COD GALBEN: 21-01-2018 ora 10 Intre 10:00 si 13:00 se va semnala Ceață ce determină scăderea vizibilității, local, sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Vrancea, Județul Iaşi, Județul Neamț, Județul Bacău, Județul Vaslui, Județul Botoşani, Județul Galaţi; COD GALBEN: 21-01-2018 Intre 09:30 si 12:00 se va semnala ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Gorj, Județul Olt, Județul Dolj; COD GALBEN: 21-01-2018 Intre 07:40 si 11:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Prahova; COD GALBEN: 21-01-2018 Intre 07:30 si 11:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Argeş, Județul Dâmboviţa;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ortodoxe
Sf. Mc. Agata şi Teodula

Greco-catolice
Sf. m. Agata

Romano-catolice
Sf. Agata, fc. m.


Sfintele Muceniţe Agata şi Teodula sunt pomenite în calendarul creştin ortodox la 5 februarie.

Sfânta Agata s-a născut în insula Sicilia la Palermo şi a trăit pe la mijlocul secolului al III-lea, martoră a persecuţiilor ordonate de Deciu (249-251). Sfânta provenea dintr-o familie bogată şi nobilă, era creştină şi dorea să-şi închine viaţa lui Hristos.

A fost omorâtă în chinuri, din ordinul guvernatorului Quintian în cetatea Catania după ce a refuzat să fie coruptă spre păcat în casa unei femei bogate, Afrodisia. Aceasta avea cinci fete care trăiau în lux, petreceri şi desfrâu. Guvernatorul credea că o vor obişnui şi pe Agata cu o astfel de viaţă. Însă Agata ţinea mult la credinţa ei şi dorea mai degrabă să moară decât să se lepede de Hristos. De aceea, încercările Afrodisiei au fost zadarnice.

Convingându-se de acest lucru, Quintian a poruncit să fie supusă la chinuri. Sfânta muceniţă şi-a dat sufletul în temniţă, după multele chinuri pe care le-a îndurat.

Sfânta Teodula a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305) şi a căzut victimă persecuţiilor ordonate de acesta împotriva creştinilor.

Sfânta a primit moarte martirică în anul 304, într-o cetate din Asia Mică. Tradiţia spune că în timpul chinurilor la care a fost supusă pentru a apostazia de la credinţă, sfânta a convertit numeroase persoane din rândul celor care asistau la cruda privelişte. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiţă)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.