Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua mondială a somnului este marcată, anual, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, ceea ce în 2016 înseamnă 18 martie. Este o iniţiativă a Asociaţiei Mondiale a Medicinii Somnului, cu scopul de a atrage atenţia asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât şi asupra societăţii. Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de problemele legate de somn şi variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecţiuni.

Tema Zilei mondiale a somnului din 2016 este Somnul bun este un vis ce poate fi atins. Conform http://www.worldsleepday.org/, un somn bun este definit de trei factori: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului şi să fie alert a doua zi; continuitate, adică somn neîntrerupt; profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică şi psihică.

Manifestările din 2015 dedicate acestei zile, sub sloganul un somn corect înseamnă sănătate şi fericire, au avut loc în nu mai puţin de 75 de ţări.

Somnologia sau medicina somnului se ocupă, potrivit http://www.somnologie.ro/, cu diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor reunite sub numele generic de "tulburări ale somnului". Printre acestea se numără sforăitul, apneea obstructivă în somn, insomnia şi somnambulismul.

Somnologia este un domeniu interdisciplinar, care implică specialişti din domenii diferite, ca pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii şi altele.

Conform unui studiu online realizat de GfK şi publicat în decembrie 2015, peste un sfert dintre cei chestionaţi acuză stări de insomnie sau tulburări ale somnului. Astfel, problemele cu somnului reprezintă a doua cea mai comună afecţiune, după răceală şi gripă. În cadrul studiului au fost chestionate peste 27.000 de persoane în 22 de ţări despre stările de disconfort fizic experimentate în ultimele 12 luni.

La 9 martie 2016, un studiu realizat în Marea Britanie, care a analizat efectele somnului asupra pielii, a dovedit că oboseala se vede pe faţă. Mai exact, persoanele care au dormit numai şase ore pe noapte timp de cinci zile au suferit o creştere netă a ridurilor şi imperfecţiunilor, în medie cu 45%. La unele femei, cele două ore de somn în minus au dus la sporirea cu 127% a numărului de coşuri şi cu 68 % a petelor de roşeaţă.

Somnologia este un subiect care îi preocupă şi pe medicii români. De exemplu, în perioada 11-13 iunie 2015, a avut loc, la Braşov, Conferinţa naţională de somnologie, cu tema De veghe în patologia somnului, organizată de Societatea Română de Pneumologie şi de Societatea de Somnologie şi Ventilaţie non-invazivă. Printre subiectele abordate s-au numărat relaţia somn-demenţă, biomarkerii apneei de somn, epilepsia şi somnul. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.