Ziua mondială a păsărilor migratoare

 •  Documentare
1483 afişări

Ziua mondială a păsărilor migratoare se sărbătorește la nivel global începând din anul 2006, fiind inițiată de Secretariatul Convenției pentru conservarea speciilor migratoare și animalelor sălbatice (CMS) și Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA).

cbd11993-0871-4a31-a04b-deba013e6984

Colonie de pelicani în Delta Dunării, pe brațul Sulina

Marcarea Zilei mondiale a păsărilor migratoare urmărește încurajarea autorităților naționale, organizațiilor neguvernamentale (ONG), cluburilor și asociaților, universităților, școlilor pentru organizarea de evenimente, programe anuale, activități educaționale având ca scop conștientizarea publicului în vederea conservării habitatelor păsărilor migratoare din întreaga lume.

Evenimente în acest sens au loc pe tot parcursul anului, chiar dacă majoritatea au loc în jurul datei tradiționale a Zilei mondiale a păsărilor migratoare, respectiv a doua sâmbătă a lunii mai — 14 mai, anul acesta.

În 2016 Ziua mondială a păsărilor migratoare subliniază importanța eforturilor internaționale pentru conservarea speciilor de păsări migratoare prin acorduri, legi, tratate și colaborări. În acest an se marchează și centenarul Tratatului privind păsările migratoare — un acord încheiat între S.U.A., Canada și Mexic pentru protejarea păsărilor migratoare.

După cum amintește un comunicat al Administrația Rezervației Biosferei ''Delta Dunării'', sloganul sub care este celebrată această zi în 2016 este ''....și când cerul devine tăcut ?''.

Numeroase specii de păsări migratoare sunt amenințate astăzi cu dispariția. Parte importantă a biodiversității globale, aceste păsări sunt deosebit de vulnerabile din cauza faptului că migrează pe distanțe lungi, unele specii fiind dependente de zonele umede care se degradează din cauza activităților antropice nesustenabile. Totodată, milioane de păsări dispar din cauza braconajului, capturării și comerțului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrișări, dezvoltarea infrastructurii, schimbările climatice, pierderea habitatelor de cuibărire și de hrănire.

România, alături de alte țări, a aderat la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS) prin Legea nr. 13/1998 și a ratificat Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA), prin Legea nr. 89/2000. CMS și AEWA încurajează cooperarea internațională pentru monitorizarea, cercetarea științifică, stoparea declinului speciilor de păsări și a habitatelor lor, în aria geografică de răspândire a acestora, prin luarea de măsuri coordonate pentru menținerea speciilor de păsări migratoare într-o stare de conservare favorabilă sau pentru readucerea lor la o asemenea stare, subliniază comunicatul amintit. Planul Strategic AEWA pentru perioada 2009-2017 abordează problemele prioritare legate de păsările de apă migratoare și acțiunile care trebuie întreprinse pentru conservarea speciilor și a habitatelor naturale, managementul activităților umane, monitorizarea speciilor ș.a.

Și în România sunt organizate în preajma Zilei mondiale a păsărilor migratoare diverse acțiuni, precum monitorizarea speciilor de păsări sălbatice, distribuirea de materiale informative, conferințe în care sunt expuse aspecte semnificative privind conservarea acestor specii etc.

Astfel, Administrația Rezervației Biosferei ''Delta Dunării'' marchează această zi, în perioada 10 — 15 mai 2016, prin organizarea de acțiuni de celebrare pe teritoriul rezervației, împreună cu elevii și cadrele didactice de la școlile din localitățile Crișan și Sulina, prin centrele de informare și vizitare. Programul acțiunilor cuprinde evenimente de informare și conștientizare publică, precum prezentarea însemnătății evenimentului, concursuri de desene, drumeții în zonele învecinate localităților, ateliere de lucru, activități interactive ș.a.

AGERPRES/(Documentare — Ruxandra Bratu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe