COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 20 Intre 20:00 si 20:45 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Călăraşi; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 19 Intre 19:47 si 20:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie in Județul Dâmboviţa; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 19 Intre 19:45 si 20:30 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie. in Județul Bistriţa-Năsăud; COD ROSU: 23-05-2025 ora 19 Intre 19:40 si 20:15 se va semnala Grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie in Județul Ialomiţa, Județul Prahova; COD PORTOCALIU: 23-05-2025 ora 19 Intre 19:35 si 20:15 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor cumula 30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie in Județul Argeş, Județul Dâmboviţa;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua internaţională a studenţilor în anul 1941, de către Consiliul Internaţional al Studenţilor, pentru a comemora evenimentele din 1939, desfăşurate la Praga. Încă din anul 1939, ocupanţii nazişti din Cehoslovacia au suprimat, în Praga, o demonstraţie a studenţilor de la Facultatea de Medicină din Universitatea Charles, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstraţiilor, nouă studenţi au murit, iar peste 1.200 au fost trimişi în lagăre de concentrare.

În toamna anului 1989, la 17 noiembrie, slovacii au cerut ieşirea din comunism, prin demonstraţii studenţeşti, urmând ca în ziua următoare să facă acelaşi lucru şi cehii. Manifestaţia desfăşurată la Praga, la care au participat peste 15.000 de studenţi, s-a soldat atunci cu circa 600 de răniţi. Astfel, 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestaţiilor anticomuniste ale studenţilor din Praga, care au marcat începutul ''Revoluţiei de catifea'' din Cehoslovacia, potrivit site-ului Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) - www.anosr.ro.

Ziua internaţională a studenţilor este în prezent marcată în ţări precum Grecia, Republica Cehă şi Slovacia. Revolta studenţilor politehnişti din Atena împotriva juntei militare greceşti din 1973 a atins apogeul în 17 noiembrie, când la primele ore ale dimineţii un tanc AMX 30 a dărâmat porţile blocate ale Politehnicii.

''ANOSR doreşte să reînvie spiritul purtat de studenţii de atunci; să acorde importanţa cuvenită zilei de 17 noiembrie. Nu e o zi oarecare, e o zi în care studentul a revoluţionat întreaga societate. Ca o subliniere a importanţei pe care o acordăm istoriei, în ziua de 17 noiembrie, în ţară vor fi organizate diferite manifestaţii de către organizaţii studenţeşti'', scria un articol publicat pe site-ul amintit, la 17 noiembrie 2009.

Totodată, ANOSR adresa studenţilor un apel pentru ''implicare activă în organizaţii şi în structurile academice din comunitatea lor'', de a fi conştienţi de puterea pe care o au, mulţumind ''tuturor celor care au luptat şi luptă pentru drepturile lor, tuturor celor care au semnalat nedreptăţi şi au luptat pentru rezolvarea lor, celor care în prezent sunt promotorii mişcării studenţeşti, celor care cred în drepturile studenţilor''. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.