Ziua Justiției

 •  Documentare
2704 afişări

Instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României, Ziua Justiției se sărbătorește, potrivit articolului 2 al acestei Hotărâri, în prima duminică a lunii iulie, respectiv la 3 iulie anul acesta.

eb4c8266-adc4-4376-88b2-992c8145f744

Themis — zeița Justiției

Ziua Justiției are menirea de a marca rolul și importanța puterii judecătorești, ale partenerilor justiției, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept. Ea constituie, totodată, și un bun prilej pentru consolidarea relațiilor instituționale.

În anul 2015, Ziua Justiției a fost sărbătorită la 5 iulie. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a pledat atunci pentru unificarea practicii judiciare, afirmând că aceasta înseamnă predictibilitate, fiind esențială mediului de afaceri și investitorilor străini. "România are două rapoarte de țară consecutive care remarcă progresul. Și pentru că discutăm de raportul de țară, aș vrea să privim cu atenție o remarcă din ultimul document referitoare la practica neunitară. Independența magistratului, pentru fiecare caz în parte, nu e un motiv pentru a nu ține cont de soluțiile date în spețe similare. Unificarea practicii înseamnă în primul rând predictibilitate pentru cetățeni, iar această predictibilitate este esențială, mai ales dacă discutăm de mediul de afaceri, de investitori străini", a afirmat Robert Cazanciuc, la Palatul de Justiție, unde a fost marcată Ziua Justiției. El a subliniat că România are nevoie să se dezvolte economic, pentru că "doar prin creștere economică se vor putea mobiliza mai multe resurse pentru sprijinirea sistemelor publice de sănătate, învățământ, apărare, justiție".

La 27 iunie 2014, Uniunea Juriștilor din România a organizat, cu ocazia aniversării Zilei Justiției, simpozionul "Priorități actuale ale profesiilor juridice în înfăptuirea justiției". Evenimentul a avut loc la Academia Română, iar ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că țara noastră are parte de "vremuri interesante", însă tocmai de aceea adresează actorilor sociali și clasei politice rugămintea de a manifesta reținere și de a apăra independența justiției. Acesta a mai adăugat că anul care s-a scurs de la ultima celebrare a Zilei Justiției nu a fost deloc un an ușor, iar intrarea în vigoare a noilor coduri penale a reprezentat o provocare în sistemul de Justiție. Ministrul a mulțumit tuturor magistraților, grefierilor și întregului personal pentru eforturile depuse ca intrarea în vigoare a acestor coduri să se facă fără probleme și și-a exprimat regretul că nu a reușit să convingă în ultima vreme suficient de mulți parlamentari să voteze proiecte propuse de Ministerul Justiției și de sistemul judiciar.

Tot în anul 2014, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a participat la ''Ziua Justiției'', organizată de Consiliul Superior al Magistraturii, la Palatul Justiției din București. La manifestare au participat președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, președinții Comisiilor juridice ale Camerei Deputaților și, respectiv, ale Senatului, Liviu-Bogdan Ciucă și Cătălin Boboc, din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene, Camelia Toader, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, consilierul de conturi de la Curtea de Conturi, Verginia Vedinaș, reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova, Dumitru Visternicean.

În anul 2013, Uniunea Juriștilor din România a marcat Ziua Justiției, prin organizarea simpozionului cu tema "Rolul autorității judecătorești în sistemul puterilor statului", la care care au luat parte magistrați și reprezentanți ai profesiilor juridice liberale — avocați, notari publici, consilieri juridici, executori judecătorești—, personalități ale vieții publice și juridice. Lucrările simpozionului au fost deschise de Ioan Chelaru, președintele Uniunii Juriștilor, și de Robert-Marius Cazanciuc, ministrul justiției, în prezența premierului Victor Ponta. La manifestare, au mai fost prezenți Oana Schmidt-Hăineală, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Livia Doina Stanciu, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Tiberiu-Mihail Nițu, procuror general al României.

AGERPRES/(Documentare — Cerasela Bădiță, Andreea Onogea, editor: Cristian Anghelache)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe