SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 14 ianuarie

 •  Documentare
638 afişări

1ee907e5-1902-4705-b0dc-b4d40060c313

Ortodoxe
Odovania praznicului Botezului Domnului;
Sf. Cuv. Mucenici din Sinai și Rait; Sf. Nina

Greco-catolice
Sf. cuv. m. din Sinai și Rait

Romano-catolice
Ss. Felix de Nola, pr. m.; Ioan Anton Farina, ep.

Sfinții Cuvioși Părinți uciși în Sinai și Rait sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 14 ianuarie.

Muntele Sinai a purtat pentru creștini o semnificație aparte, din perspectiva tradiției vechi-testamentare, fiind locul în care Dumnezeu a dat legea poporului ales. Aici s-au întemeiat numeroase așezăminte monahale, care au susținut tradiția monahismului sinaitic.

Călugării nevoitori în aceste locuri, aflate în calea năvălirilor barbare, au plătit adeseori cu sânge credința și mărturisirea lor. Astfel au fost și părinții uciși în prima năvălire de la începutul secolului al IV-lea, când au pierit în Sinai 39 de pustnici și în Mănăstirea Rait 38 de călugări.

După aceasta, trecând mai mulți ani, în zilele Sfântului Nil Sinaitul, Muntele Sinai iarăși a fost călcat de barbari. Năvălirea a doua a fost relatată de Sfântului Nil (Sfântul Nil a fost prefect (eparh) al Constantinopolului în timpul domniei împăratului Teodosie al II-lea (401-450) și a ales împreună cu soția sa și cei doi copii să intre în monahism).

Aflăm, astfel, că martirizarea cuvioșilor s-a făcut noaptea, după Slujba Utreniei. Unii au putut să fugă, între care și Sfântul Nil, dar fiul său a fost luat rob. Prin iconomie divină Sfântul Nil și-a găsit fiul care a fost vândut ca rob și a fost răscumpărat de episcopul cetății Eluzia, care l-a și hirotonit preot.

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora Ciurel, editor: Cristian Anghelache)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres