COD GALBEN: 11-11-2025 Intre 09:00 si 11:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona continentală a județului Constanta , respectiv zona localităților; COD GALBEN: 11-11-2025 Intre 09:00 si 11:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona joasă a județului Caraş-Severin , respectiv zona localităților, Județul Arad, Județul Timiş, Zona depresionară a județului Hunedoara , respectiv zona localităților;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm reţete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

Săptămâna aceasta vă propunem ''Cârnaţi din pasere'' şi ''Omleta surpriză'', ambele reţete fiind publicate în ''Carte de bucătărie - 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa.

Cârnaţi din pasere
Iei: 500 gr. carne de pasere - găină sau pui -, 100 gr. carne slabă de porc, 400 gr. slănină proaspătă; toate acestea toacă-le împreună foarte subţire. Adaogă tocăturei 150 gr. de ficat (foie gras) trecut prin sită, 100 gr. trufe tocate, 12 gr. sare, puţin piper, foarte puţină nucşoară rasă şi un păhăruţ cu coniac. Umple maţele, trece cârnaţii prin unt fierbinte şi apoi prin praf de miez de pâine, apoi pune-i la grătar sau coace-i în unt proaspăt în cratiţă. Aceşti cârnaţi se însoţesc de un sos Perigueux sau un sos Supreme. Apoi se alătură şi o piurea de cartofi, linte, mazăre, fasole după dorinţă.

Omleta surpriză
Pune pe o tavă o cocă subţiată, cu vergeaoa până la 2 centimetri grosime; coca trebue făcută astfel: într'o cratiţă bate cu lingura de lemn 3 gălbenuşuri de ouă şi 100 grame zahăr pisat, adaogi 3 linguri de vişinată sau or ce alt lichior; în sfârşit 100 gr. făină turnată ca ploaia şi 3 albuşuri de ouă bătute ca zăpada tare. Amestecă. Pe această cocă aşezi or ce îngheţată vrei. Acoperi îngheţata cu un strat de prăjitură ''meringue''. Crema meringei să fie tare. Cu cuţitul o întinzi şi îi dai grosimea unui centimetru şi jumătate. Pune la coptor foarte fierbinte pentru ca meringa să coacă repede fără ca căldura să pătrundă până la îngheţată şi s'o topească. Coca pe care va fi pusă îngheţata va trebui coaptă mai înainte la coptor moderat pusă pe o coală de hârtie întinsă pe o tavă. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Cerasela Bădiţă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.