COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 18-05-2025 ora 19 Intre 19:00 si 20:00 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice. in Județul Giurgiu, Județul Ilfov, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 18 Intre 18:40 si 19:40 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Argeş, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 18 Intre 18:25 si 19:20 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Argeş, Județul Giurgiu, Județul Dâmboviţa, Județul Teleorman; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 18 Intre 18:10 si 19:05 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Argeş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Amuzantă, jucăuşă şi deosebit de inteligentă, maimuţa capucin se numără printre cele mai căutate primate ca animal de companie. Deşi este un animal sălbatic, se adaptează foarte repede şi se integrează bine într-o familie în care este răsfăţată şi iubită.

Maimuţele capucin au devenit faimoase în întreaga lume şi datorită faptului că au fost promovate la Hollywood, apărând în producţii precum: "Night at the Museum", "George of the Jungle", "Hangover", "Pirates of the Caribbean", "Ace Ventura" ş.a.

Maimuţa capucin face parte din familia Cebidae alături de alte 14 specii. Trăieşte în zona tropicală şi subtropicală din America Centrala şi de Sud, dar şi în ţări ca Argentina Bolivia, Brazila, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Venezuela, potrivit site-ului encyclopedia.com.

Numele l-a primit după ţinuta pe care o purtau călugării Capucin, o ramificaţie a Ordinului Călugărilor Franciscani, o robă maro prevăzută cu o glugă imensă ce le acoperea capul. În momentul în care exploratorii au ajuns în America, în secolul al XV-lea, au găsit nişte maimuţe mici, ce semănau cu preoţii de mai sus, aşa că le-au numit capucini.

Coada, corpul şi membrele superioare şi inferioare sunt negricioase (negre sau maro), în timp ce faţa, gâtul şi pieptul sunt albe, iar pe cap au ca un fel de şapcă neagră. Ele se dezvoltă între 32-56 de cm, coada este la fel de lungă ca şi corpul (38-56 cm), iar greutatea oscilează între 1,1 şi 3,3 kg, potrivit site-ului skullsunlimited.com.

Maimuţele capucin sunt animale de zi şi, cu excepţia somnului de prânz, ele îşi petrec întreaga zi în căutare de mâncare. Sunt omnivore şi mănâncă nu doar fructe, nuci, seminţe, dar şi insecte, păianjeni sau ouă de pasăre. Cele care trăiesc lângă apă mănâncă şi crabi sau scoici, spărgându-le carapacea cu pietre. Sunt considerate ca fiind cele mai evoluate primate, în privinţa aptitudinilor lor psihice. Din punct de vedere comportamental, sunt animale vioaie, curioase, docile, zburdalnice şi capricioase.

Dacă dorim un astfel de animal de companie, deşi este un animal de dimensiuni mici, trebuie să ştim că are nevoie de spaţiu pentru mişcare, deoarece are multă energie. Nu este indicat să ţinem maimuţa închisă într-o cuşcă, deoarece va deveni frustrată, agresivă şi nu va ezita să ne atace, cu toate intenţiile noastre bune. Mai mult decât atât, lipsa mişcării şi a luminii soarelui îi pot provoca probleme serioase de sănătate. Se poate explica, astfel, apariţia osteoporozei şi deformarea coloanei animalului, ca efect al lipsei de vitamina D.

Adoptarea unei maimuţe capucin presupune un angajament pe termen lung, speranţa de viaţă a acesteia, în captivitate, fiind cuprinsă între 30 şi 50 de ani. Ea este potrivită pentru copiii mai mari de 10 ani, care înţeleg cum trebuie să se poarte cu ea.

La fel ca orice primată, aceasta cere multă atenţie, timp şi afecţiune din partea stăpânului, şi pentru că sunt geloase, nu acceptă uşor alte persoane în compania acestuia. Este dificilă, cu nevoi afective şi sociale complexe. Chiar dacă sunt crescute de mici în casă, nu pot fi domesticite total. Stăpânul sau o persoană străină se poate alege cu răni grave provocate de muşcătura sa puternică sau de unghiile ascuţite.

Există şi riscul ca o mulţime de boli specifice acesteia să fie contractate şi de cei care fac parte din noua sa familie. Dacă animalul provine din sălbăticie, riscul de a intra în contact cu o boală exotică este foarte mare. Reversul este valabil: şi maimuţele se pot îmbolnăvi de la oameni.

Maimuţele, fiind animale exotice, nu pot fi deţinute chiar de oricine. Legea impune anumite cerinţe şi restricţii, în funcţie de rasa de maimuţă. Animalele sălbatice pot fi deţinute doar în baza unor documente emise de către un organism competent şi nu sunt deloc uşor de obţinut. AGERPRES/ (Documentare - Daniela Dumitrescu; editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.