COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 10 – 19 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Pictorul, graficianul şi scriitorul Sorin Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române (din 2006), s-a născut la 18 martie 1946, în Bucureşti.

A absolvit Institutul de Arte Frumoase, la clasa pictorului Corneliu Baba, fiind profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Discipol al preotului Constantin Galeriu (1918-2003), care i-a fost duhovnic, Sorin Dumitrescu, spune într-un interviu: "Întâlnirea cu părintele Galeriu mi-a schimbat viaţa".

A avut prima sa expoziţie personală la Galeriile Orizont, în 1972. A obţinut aprecierea publicului prin expoziţia personală din 1980, "Hipersemne", de la Galeria de artă Dalles. În aceste lucrări a abordat valorile din cultura asiatică, descriind palatele indiene, pagodele japoneze şi turnurile asiriene. Ulterior, Sorin Dumitrescu s-a îndreptat spre pictura bizantină şi cultura creştină ortodoxă.

Despre expoziţia "Hipersemne", criticul şi istoricul de artă, Magda Cârneci, spunea, la 6 august 2012: "De la titlu şi până la punerea amplă în spaţiu, era ceva ce nu se mai văzuse la Bucureşti, ca anvergură ideatică, ca îndrăzneală retorică şi curaj cultural. Din lumea ternă şi prozaică a străzii, dar şi a societăţii româneşti bornate, închistate, de atunci, intrai brusc într-un fel de 'templu al modernităţii radicale', care-şi deschidea o fereastră spre un alt fel de realitate, epurată şi simbolică, spre un alt fel de trăire a artei, intens intelectuală, decât ce ţi se servea de obicei în expoziţii (...) Exista în lucrări un dor al resuscitării unui plan cultural şi spiritual al fiinţei umane, un nivel uitat, ocultat sau abandonat de mentalitatea contemporană".

În 1981 a fondat Gruparea 9+1, împreună cu artiştii plastici Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Marin Gherasim, Horea Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Doru Covrig.

Dintre expoziţiile personale, amintim pe cele din Bucureşti (1974, 1976, 1980, 2007 - Palatele Brâncoveneşti); Timişoara (1980); Lugoj (1981). A participat la numeroase expoziţii de grup, încă din 1969. În străinătate, a avut expoziţii de artă românească la Toulon (1974), Stockholm (1975) şi Paris (1982).

Este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei Anastasia, directorul Editurii Anastasia şi membru în Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Dintre cărţile publicate de Sorin Dumitrescu menţionăm: "7 dimineţi cu Părintele Dumitru Stăniloaie - convorbiri realizate cu Sorin Dumitrescu" (1993), "Chivotele ecumenice ale lui Petru Rareş şi modelul lor ceresc" (2003), "Iconostasul român de la Scala Coeli. Biografia unei sinteze stilistice" (2005). A mai publicat albumele "Frăsinei - biserica paraclis a cimitirului: album" (2007) şi "Biserici. O arheologie vizuală a creativităţii şi stilisticii bizantine" (2008).

A ilustrat seria volumelor lui Nichita Stănescu: "Epica magna" (1978), "Operele imperfecte" (1979) şi "Noduri şi semne" (1982).

A mai publicat, în 2006, colecţia "Ruptura. 17 prelegeri despre iconografie", care conţine un set de 17 DVD-uri, cu 17 prelegeri de iconologie, o importantă contribuţie în discursul teologic actual, având scopul de a pătrunde în tainele limbajului iconic. Tema centrală o constituie descrierea şi analizarea schismei imaginii eclesiale de după Marea schismă din 1054.

În 2010 a fost lansată, la Mânăstirea Antim, cartea sa "Noi şi icoana" - o suită de studii şi eseuri despre sensul şi arta icoanei, fiind considerat de oamenii de cultură una dintre cele mai avizate voci în materie de estetică şi artă creştină.

În contextul expoziţiei colective, "SEMNificaţii la Palatele Brâncoveneşti", din 2012, la care au fost expuse şi lucrări ale lui Sorin Dumitrescu, Onisim Colţa spunea că "Adevărul lui (n.r. Sorin Dumitrescu) ţine de o ordine arhaică a lumii. Arhaicul nu e pentru Sorin Dumitrescu ceva care a fost la un moment dat, ci 'ceva care este veşnic tezaurizat în adâncul nostru', primordialul".

În 2013 i-a apărut o nouă carte, "Tablou cu orbi", dedicată memoriei lui Nichita Stănescu.

Este membru corespondent al Academiei Române, din anul 2006.

În 2000 a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Comandor, iar în 2008 a fost decorat cu Crucea Casei Regale a României. Alte premii deţinute: Premiul pentru ilustraţie de carte (1974), Premiul pentru Tineret al Uniunii Artiştilor Plastici (1974), Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiştilor Plastici (1980) etc. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, redactor foto: Mihaela Tufega, editor: Cerasela Bădiţă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.