COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 18-05-2025 ora 21 Intre 21:00 si 00:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 20 Intre 20:30 si 21:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Gorj, Județul Dolj, Județul Vâlcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României, Ziua Justiţiei se sărbătoreşte, potrivit articolului 2 al acestei Hotărâri, în prima duminică a lunii iulie, respectiv la 3 iulie anul acesta.

Ziua Justiţiei are menirea de a marca rolul şi importanţa puterii judecătoreşti, ale partenerilor justiţiei, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept. Ea constituie, totodată, şi un bun prilej pentru consolidarea relaţiilor instituţionale.

În anul 2015, Ziua Justiţiei a fost sărbătorită la 5 iulie. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a pledat atunci pentru unificarea practicii judiciare, afirmând că aceasta înseamnă predictibilitate, fiind esenţială mediului de afaceri şi investitorilor străini. "România are două rapoarte de ţară consecutive care remarcă progresul. Şi pentru că discutăm de raportul de ţară, aş vrea să privim cu atenţie o remarcă din ultimul document referitoare la practica neunitară. Independenţa magistratului, pentru fiecare caz în parte, nu e un motiv pentru a nu ţine cont de soluţiile date în speţe similare. Unificarea practicii înseamnă în primul rând predictibilitate pentru cetăţeni, iar această predictibilitate este esenţială, mai ales dacă discutăm de mediul de afaceri, de investitori străini", a afirmat Robert Cazanciuc, la Palatul de Justiţie, unde a fost marcată Ziua Justiţiei. El a subliniat că România are nevoie să se dezvolte economic, pentru că "doar prin creştere economică se vor putea mobiliza mai multe resurse pentru sprijinirea sistemelor publice de sănătate, învăţământ, apărare, justiţie".

La 27 iunie 2014, Uniunea Juriştilor din România a organizat, cu ocazia aniversării Zilei Justiţiei, simpozionul "Priorităţi actuale ale profesiilor juridice în înfăptuirea justiţiei". Evenimentul a avut loc la Academia Română, iar ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că ţara noastră are parte de "vremuri interesante", însă tocmai de aceea adresează actorilor sociali şi clasei politice rugămintea de a manifesta reţinere şi de a apăra independenţa justiţiei. Acesta a mai adăugat că anul care s-a scurs de la ultima celebrare a Zilei Justiţiei nu a fost deloc un an uşor, iar intrarea în vigoare a noilor coduri penale a reprezentat o provocare în sistemul de Justiţie. Ministrul a mulţumit tuturor magistraţilor, grefierilor şi întregului personal pentru eforturile depuse ca intrarea în vigoare a acestor coduri să se facă fără probleme şi şi-a exprimat regretul că nu a reuşit să convingă în ultima vreme suficient de mulţi parlamentari să voteze proiecte propuse de Ministerul Justiţiei şi de sistemul judiciar.

Tot în anul 2014, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat la ''Ziua Justiţiei'', organizată de Consiliul Superior al Magistraturii, la Palatul Justiţiei din Bucureşti. La manifestare au participat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, preşedinţii Comisiilor juridice ale Camerei Deputaţilor şi, respectiv, ale Senatului, Liviu-Bogdan Ciucă şi Cătălin Boboc, din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Camelia Toader, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, consilierul de conturi de la Curtea de Conturi, Verginia Vedinaş, reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova, Dumitru Visternicean.

În anul 2013, Uniunea Juriştilor din România a marcat Ziua Justiţiei, prin organizarea simpozionului cu tema "Rolul autorităţii judecătoreşti în sistemul puterilor statului", la care care au luat parte magistraţi şi reprezentanţi ai profesiilor juridice liberale - avocaţi, notari publici, consilieri juridici, executori judecătoreşti -, personalităţi ale vieţii publice şi juridice. Lucrările simpozionului au fost deschise de Ioan Chelaru, preşedintele Uniunii Juriştilor, şi de Robert-Marius Cazanciuc, ministrul justiţiei, în prezenţa premierului Victor Ponta. La manifestare, au mai fost prezenţi Oana Schmidt-Hăineală, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Livia Doina Stanciu, preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu-Mihail Niţu, procuror general al României. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Andreea Onogea, editor: Cristian Anghelache)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.