COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:20 si 06:30 se va semnala Descărcări electrice, averse care vor acumula 15...20 l/mp, intensificări ale vântului. in Zona joasă a județului Caraş-Severin, respectiv zona localităților, Județul Caraş-Severin, Județul Arad, Zona de munte a județului Timiş, respectiv zona de munte a localităților, Județul Timiş, Județul Hunedoara;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Adrian Daminescu s-a născut la 2 octombrie 1956, la Timişoara, într-o familie de muzicieni. Tatăl, Constantin Daminescu, era un cunoscut compozitor şi dirijor, iar mama, Aznif Elisabeta Daminescu, era soprană a scenei lirice la acea vreme.

La numai patru ani, tatal său îi cumpără o vioară, dar ulterior micul Adrian şi-a îndreptat atenţia către pian, pe care l-a studiat până la 12 ani, următorul instrument abordat fiind violoncelul, timp de 16 ani. Termină gimnaziul la Liceul de muzică din Constanţa. Vacanţele le petrecea la Timişoara, la bunicii din partea tatălui (bunicul de origine germană şi bunica de origine cehă) şi la Bucureşti, la bunicii materni de origine armeană.

La vârsta de 9 ani participă la emisiunea ''Dialog la distanţă'' realizată de Adrian Păunescu, unde interpretează cu mare succes canţoneta italiană ''Mama'', potrivit paginii de Facebook a artistului.

În 1970 s-a înscris la Liceul de muzică din Timişoara, iar în 1972 debuta în grupul Promuzica alături de Ilie Stepan, Perin Boyan, Erly Krauser şi alţii. În 1974 pleacă din Promuzica şi înfiinţează, alături de Octavian Peagu, un grup de folk progresiv, Helicoidal. Un an mai târziu, în vara anului 1975, la festivalul ''Primăvara baladelor'', grupul câştiga voturile publicului şi ale juriului condus de Adrian Păunescu, precum şi Premiul de Popularitate, conform site-ului biografii.famouswhy.ro.

Între 1975-1977, ultimii doi ani de liceu, studiază canto cu profesoara Georgeta Stoleriu, în Capitală la Liceul ''Dinu Lipatti''. În acelaşi an este admis la Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' student la secţia canto, avându-i profesori pe Ion Stoian, Georgeta Stoleriu şi, mai târziu, pe Ion Pop.

În acelaşi an, după Bacalaureat, şi-a făcut debutul scenic la Opera din Constanţa, sub bagheta tatălui, în spectacolele estivale interpretând rolul Eisenstein din ''Liliacul'' şi Papacoda din ''O noapte în Veneţia'', ambele în limba germană.

În Conservator a pus bazele grupului Basorelief împreună cu fraţii Adrian şi Mircea Romcescu, iar în 1980 a înfiinţat grupul rock Blitz. În 1983 grupul se destramă şi Adrian Daminescu devine solistul trupei Columna până în 1990, alături de Adrian Albulescu (Chiţu) - chitară, Constantin Răducu (Costel) - tobe, Tolea - clape, Idu Barbu - clape, Anton Hasiasi - bas, în acea perioadă Columna fiind trupă de vârf în hard-rock-ul autohton.

În 14 februarie 1990 pleacă la Londra, căsătorindu-se cu Francis Suzane Wocker. Participă în Anglia la emisiuni ce priveau evenimentele petrecute în ţară, şi sensibilizat de ce se întâmpla, compune piesa ''România''. Piesa ''România'' devine cel mai apreciat hit românesc al diasporei din toată lumea. Începe să compună şi finalizează primul său album (1995) intitulat ''Bucăţi din mine'', care cuprinde starea de spirit generală a poporului său. Doi ani mai târziu se desparte de Francis şi revine în România. În 1997 se naşte fiica sa, Ana Elisabeta. Compune muzică de film din a doua jumătate a anilor 1990, precizează site-ul biografii.famouswhy.ro.

Urmează o perioadă în care artistul se retrage în studioul său dedicându-se compoziţiei, cu precădere muzicii de film. Compune ''Întoarcerea prinţului dragon'', coloane sonore pentru diverse case de film din străinătate, lăsând pe planul doi cariera de solist.

Între piesele lansate de artist se numără ''Într-o zi'', ''Şi m-am îndrăgostit de tine'', ''Portret de fată'', ''Ochii tăi'', ''Nu te voi uita niciodată'', ''Mai dă-mi o speranţă'', ''Mai ştiu'', ''Nu poţi uita'', ''Aşteptând să vii'', ''Îmi spui vorbe-n vânt'', ''Eu te voi iubi'', ''Alături de tine'', ''Plouă cu flori'' şi multe altele.

La festivalul de la Mamaia din 1991 a cântat în duet cu Mădălina Manole piesa ''E vina ta''.

Anul 2005 a reprezentat anul de cotitură, când a cunoscut-o pe actuala sa soţie, Dana. Adrian Daminescu s-a întors la viaţa artistică, la scenă, emisiuni televizate, spectacole, evenimente care pentru el au reprezentat o a doua naştere. Ultimii ani au fost creativi, scoţând în evidenţă un talent didactic nativ - pregătirea unui grup de copii talentaţi, pe care i-a promovat în media.

În ultima perioadă, este o prezenţă constantă în spectacole şi turnee în ţară şi în străinătate, precum şi în emisiuni de televiziune.

Este pasionat de pescuit. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.