AGERPRES A TRANSMIS... - 9 IANUARIE

 •  Documentare
588 afişări

c8f227f4-caea-4ce0-a225-bff2e34b3ebc

1946


*
9 IANUARIE
1929
Cn. Paris 9 (Rador). — Presa continuă să comenteze propunerea sovietică adresată Poloniei pentru aplicarea imediată a Pactului Kellog.
"L'Homme Libre" constată că intre Polonia și România există un tratat care leagă politica celor două State față de Rusia. Dacă Sovietele vor incheia cu România un pact de pace perpetuă, aceasta inseamnă implicit ratificarea unirii Basarabiei la România. —
"Le Gaulois" observă că Sovietele se grăbesc să dea lumei uimite exemplul de raliare la formula platonică a condamnării războiului, formulă pentru care, atunci când s'a semnat pactul la Paris, n'aveau decât ironii, insulte și batjocuri. Dar, continuă "Le Gaulois" după această ironizare a atitudinei Sovietelor, — abilitățile rusești sunt cusute cu ață roșie. Propunerea sovietică este o manevră de propagandă. Moscova voește să dovedească in ajunul alegerilor din Anglia că mișcarea comunistă inseamnă pacea. De altă parte, Sovietele incearcă un prilej de a măguli America, dela care speră recunoașterea politică și credite financiare. —

Cn. Paris 9 (Rador). — "Le Temps" publică un articol de fond consacrat noului regim din Jugoslavia. Ziarul arată că schimbarea săvârșită la Belgrad concentrează toată atenția, căci există o impresie foarte netă că e vorba de o criză ale cărei repercusiuni pot fi considerabile asupra situației internaționale, după cum inițiativa Regelui Alexandru va fi sau nu înțeleasă de diferitele elemente ce constitue națiunea jugoslavă. Criza e privită sub dublul aspect, acela al principiilor generale de organizare democratică modernă și acela al intereselor particulare ale puterilor, in raport cu rolul pe care Jugoslavia, sprijinită pe Mica Ințelegere il joacă in mod firesc in Europa centrală și in Balcani.
In ceeace privește preocupările de politică externă, arătate prin comentariile presei străine, — observă "Le Temps", trebue de sigur să se țină seama de punctul de vedere special adoptat in anumite capitale. Germanii sunt evident îndemnați să vadă in criza actuală din Jugoslavia o amenințare serioasă pentru una din realizările politice din cele mai importante in Europa nouă, născute din înfrângerea lor și victoria aliaților.
Italienii deasemenea sunt foarte atenți la tot ce se petrece la Belgrad. Ei se bucură de orice afirmație de metodă forte, oriunde s'ar produce, deoarece caută să găsească in aceasta o justificare a metodei fasciste in proprii lor ochi. Pe de altă parte, se pare că anumite organe italiene așteaptă dela desfășurarea situației in Jugoslavia un fel de împărțire, mai apropiată sau mai îndepărtată a acestei țări, ce ar avea o importanță considerabilă.
"Le Temps" constată că Regele Alexandru a luat personal conducerea statului tocmai pentru a impiedica o dislocare a regatului sârbo-croato-sloven, sub imboldul naționalităților. Regele s'a decis să iși asume răspunderea pentru a pune capăt unei crize pe care el singur putea să o lichideze. —

Ph. Paris 9 (Rador) Un hidro-avion trimotor făcând un sbor de incercare, a căzut in mare in apropiere de Nissa. Doi ofițeri și trei subofițeri s'au inecat. —

AGERPRES/(Documentare, editor: Anca Pandea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres