din Caraibe, printre care Insula Margarita - cea mai cunoscută, Insula Coche, La Orchila, La Blanquilla, La Tortuga, Las Aves, Los Roques şi Los Monjes.

Capitala Venezuelei, Caracas, se află în partea de nord a ţării, pe coasta Mării Caraibilor. Alte oraşe importante sunt: Maracaibo, Valencia, Barquisimeto, Ciudad Gayana, Maracay, Ciudad Bolívar, Cumaná, San Cristóbal, San Fernando de Apure.

Peisajul venezuelean este variat, incluzând munţi înalţi, păduri tropicale, câmpii largi şi zone aride de coastă.

Relieful este dominat de şiruri muntoase şi de câmpii, potrivit "Enciclopediei Universale Britannica" (2010). Astfel, în partea de nord se găseşte o extensie a Anzilor - cel mai lung lanţ muntos din lume; la vest se află bazinul lacului Maracaibo; spre sud-est se desfăşoară câmpii vaste (llanos) şi păduri; la sud de fluviul Orinoco, se întinde, neocupată şi în mare parte neexplorată, o porţiune a Podişului Guyanei, reprezentând aproximativ jumătate din suprafaţa totală a ţării, conform www.encyclopedia.com. Potrivit "Enciclopediei statelor lumii" (2005), lanţul andin pătrunde pe teritoriul Venezuelei sub forma a două ramuri ce înconjoară depresiunea tectonică a lacului Maracaibo: Sierra de Perija, pe direcţia nord-vest (constituind limita cu Columbia), şi Sierra Nevada de Mérida, către nord-est, care ajungând la ţărmurile Mării Caraibilor, se desfăşoară paralel cu acestea, spre est, alcătuind Cordillera de la Costa. Cel mai înalt punct din Anzii venezueleni este Pico Bolívar sau La Columna, care ajunge la 5.007 m.

De-a lungul frontierei de sud cu Brazilia, găsim formaţiuni muntoase, cu aspectul unui bloc de piatră cu pereţi verticali, inaccesibili, şi cu vârfuri aproape plate (o suprafaţă netedă ca un platou), cunoscute sub numele de "tepui" sau "tepuy". Faimosul Munte Roraima, una dintre cele mai înalte formaţiuni de acest gen, se ridică până la 2.772 metri, la graniţa cu Guyana.

În sud-estul ţării, pe cursul râului Churún , care se varsă în Caroní, se află cea mai înaltă cascadă din lume, Angel (Salto Ángel sau Salto del Ángel), "Cascada Îngerului" în română, măsurând 979 m, iar căderea apei are loc de pe platoul muntos Auyán-Tepuí, care înseamnă "Muntele Diavolului". Alte cascade importante din regiune sunt Torón, Karuay şi Yuri.

Deşi în Venezuela există mai mult de 1.000 de râuri, reţeaua hidrografică a ţării este dominată de fluviul Orinoco (2.740 km), care izvorăşte din Podişul Guyanelor şi se varsă în Oceanul Atlantic printr-o deltă imensă. Cel mai important lac este Maracaibo - cel mai mare din America de Sud. Maracaibo este alimentat de aproximativ 10 râuri mari, printre care Catatumbo, Chama, Escalante şi Santa Ana, precum şi de zeci de râuri mici.

Clima este predominant tropicală, cu un anotimp ploios şi unul secetos. Cu toate acestea, altitudinea determină diferenţe semnificative de temperatură, în regimul precipitaţiilor, precum şi în ceea ce priveşte vegetaţia. În timp ce mai multe vârfuri din Cordillera de Mérida sunt acoperite permanent cu zăpadă, în unele zone litorale ariditatea este pronunţată. Ploile prelungite şi inundaţiile din decembrie 1999 au declanşat în regiunea de costă masive alunecări de teren soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale enorme.

Pădurea, îndeosebi cea tropicală umedă, acoperă aproximativ două cincimi din suprafaţa Venezuelei, Câmpia Orinoco este domeniul savanei (llanos), la peste 2.500 m altitudine se desfăşoară "paramos"-urile, regiuni cu vegetaţie ierboasă dezvoltată într-un climat mai aspru, iar în delta fluviului Orinoco se întâlnesc păduri de mangrove.

Fauna este bogată şi diversă: jaguari, pume, oceloţi, maimuţe urlătoare, maimuţe păianjen şi maimuţe capucin, urşi, pecari, căprioare, oposumi, câini sălbatici, sconcşi, tapiri. Există numeroase reptile, printre care caimani, crocodili, şopârle, şerpi veninoşi (şarpele-cu-clopoţei, şarpele coral) şi neveninoşi (precum boa, anaconda), broaşte ţestoase. Venezuela găzduieşte, de asemenea, un mare număr de specii de păsări. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea; editor: Irina Andreea Cristea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.