Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm reţete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

În această săptămână, vă prezentăm ''Caşcaval de vacă'' şi ''Ochiuri'', reţete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră - Carte de bucate, practică'' (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Caşcaval de vacă
Ia doui sau trei decalitri de lapte muls proaspăt, pune-l pe foc, şi tocmai la clocotul al treilea dă-i chiag, amestecându-l necontenit cu o lingură mare până ce va suferi degetul, şi pe urmă amestecă-l cu o crăcană până ce laptele se va face boţuri ca alunele. Când boţurile încep să se lipească unul de altul, ia strecurători aşezate în tipare şi pune câte patru sau cinci linguri (cât vrei să fie caşcavalul de mare) în fiecare strecurătoare. După aceea sară-le în patru rânduri: întâiu puţin, şi apoi scurge-le de zer; al doilea, după 12 ore, pune mai multă sare şi scurge-le iar, şi tot aşa până la a patra oară. Apoi scoate-le din tipare şi dintre strecurătoare şi pune-le la teasc pe o scândură vre-o patru sau cinci zile. Tiparul să fie rotund şi de orice grosime. Dacă vrei, fă şi caşcavaluri afumate, punându-le în alte strecurători curate, şi atârnându-le la fum din foc cu paie.

Ochiuri
Taie felii de ficat de miel, dă-le prin făină şi prăjeşte-le în unt; topeşte apoi unt proaspăt şi ferbe câte ouă vrei, aproape de timpul mesei; după aceea aşează-le pe o farfurie, toarnă untul deasupra, aşază ficaţii în mijlocul ouălor, presară deasupra sare, piper şi o lingură de unt, şi apoi dă-le ferbinţi la masă. Poţi să faci ochiuri şi cu untdelemn, dar atunci în loc de unt şi de ficaţi fă un sos de zeamă de lămâe, sare, piper şi untdelemn de cel mai bun, toarnă-l deasupra lor şi dă-le reci la masă. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.