SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 martie

 •  Documentare
1280 afişări

71dcb9f5-b756-453b-b947-21c1f3de5a0e

Ortodoxe
Odovania praznicului Bunei Vestiri; Soborul Sf. Arhanghel Gavriil; Sf. Mc. Montanus preotul și soția sa, Maxima; Sfinții 26 de Mc. din Goția (Pomenirea morților)

Greco-catolice
Serbarea Sf. Arhanghel Gavril. Pomenirea morților

Romano-catolice
Sâmbăta Sfântă
Sf. Emanuel, m.

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi odovania praznicului Bunei Vestiri. Odovanie se numește sfârșitul sărbătoririi unui praznic împărătesc sau a unui praznic mai deosebit. Sărbătoarea Bunei Vestiri este o sărbătoare mare rânduită în cinstea Maicii Domnului

Alături de praznicul Bunei Vestiri se sărbătorește în Biserica Ortodoxă, la 26 martie, și Soborul Arhanghelului Gavriil.

Arhanghelul Gavriil este una dintre căpeteniile îngerilor vestitori ai voii lui Dumnezeu. După mărturiile Sfintei Scripturii și ale tradiției Bisericii, se spune că Arhanghelul Gavriil a fost cel care l-a învățat pe Moise în pustiul Egiptului să scrie Cartea Facerii. Tot acesta i-a vestit Sfântului Proroc Zaharia că Elisabeta va naște pe Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a adus vestea cea bună Sfintei Fecioare Maria.

Reprezentat în iconografia Bisericii Ortodoxe ca având în mâini floarea de crin, Sfântul Arhanghel Gavriil mai este sărbătorit și la 8 noiembrie, împreună cu Sfântul Arhanghel Mihail.

Tot astăzi sunt pomeniți Sfântul Mucenic Montanus preotul și soția sa, Maxima, care au suferit moarte martirică în timpul persecuției împăratului roman Dioclețian, în cetatea Singidunum (azi Belgrad).

La începutul anului 304, când a început prigoana împotriva creștinilor, preotul Montanus a fugit în cetatea Sirmium (azi Mitrovița), dar a fost prins și dus în fața guvernatorului provinciei. Îndemnat să se lepede de credința în Hristos, el a răspuns cu îndrăzneală că nu va aduce niciodată jertfe zeilor și că nu se va lepăda de Mântuitorul lumii.

Arătându-se neînfricat împotriva chinurilor, guvernatorul a poruncit să fie adusă și soția sa, preoteasa Maxima, crezând că ea va fi mai slabă din fire și că va fi înduplecată să aducă jertfe zeilor. Dar, întărită de harul dumnezeiesc, Sfânta Mucenică Maxima a cerut și ea să fie supusă la chinuri.
Astfel, toate încercările de a-i abate din drumul pe care și l-au ales singuri au rămas zadarnice. Drept aceea, s-a poruncit să fie înecați în râul Sava. În acest fel au primit cununile muceniciei preotul Montanus și soția sa, Maxima.

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cristian Anghelache)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe