COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 Intre 00:00 si 06:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h. in Județul Cluj , zona de munte de peste 1800 m;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Peştele Scalar este unul dintre cei mai frumoşi peşti de acvariu, fiind adesea denumit regele acvariilor. Corpul argintiu cu dungi negre este cea mai populară combinaţie.

Peştele Scalar (Pterophyllum scalare) îşi are originea în zona de mijloc a bazinului Amazonului. Dintre peştii de acvariu, acesta este unul dintre cei mai plăcuţi, apreciaţi pentru forma frumoasă a corpului şi a aripioarelor înotătoare dar şi pentru coloritul minunat. Numele i se trage de la aspectul atractiv şi de la felul aparte în care înoată.

Înotătoarele dorsală şi anală sunt mari, în nuanţe gălbui cu reflexii argintii-sidef. Radiile sunt în nuanţe albăstrui sau negre. Aripioarele ventrale sunt de forma unor radii lungi, iar aripioarele pectorale sunt mici şi incolore. Pedunculul codal este scurt şi îngust, iar înotătoarea codală este lată şi transparentă. Capul este mic, de formă triunghiulară, iar ochii sunt mari, rotunzi şi au irisul de culoare gălbuie-roşiatică.

Peştele Scalar marmorat are pe corp solzi argintii, aurii şi negri, aranjaţi neregulat. La vârste fragede, scalarii aurii nu sunt atât de arătoşi precum vor deveni la maturitate. În ce priveşte aspectul din punct de vedere al culorilor, începând din 1960, au apărut combinaţii, precum: negru, gri, marmorat, fantom, leopard, zebră, aur sau galben, etc. porivit www.animalutul.ro.

Este un peşte liniştit, care necesită un acvariu de dimensiuni mari (cca 100-120 litri), deoarece corpul lui este destul de "ridicat", din cauza înotătoarelor. Înălţimea coloanei de apă poate fi mai mare de 50 cm.

Apa din acvariu trebuie să fie mereu limpede, cristalină, bogată în oxigen şi uşor acidă. Temperatura apei este bine să fie între 25-28 grade Celsius, nu trebuie să fie mai mare de 30 grade Celsius şi să scadă sub 24 grade Celsius deoarece peştele nu se poate adapta şi moare. Este sensibil la apa contaminată (nitraţi). În acvariu trebuie să fie nisip fin şi curat. Cele mai indicate plante de acvariu sunt Sagittaria, Echinodorus, Vallisneriia gigantae şi Pistia stratoites pentru că sunt preferate de acest peşte, după cum se menţionează pe familist.ro/pesti-de-acvariu.

Deşi este adevărat că îi place să mănânce orice, în primul şi în primul rând preferă mâncarea vie, tubifex şi larve de ţânţari. Dacă este ţinut în condiţii optime, atunci la vârsta de 11-12 luni devine capabil de reproducere.

Înainte de reproducere, Scalarul începe să cureţe locul în care urmează să îşi depună icrele. Acest loc poate fi: o plantă foioasă, o piatră plată sau chiar peretele de sticlă al acvariului. Femela depune în jur de 3-400 de icre, ca nişte mărgele, masculul le fertilizează, iar apoi le îngrijesc concomitent.

Icrele rar supravieţuiesc mai mult de două zile, din cauza geloziei excesive, scalarii le mănâncă adesea. Dacă dorim să obţinem peştişori, este indicat ca la două zile după depunere să scoatem icrele din acvariu. AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu; editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.