Modifică dimensiunea fontului:
Bulgaria sărbătoreşte Ziua naţională la 3 martie (1878 - independenţa faţă de Imperiul Otoman). Situată în Europa de Sud-Est, se învecinează cu România la nord, Serbia şi Macedonia la vest, Grecia şi Turcia la sud, iar la est are ieşire la Marea Neagră. Cu un teritoriu de 110.994 kmp, Bulgaria este a 14-a ţară ca mărime din Europa. Capitala este la Sofia, iar principalele oraşe sunt Plovdiv, Varna, Burgas.
Cele mai notabile unităţi de relief sunt Câmpia Dunării, Munţii Balcani, Câmpia Traciei şi Munţii Rodopi. Extremitatea sudică a Câmpiei Dunării este uşor înclinată până la poalele dealurilor sub-balcanice, în vreme ce Dunărea formează mare parte din frontiera cu România. Câmpia Traciei este aproximativ triunghiulară, începând la sud-est de Sofia şi lărgindu-se până la coasta Mării Negre. Munţii Balcani sunt dispuşi într-un lanţ de la est la vest prin centrul ţării. Sud-vestul muntos are două masive muntoase - Rila şi Pirin, care mărginesc Munţii Rodopi către est, munţi mai mici, dar mai întinşi. În Bulgaria se află cel mai înalt punct din peninsula Balcanică, Musala, la 2.925 m.
Câmpiile ocupă circa o treime din suprafaţă, în vreme ce dealurile şi podişurile ocupă 41%. Ţara are o reţea densă de circa 540 de râuri, dintre care multe sunt relativ scurte şi cu debite reduse. Cel mai lung râu aflat în întregime pe teritoriul bulgar, Iskărul, are o lungime de 368 km.
Bulgaria este cel mai vechi stat european care şi-a păstrat numele, din anul 681, când primul regat bulgar a fost întemeiat de Khan Asparouh. Regatul era situat în nord-estul Bulgariei şi era locuit de slavii din Imperiul Bizantin. Inventarea alfabetului chirilic de către fraţii Cyril şi Methodius în 862 şi stabilirea creştinismului ca religie de stat în 864 au contribuit la dezvoltarea naţionalităţii bulgare şi au creat condiţii prielnice pentru literatura şi cultura bulgară, potrivit site-ului www.turistik.ro.
Între principalele atracţii turistice se numără staţiunile în care se pot practica sporturi de iarnă, cum ar fi Bansko, zona de schi. Lungimea totală a pârtiilor este de 65 km. Iubitorii de snowboard se pot bucura de primul parc de distracţii din Balcani, unde vin turişti din lumea întreagă. Staţiunea oferă un bonus schiorilor: pârtia cu nocturnă, care se întinde de la Banderishka Polyana până în oraş, având o lungime de 7 km. De asemenea, în staţiunea Borovets există 19 trasee de schi cu o lungime totală de 58 km, asigurând condiţii perfecte de schiat. În Pamporovo sunt trasee de schi pentru toate gradele de dificultate, localizate între 1.926 m şi 1.450 m deasupra nivelului mării, pe pârtiile nordice, estice şi vestice ale Vârfului Snejanka. Tot aici se poate practica snowboard, skidoo-ing, patinaj.
Un loc vizitat de turişti este rezervaţia naţională arheologică Yailata, situata la 2 km de Kamen Bryag în sud şi la 18 km de Kavarna, în nord-est. Este o zonă de pe litoral care acoperă 45,3 hectare. Aici există un ''oraş'' de peşteri cu ''101 apartamente'', datând dincolo de secolul al V-lea î.Hr. Trei necropole (mormintele familiei) din secolele III-IV au fost săpate în roci. Un bastion datând înainte de epoca bizantină este situat în partea de nord a rezervaţiei, construit la sfârşitul secolului al V-lea, potrivit site-ului www.globi.ro.
Capitala ţării, Sofia, oferă turiştilor numeroase vestigii istorice şi religioase - monumente, muzee, temple, clădiri culturale. În Piaţa Alexandr Nevski se află catedrala cu acelaşi nume, cu turnuri aurii, iar în apropierea acesteia, Biserica Sfânta Sofia. Pe bulevardul Ţar Osvoboditel se află biserica ortodoxă rusă. În Sofia se pot întâlni, foarte aproape una de alta, edificii grandioase ce semnifică creştinismul ortodox şi catolic, iudaismul şi coranul islamic - Sveta Nedelia, biserica ortodoxă, Moscheea Bania Başi, catedrala catolică Sfântul Iosif şi sinagoga Sofia.
Transformate într-un muzeu în aer liber, ruinele localităţii romane Serdica ocupă 19.000 mp şi pot fi vizitate începând cu 2014. În Sofia există câteva zone verzi: Borisova Gradina, cel mai mare parc urban din ţară, Parcul Iujen, Doktorska Gradina din spatele Bibliotecii Naţionale, parcul Teatrului Ivan Vazov.
Clima Bulgariei este un amestec între climatul mediteranean şi cel est-european. Bulgaria dispune de o variaţie de condiţii meteorologice, în funcţie de altitudine şi de distanţa de Marea Neagră. Nordul ţării are un climă moderat-continentală, cu patru anotimpuri distincte, în timp ce sudul Bulgariei este mai aproape de condiţiile mediteraneene, mai blânde.
Alte atracţii turistice sunt colecţia de picturi, gravuri, arme vechi şi biblii scrise pe pergament de la mănăstirea Rila, la 121 km de Sofia; orăşelul Melnik, cu case din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, renumit pentru cramele sale cu vinuri; mănăstirea Batchkovo, aflata la 8 km de Plovdiv, unde se află câteva fresce şi manuscrise rare; Valea Trandafirilor, unde vreme de secole bulgarii au plantat trandafiri şi au extras esenţele parfumate.
Bulgaria are peste 370 km de coastă cu plaje frumoase, iar staţiunile Sunny Beach, Nisipurile de Aur, Albena, Nessebar sunt vizitate de turişti din străinătate. Parcurile naţionale ale Bulgariei includ vechile păduri de pin Bailusheva şi stâncile de calcar din Parcul Naţional Pirin, cele şapte lacuri şi mănăstirea din secolul al X-lea din Parcul Naţional Rila şi cascada Raiskoto Praskalo, cea mai înaltă din peninsula Balcanică. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.