Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, este sărbătorită ca Ziua Românilor de Pretutindeni, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 792 din 21 noiembrie 2007.

Legea reglementează drepturile persoanelor de etnie română, precum şi ale celor care aparţin filonului cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase. De asemenea, instituie Ziua Românilor de Pretutindeni, care se va sărbători în fiecare an la data de 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată în fiecare an de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), printr-o serie de manifestări organizate în zone în care trăiesc mulţi români.

În 2012, la împlinirea a cinci ani de când, la data de 30 noiembrie, de ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a marcat această sărbătoare, precizând într-un comunicat că MAE consideră conaţionalii de pretutindeni drept parte integrantă a poporului român, iar comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării un vector activ şi puternic de promovare a imaginii României în lume.

La 30 noiembrie 2013, în mesajul adresat cu prilejul acestei zile, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat: România este alături de dumneavoastră, românii care trăiesc în afara graniţelor ţării, în străduinţele pe care le depuneţi pentru conservarea tradiţiilor şi a limbii române, pentru a reuşi să păstrăm şi să facem mai bogată cultura europeană şi a statelor în care trăiţi. Doresc să vă asigur că românii din afara graniţelor ţării sunt o prioritate pentru politica externă a României, pentru Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, a declarat, într-un comunicat postat pe site-ul MAE, că Ziua Românilor de Pretutindeni este un moment de sărbătoare, de mândrie naţională şi de afirmare a românismului oriunde în lume: "Folosesc acest prilej pentru a vă adresa calde felicitări precum şi îndemnul de a păstra în suflet spiritul, cultura, limba şi tradiţiile româneşti. Milioane de români trăiesc azi peste tot în lume (...) Ei nu şi-au uitat nici tradiţiile şi nici limba. Deşi trăiesc dincolo de frontiere nenumărate, nimic nu le-a putut lua sentimentul că sunt o parte a neamului românesc. Le mulţumesc şi îi asigur de întreaga noastră susţinere şi solidaritate".

În 2013, Ziua Românilor de Pretutindeni s-a sărbătorit în mai multe capitale europene şi în comunităţile de români din afara graniţelor ţării. A fost sărbătorită şi pe malul drept al Tisei, în Maramureşul istoric, cu bucate româneşti şi cu muzică populară, iar la Chişinău, Institutul Cultural Român a organizat o serie se spectacole. De asemenea, la Roma a fost organizată, cu acest prilej, cea de-a III-a ediţie a Târgului România - Italia, cu scopul de a promova câteva sectoare ale economiei româneşti pe piaţa italiană, iar la Madrid - un târg cu produse tradiţionale româneşti. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.