Modifică dimensiunea fontului:
Actorul Eugene (Gene) Allen Hackman s-a născut pe 30 ianuarie 1931 în oraşul San Bernardino, California (SUA). Într-o carieră de cinci decenii, a obţinut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor, în anul 1972, pentru rolul principal Jimmy "Popeye" Doyle, interpretat în ''Filiera Franceză'' ("The French Connection"), şi pentru cel mai bun actor în rol secundar, în 1994 - şeriful Little Bill în ''Necruţătorul'' ("Unforgiven"), fiind totodată nominalizat pentru cinci premii Oscar. În plus, Hackman a câştigat trei Globuri de Aur şi două premii BAFTA. Alte roluri şi filme memorabile: Buck Barrow în "Bonnie şi Clyde", Lex Luthor în ''Superman'', dar şi în peliculele ''Mississippi în flăcări'' ("Mississippi Burning"), ''Conversaţia'' ("Conversation"), ''Juriul'' ("Runaway Jury"), ''Valul ucigaş'' ("Crimson Tide"), ''Firma'' ("The Firm") şi ''Sperietoarea'' ("Scarecrow").
Familia lui s-a mutat frecvent, în cele din urmă stabilindu-se în Danville, Illinois, unde au locuit cu toţii în casa bunicii sale pe linie maternă. Părinţii au divorţat în 1943, iar tatăl a părăsit familia, drept urmare Gene a crescut fără tată. Ca adolescent, Hackman a frecventat anumite cercuri sociale, ca şi celebrul actor Dick Van Dyke, mai în vârstă cu şase ani. De altfel, Dick Van Dyke a fost prietenul fratelui mai mare al lui Hackman, Richard. Gene a trăit pentru scurt timp în Storm Lake, Iowa, unde a urmat liceul. La 16 ani a fugit de acasă şi s-a înrolat în Marina SUA, unde a activat patru ani şi jumătate ca operator radio. A fost trimis în China (Qingdao şi mai târziu în Shanghai), apoi în Hawaii şi Japonia. Mama lui a murit în 1962, în urma unui incendiu.
A studiat apoi jurnalismul la Universitatea din Illinois, după care a început o carieră în televiziune. Mai târziu, se decide să devină actor şi se înscrie la şcoala "Pasadena Playhouse" din California, unde îl are coleg pe bunul său prieten Dustin Hoffman. Acolo nu i s-a prezis, însă, un viitor strălucit. Se considera că prestaţia lui şi a lui Dustin Hoffman sunt dintre cele mai slabe. Cei doi s-au mutat atunci la New York şi s-au înscris la şcoala de teatru a lui George Morrison.
Potrivit www.cinemagia.ro, după ce apare în filmul "Mad Dog Coll" (1961), Hackman debutează în afara Broadway-ului în 1963, în "Children at Their Games", câştigând Premiul "Clarence Derwent", pentru rol secundar. În 1964, este recunoscut pentru munca sa din filmul "Lilith", iar în 1966 pentru "Hawaii". Povestea din 1967 despre al Doilea Război Mondial, "First to Flight", s-a dovedit a fi un dezastru. A jucat în "Bonnie and Clyde", rol pentru care este nominalizat la Oscar, pentru rol secundar. După ce joacă într-o serie de filme alături de Jim Brown, ("The Split" and "Riot"), Hackman joacă în rolurile lui: Robert Redford în "The Downhill Racer", Burt Lancaster în "The Gypsy Moths", şi Gregory Peck, în "Marooned". Pentru filmul "I Never Sang for My Father", se alege cu o altă nominalizare la Oscar. Anii ce urmează vor reprezenta pentru el ani de importanţă majoră, deoarece joacă în rolul lui Popeye Doyle, în filmul "The French Connection", film pentru care obţine Oscarul pentru cel mai bun actor. După acest succes urmează "The Poseidon Adventure" (1972). Joacă apoi alături de Al Pacino în "Scarecrow", face un rol de zile mari în filmul lui Francis Ford Coppola - "The Conversation" (1974) şi ulterior în "Young Frankenstein". Au urmat "Night Moves" (1975) şi "Bite the Bullet", înainte ca actorul să se hotărască pentru "The French Connection 2". Cariera sa ca actor începe să decadă odată cu filme care nu au avut succesul aşteptat, printre acestea numărându-se "Lucky Lady", "The Domino" şi "March or Die". Poate doar rolul din "Superman" (1978) şi mai apoi din "Superman 2" a reprezentat pentru Hackman un mic succes, însă el a fost absent de pe marile ecrane o perioadă bună de timp. Alte filme precum "Reds", "All Night Long" şi "Eureka" au rulat în cinematografe, însă au trecut neobservate.
În 1983, drama "Under Fire" a readus cariera lui Hackman pe drumul cel bun. Au urmat "Uncommon Valor", "Misunderstood", "Twice in a Lifetime", "Power", "Hoosiers", iar în 1987 se întoarce în cea de-a patra parte a filmului Superman: "The Quest for Peace". "No Way Out", în care joacă alături de Kevin Costner, a reprezentat un alt succes al carierei sale. În 1988, joacă în cinci producţii de succes: "Another Woman", "Bat 21", "Full Moon in Blue Water", "Split Decisions" şi "Mississippi Burning". Anii '90 îl regăsesc fie ca actor principal ("Narrow Margin", "Class Action"), fie în roluri secundare ("Postcards From the Edge", "The Firm"). În 1994, alături de Clint Eastwood în "Unforgiven", este nominalizat pentru rol secundar. Acest succes l-a condus în roluri din alte două filme western: "Wyatt Earp" şi "The Quick and the Dead". În 1995-1996 apare în: "Crimson Tide", "Get Shorty", "The Birdcage", "The Chamber" şi "Extreme Measures". Un an mai târziu joacă rolul preşedintelui Americii în "Absolute Power". În 1998, Hackman joacă în trei filme diferite ca gen: thriller-ul - "Enemy of the State", filmul de animaţie "Antz" şi "Twilight" (poliţist).
Noul mileniu îl găseşte pe (deja) veteranul şi binecunoscutul actor în "The Replacements" şi "Heist". Anul 2001 îi aduce cel de-al treilea Glob de Aur, pentru cel mai bun actor dintr-un musical sau comedie, pentru rolul din "The Royal Tenenbaums".
În 2008, după o jumătate de secol de carieră în actorie, Hackman anunţă că se retrage din lumea filmului şi că se dedică scrierii romanelor. Împreună cu scriitorul Daniel Lenihan a scris trei romane istorice de ficţiune.
A fost căsătorit cu Faye Maltese, cu care are trei copii, Christopher Allen, Elizabeth Jean şi Leslie Anne. După 30 de ani de căsnicie, cuplul a divorţat. În 1991, Gene Hackman s-a recăsătorit, cu Betsy Arakawa, cu care trăieşte în Santa Fe, New Mexico. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Andreea Onogea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.