Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua mondială a justiţiei sociale este marcată anual, la 20 februarie. Iniţiativă a Adunării Generale a ONU din 26 noiembrie 2007, a început să fie aniversată din anul 2009. La 10 iunie 2008, Organizaţia Mondială a Muncii a adoptat Declaraţia privind justiţia socială pentru o globalizare echitabilă.

Conform Asociaţiei Române pentru Transparenţă, termenul de justiţie socială, inventat de către Luigi Taparelli în anul 1840, desemnează modul în care este aplicată justiţia într-o societate în relaţie cu clasele sociale existente în ea. În esenţă, ea se referă la conceptul potrivit căruia toată lumea trebuie să aibă aceleaşi drepturi şi oportunităţi economice, politice şi sociale. Pentru adepţii justiţiei sociale, rolul cel mai important al statului este de a asigura bunăstarea şi respectarea drepturilor cetăţenilor săi, indiferent de clasa socială din care fac parte aceştia.

Astfel, scopul Zilei mondiale a justiţiei sociale este de a atrage atenţia factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, şomajul şi excluziunea socială. În literatura de specialitate, se consideră că un individ este exclus social dacă este rezident într-o zonă geografică a societăţii, dar din motive în afara controlului său, nu poate participa la activităţile normale ale cetăţenilor din acea societate, chiar dacă şi-a dori să o facă.

Totodată, cu prilejul acestei zile sunt promovate valori precum solidaritatea, echitatea şi tratamentul egal oferit cetăţenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătăţii. Inegalităţile imense de venit atât pe plan naţional, cât şi internaţional, reprezintă, la rândul lor, un factor ce poate ridica obstacole în calea justiţiei socială. În acest sens, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat: ''înmulţirea cazurilor de excluziune socială şi creşterea inegalităţilor sociale trebuie să ne determine să intensificăm eforturile pentru a le asigura tuturor oamenilor, fără excepţie, dreptul şi posibilitatea de a-şi îmbunătăţi nivelul de trai, al lor şi al semenilor lor''.

În 2015, tema propusă de ONU pentru 20 februarie a fost "Lichidarea traficului cu fiinţe umane şi a muncii forţate".

Pentru 2016, tema este ''O tranziţie dreaptă: economii şi societăţi în armonie cu natura''. În acest fel, organizatorii atrag atenţia asupra faptului că alterarea mediului înconjurător are efecte negative inclusiv asupra justiţiei sociale. Consumismul şi goana după proprietăţi materiale, tipice economiei din prezent, duc la epuizarea bogăţiilor naturale ale anumitor zone geografice, fapt care implică, la rândul său, înrăutăţirea condiţiilor de trai ale populaţiilor de acolo. Astfel, atenuarea tendinţelor materialiste şi consumiste are nu doar un benefic rol ecologic, ci şi unul social. ''Tranziţia dreaptă'' se referă la abandonarea gândirii materialiste şi înlocuirea ei cu una care să ia în calcul şi aspectele ecologice, şi cele sociale. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.