COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:45 si 18:45 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Argeş; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:30 si 18:30 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Brăila, Județul Buzău; COD PORTOCALIU: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:30 si 18:20 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului/vijelie. in Județul Timiş; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:20 si 18:30 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…70 km/h, averse şi descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Olt, Județul Vâlcea, Județul Dolj; COD GALBEN: 18-05-2025 ora 17 Intre 17:20 si 18:20 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 50…60 km/h, local averse și descărcări electrice, izolat grindină. in Județul Argeş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Broasca ţestoasă cu tâmple galbene este disponibilă în industria animalelor de companie de peste 60 de ani şi devine din ce în ce mai populară printre iubitorii şi deţinătorii de animale.

Broasca ţestoasă cu tâmple galbene (Trachemys scripta scripta) face parte din familia Emydidae şi este o ţestoasă acvatică de mărime medie. Provine din partea de sud-est a Statelor Unite, în special din Florida. Istoria broaştei ţestoase cu tâmple galbene a început în 1857, când a fost pentru prima oară descrisă de naturalistul Louis Agassiz.

Carapacea acesteia ajunge la o lungime de 20-25 cm, însă poate atinge chiar 28 de cm. Fiecare solz sau scut al ei are linii subţiri şi întunecate, aranjate simetric şi o dungă verticală lată în centru. Plastronul sau carapacea de pe burtă are culoarea galbenă, cu câte un punct mic şi neregulat verzui, pe fiecare solz anterior. Capul, coada şi membrele sunt la început verzi, pe obraz există o pată orientată vertical de culoarea galbenă şi ochii sunt verzi. Femelele îşi menţin culorile din tinereţe mai mult decât masculii, însă carapacele adulţilor, în cazul ambelor sexe, sunt în general mai închise la culoare.

Broasca ţestoasă nu este un animal de companie cu care să te poţi juca. Ţestoasele au o personalitate bine conturată şi un comportament specific. Cu timpul, ele se obişnuiesc cu compania oamenilor şi cu răbdare se pot domestici, ajungând chiar să permită să fie atinse şi mângâiate.

Ţestoasa cu tâmple galbene poate devenii prietenoasă, ieşind la suprafaţa apei ori de câte ori primeşte mâncare, întinzându-şi gâtul spre hrana mult aşteptată. Acest comportament o face foarte populară printre iubitorii de animale. Carapacea broaştei ţestoase cu tâmple galbene face parte din corpul ei şi este indicat a fi luată în mână cu blândeţe.

Pentru a fi sănătoasă şi fericită broasca ţestoasă cu tâmple galbene are nevoie de câteva lucruri: de un spaţiu cu apa curată în care să înoate, de o zonă în care să se usuce şi să se încălzească, de apă şi de aer la temperaturi adecvate, plus o iluminare corespunzătoare şi o dietă adecvată.

Ţestoasa cu tâmple galbene este relativ uşor de îngrijit. Are nevoie de un acvariu spaţios şi adecvat. Apa în acvariu trebuie să fie suficient de adâncă pentru a se scufunda complet şi trebuie să fie ţinută la o temperatură de 22-30 de grade Celsius. Zona de uscat trebuie să fie netedă şi să aibă o suprafaţă suficientă pentru a se echilibra. Cea mai bună sursă de căldură este o lampă specială, care poate fi achiziţionată de la magazinul de animale. Se ataşează pe marginea acvariului şi se lasă aprinsă pe timpul zilei. Pe timpul nopţii nu trebui să stea aprinsă.

Această broască este o înotătoare puternică şi agilă. Fiecare mişcare a corpului broaştei ţestoase cu tâmple galbene face parte dintr-un complex de mişcări menite să regleze temperatura corpului, deplasându-şi corpul 15-20 de grade în sus şi în jos.

Ea se hrăneşte în timp ce se scufundă şi îşi găseşte hrana cu ajutorul văzului, mirosului şi chiar a atingerii. Poate rămâne sub apă mult timp, până la 40 de minute, mai ales când apa este rece şi metabolismul încetineşte. Când termină de mâncat, broasca ţestoasă cu tâmple galbene revine la suprafaţă pentru a se încălzi şi va repeta acest ciclu pe toată durata zilei.

Este omnivoră, necesităţile ei se schimbă însă pe măsura ce înaintează în vârstă. Puii mănâncă insecte şi caută bucăţi de peşte. Pe măsură ce creşte, broasca ţestoasă cu tâmple galbene va ajunge să se hrănească doar cu vegetale în proporţie de 95%. Consumă cu plăcere frunze de salată verde, escarolle şi collard, însă acestea trebuie să fie schimbate în fiecare zi pentru a preveni stricarea lor, potrivit www.animalutul.ro. Meniul ei poate conţine şi proteine de origine animală: granule de păstrăv, somon şi crap japonez (crapul koi). Râmele, greierii şi alte insecte sunt preferate de broaştele ţestoase cu tâmple galbene. Elementele de origine animală pe bază de proteine trebuie administrate la fiecare 2 zile, în cantităţi pe care aceasta le poate consuma imediat.

Broasca ţestoasă cu tâmple galbene este rezistentă la boli, însă poate cădea pradă acestora dacă nu este îngrijită corespunzător. Durata medie de viaţă este de aproximativ 40 de ani dar sunt cunoscute cazuri când a ajuns la 70 de ani. AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.