Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Margareta Pâslaru este artista care a revoluţionat muzica uşoară românească şi care, în cei 58 de ani de carieră artistică, a cucerit publicul nu doar prin vocea sa inconfundabilă, ci şi prin multitudinea de valenţe ale talentului său. Marea artistă - care la 9 iulie 2015 împlineşte 72 de ani - este neobosită, mereu activă, plină de idei şi iniţiative. Margareta Pâslaru aduce bucurie nu doar prin muzică, ci şi prin acţiunile sale dedicate binelui celorlalţi.

O trecere în revistă a activităţii Margaretei Pâslaru pe anul 2014 şi prima jumătate a anului 2015 uimeşte şi impresionează în acelaşi timp prin diversitatea preocupărilor, dar şi prin perseverenţa şi atenţia cu care le duce la finalizarea dorită.

Un moment emoţionant a fost reîntâlnirea, după 45 de ani, cu Mireille Mathieu, cu ocazia concertului pe care doamna muzicii franceze l-a susţinut la 23 martie 2014 la Sala Palatului. Mireille Mathieu a invitat-o în scenă pe Margareta Pâslaru, alături de care, în 1969, a fost prezentă la Cannes, unde ambele artiste au primit Trofeul MIDEM.

''Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, sunt onorată să vă prezint o foarte mare doamnă. O cunosc de foarte mult timp. Este cineva pe care admir şi pe care sunt onorată de a o avea în seara asta printre noi. Este prietena mea, prietena dumneavoastră, este Margareta Pâslaru'', spunea Mireille Mathieu pe scena Sălii Palatului.

Margareta Pâslaru i-a oferit lui Mireille Mathieu o fotografie înrămată ce amintea de reuniunea marilor nume ale muzicii europene pe scena de la Cannes, în 1969.

Vorbind despre acest moment într-un interviu acordat AGERPRES, Margareta Pâslaru spunea: ''La Cannes, am primit trofeul MIDEM, pe care mi l-a înmânat Maurice Chevalier, care avea 80 de ani. Ne-a felicitat pe toţi, a dat mâna cu noi, a fost o aliniere extraordinară, pe aceeaşi scenă am fost cu Mireille Mathieu, Amalia Rodrigues, Dalida, Adriano Celentano, Udo Jurgens şi alţii. A fost un moment de neuitat şi imaginaţi-vă că după 45 de ani, ceea ce nu s-a întâmplat cu niciun alt interpret de pe scenă, m-am revăzut cu Mireille Mathieu la Sala Palatului''.

Margareta Pâslaru a fost mereu un reper din punct de vedere al ţinutelor de scenă, asupra cărora şi-a pus amprenta, creându-le pentru fiecare eveniment cu multă atenţie, împreună cu arhitecţii Ghiţulescu, iar uneori a cusut cu mâna sa mărgele, paiete. O parte dintre aceste creaţii vestimentare au fost expuse, în septembrie 2014, la expoziţia ''Haina îl face pe om'' de la Muzeul Naţional de Istorie, alături de trofee, afişe, discuri, amintiri de familie ale artistei, toate intrând în patrimoniul muzeului.

De asemenea, o parte dintre obiectele personale ale Margaretei Pâslaru au fost donate în noiembrie 2014 licitaţiei ''Dăruind vei dobândi'' organizată la Casa de Licitaţii Artmark, unde s-au adjudecat discul vinil din 1981 cu şlagărele ''Lasă-mi toamnă, pomii verzi'' şi ''Păsările nu mor niciodată'', afişul turneului din Canada cu recitalul extraordinar "Vine, vine ... Margareta" prin care în 1998 a serbat 40 de ani de activitate şi un anteriu creat special pentru spectacolul de gală al Festivalului ''Maria Tănase'', ediţia XX, Craiova 2009.

Pe tot parcursul anului 2014 a fost difuzată rubrica radiofonică ''Margareta Pâslaru prezintă pe...'' la Radio România Cultural, inclusă în emisiunea ''Espresso de week-end'', prin care susţine tineri artişti din diferite domenii. Din 2010 artista oferă tinerilor excepţionali un Premiu Anual pentru ''Originalitate Interpretativă'', premiu care îi poartă numele şi care, în 2014, a fost câştigat de pictoriţa Eva Radu. Vineri, 10 iulie 2015, Margareta Pâslaru îi va înmâna premiul pentru acest an regizorului producător Dan Iliuţă, elev în clasa XI-a la Colegiul Naţional ''Gheorghe Lazăr'', cu ocazia premierei filmului său ''Tibi''.

A fost solicitată de televiziune şi radio în diferite emisiuni, dar şi în interviuri la publicaţii, între care amintim: ''Interviul Săptămânii'' la AaRC, ''Bucureştiul în pagini şi imagini sonore'', ''Povestiri din studioul artelor'' la Radio România Cultural, interviuri pentru AGERPRES, revista OK Magazine (''Evit Turnul de Fildeş''), revista Dilema Veche (''Porniri rebele izbucneau prin muzică'') şi site-ul România pozitivă, emisiunile ''Drumul lui Leşe'' la TVR2, ''Nocturne'' la TVR 1.

Unul dintre cele mai îndrăzneţe proiecte artistice ale artistei, iniţiat şi finalizat cu mare succes, a fost CD-ul ''Actorii cântă'', lansat în iunie 2014, care cuprinde compoziţii ale Margaretei Pâslaru pe texte proprii sau pe versurile unor poeţi români, special alese şi interpretate de unii dintre cei mai valoroşi şi îndrăgiţi actori. Toate drepturile de autor din vânzarea acestui CD merg la Fondul de Solidaritate Teatrală, fond special deschis la UNITER pentru actori în vârstă şi bolnavi care s-au retras de pe scenă.

Pentru promovarea acestui CD Margareta Pâslaru a participat la sesiuni de autografe împreună cu actorii, în perioada 24 oct - 30 nov. 2014 în pasajul de la Universitate, şi în perioada 14-21 dec. 2014 în foaierul Teatrului de Comedie.

În noiembrie 2014 a fost prezentă la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus pentru sesiuni de autografe, participând cu audiobook-ul ''Basme fermecate'' - ediţia a II-a la standul ''Curtea Veche'', editură care a publicat şi cartea ''Eu şi Timpul''.

Tot în 2014, i s-a împlinit un vis pentru care a luptat din 2007 - instalarea unor difuzoare în saloanele Spitalului pentru copii ''Grigore Alexandrescu'' programul pilot ''Vise frumoase, copii''. Micii pacienţi ascultă la culcare poveşti interpretate de Margareta Pâslaru, pe audiobook-ul ''Basme fermecate''.

''Eu joc rolul povestitorului, iar micuţii uită de durere; asta e foarte important'', spunea artista în interviul acordat AGERPRES în martie 2015.

În septembrie 2014, cu ocazia împlinirii a 555 de ani de atestare documentară a oraşului Bucureşti, a compus piesa "Veniţi la Bucureşti", muzică şi text Margareta Pâslaru.

Mulţi s-au întrebat cum îi vin artistei ideile când compune sau scrie texte pentru cântece.

''Ceea ce mă duce la pian este o anume trăire, o anume emoţie, o amintire, fie veselă, fie tristă, de cele mai multe ori tristă dacă textul îmi aparţine. Citesc versuri şi găsesc anumite pasaje care mă tulbură pentru că mă regăsesc în ele, sau descopăr un alt univers şi exact asta se întâmplă: încercuiesc acele versuri, fac semne, încep deja să mă gândesc la melodia care-mi sună potrivită versurilor şi îmi notez: uite, asta poate să fie prima strofă, asta poate să fie refrenul. În clipa în care mă aşez la pian, se contopesc aceste emoţii, zbuciumul'', mărturisea Margareta Pâslaru în interviul AGERPRES.

În decembrie 2014 artista a fost invitată la Gala Crucii Roşii Române unde i-a fost oferit Trofeul galei şi a interpretat propria compoziţie, muzică şi text, ''Sărbători fericite''. De asemenea, a fost invitata de onoare la a 40-a aniversare a grupului Allegretto, unde a interpretat propria compoziţie - muzică şi text - ''Setea de a cunoaşte'' împreună cu sărbătoriţii. Artistei i s-a oferit Diploma de Excelenţă pentru merite deosebite în colaborarea cu  Corul de copii Allegretto.

În preajma sărbătorilor, a fost invitată la evenimentul ''Seri de poveste'' organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României, unde a citit copiilor basmul ''Saboţii lui Moş Crăciun'' de H.Ch. Andersen. De asemenea, a mers la Spitalul ''Grigore Alexandrescu'' şi a împărţit copiilor internaţi daruri din partea Crucii Roşii Române (CRR) şi Reprezentanţei Comisiei Europene din România (RCER).

Anul 2015 este la fel de activ pentru artistă. În martie a fost invitată în spectacolul ''Clipe de viaţă 2015" organizat de UNITER în beneficiul Campaniei Naţionale ''Artiştii pentru Artişti'', unde împreună cu un grup din Corul Divina Armonie, Margareta Pâslaru a interpretat compoziţia proprie "Veniţi la Bucureşti".

În mai 2015 a fost invitată la Gala Premiilor UCIN 2015, unde în calitate de membru al juriului, a înmânat Premiul pentru cea mai bună muzică originală compozitorului Paul Ilea pentru filmele ''Planşa'' şi ''Shakespeare by& by Căciuleanu", la Gala EUROPAfest 2015 unde a înmânat premiile la categoria de vârstă până în 14 ani, precum şi la Gala UNITER 2015.

Ca în fiecare an, în preajma Zilei Internaţionale a Copiilor, Margareta Pâslaru a oferit copiilor internaţi la Spitalul ''Grigore Alexandrescu'' daruri din partea CRR şi RCER.

În 4 iulie 2015 a fost invitată la sărbătorirea a 130 de ani de activitate umanitară a CRR la Palatul Elisabeta, în prezenţa Principesei Margareta, preşedintele Crucii Roşii Române, a Principelui Radu şi a conducerii CRR.

Tot pentru 2015 Margareta Pâslaru pregăteşte al doilea CD ''Actorii cântă'', pe noul album fiind prezenţi artişti cu nume sonore: Maia Morgenstern, Ştefan Velniciuc, Stela Popescu, Ştefan Bănică, Valentin Teodosiu, Adriana Trandafir, Jeanine Stavarache, Eugen Cristea, Andreas Petrescu, Marian Râlea, Monica Davidescu, Aurelian Temişan, Alexandru Arşinel, Alexandra Velniciuc, care interpretează 19 compoziţii reorchestrate de tânărul George Popa. Margareta Pâslaru va cânta şi pe acest CD compoziţii proprii - "Veniţi la Bucureşti" şi o piesă tribut adus regretatei poete Constanţa Buzea -"Şi viaţa merge mai departe", versuri pe care artista le-a primit cu dedicaţie.

''Vom culege la toamnă ceea ce am sădit primăvara, CD-ul de autor 'Actorii cântă' - nr. II produs de UCIN. Efortul comun, solidaritatea artistică, lucrul cizelat în studioul Jolt şi Andrei Kerestely poate fi considerat unul dintre piscurile anului muzical-caritabil. Este darul care dăinuie! În 2015 au răspuns chemării înregistrând pro bono alţi 14 artişti valoroşi, cărora le mulţumim din suflet în numele beneficiarilor, colegii vârstnici cu probleme de sănătate care s-au retras din lumea filmului'', a declarat pentru AGERPRES Margareta Pâslaru.

Margareta i-a felicitat pe colegii de breaslă care sunt născuţi tot la 9 iulie - Angela Similea, Mirabela Dauer, Daniel Iordăchioaie: ''La Mulţi Ani fructuoşi colegilor care îşi serbează ziua astăzi!''.


***
Margareta Pâslaru s-a născut la 9 iulie 1943, în Bucureşti. Şi-a făcut debutul, elevă fiind, în muzica uşoară, în 1958, la Casa de Cultură Griviţa Roşie. În acea perioadă a obţinut Premiul I pe Capitală, la Festivalul artiştilor amatori.

În 1959, tânărul compozitor George Grigoriu compune pentru ea ''Chemarea mării'', care marchează şi debutul radiofonic al Margaretei, bătând toate recordurile de vânzare la Electrecord în 1961- 26.000 de discuri.

A inaugurat Festivalul de la Mamaia în 1963. În anii '63 şi '64, două publicaţii, una din Germania şi alta din Ungaria, spuneau ''Margareta Pâslaru, vedeta României, vindea 300.000 de discuri în Europa'' (ţările socialiste).

În 1966, pentru rolul Iulia din filmul ''Tunelul'' primeşte Diploma pentru debut în cinematografie.

Discul de Aur - primit în 1968 - o catapultează la Cannes, anul următor, unde i se decernează Trofeul MIDEM. Ascensiunea continuă pentru tânăra cântăreaţă, care lansează şlagăr după şlagăr. De-a lungul anilor, 65 de compozitori i-au încredinţat creaţiile lor artistei. Astfel Margareta Pâslaru îşi creează un repertoriu vast, la care se adaugă şlagăre internaţionale. Apreciata cântareaţă evoluează ca actriţă în teatru şi film, abordează muzica populară la îndemnul Mariei Tănase, începe să compună muzică şi text.

Margareta Pâslaru este distribuită de maestrul Liviu Ciulei, alături de Toma Caragiu, în 1964, în piesa ''Opera de trei parale'' de Bertold Brecht, în rolul Polly Peachum, la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra". Piesa s-a jucat în patru stagiuni, aproximativ 400 de reprezentaţii.

În 1968, juriul internaţional al Festivalului Cerbul de Aur îi oferă Margaretei Pâslaru Menţiunea ''Cerbul de Aur'', ceea ce înscrie numele României în palmaresul primei ediţii. Tot în 1968, la numai 25 de ani, artista sărbătoreşte 10 ani de activitate printr-un ''One Woman Show'' cântând 23 de piese, unele compoziţii proprii, acompaniată de orchestra sa, Rolf Albricht. La ediţia 1969 a Festivalului Internaţional Cerbul de Aur artista face un salt de la statutul de concurent la cel de vedetă în recital.

Continuă apariţiile la televiziune, Sala Palatului, Teatrul ''Constantin Tănase'', Sala Polivalentă, grădini de vară (''Boema''). Este invitată la Teatrul Radiofonic, face înregistrări la radio şi pe disc. Joacă în filme (''Tunelul'', ''Un film cu o fată fermecătoare'', ''Împuşcături pe portativ'', ''Veronica'', ''Veronica se întoarce'', ''Gloria nu cântă'', ''Melodii, melodii'').

Este premiată la festivaluri internaţionale, efectuează turnee în 28 de ţări.

De-a lungul anilor, Margareta le-a dăruit colegelor Anda Călugăreanu, Păuniţa Ionescu, Eva Kiss, Corina Chiriac, Angela Similea, Maria Nagy, compoziţiile sale în semn de apreciere.

În 1981 lansează ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'', piesa care a devenit cel mai longeviv şlagăr componistic, dar este premiată pentru compoziţia ''Diamant fermecat''.

În 1983, se stabileşte în SUA, unde îşi continuă activitatea artistică pe diverse planuri. În paralel cu lucrul la galeriile de artă compune şi înregistrează la ''Q Sound Studio NY''. În 1998 şi 1999 efectuează turnee în SUA şi Canada cu recitalul "Vine, vine... Margareta" prin care marchează 40 de ani de activitate artistică, acompaniată de Radu Goldiş şi trupa acestuia.

Devine voluntar şi activează în cadrul numeroaselor proiecte precum "The Food Bank", "Meals on Wheels", "Bridges". Trece de cealaltă parte a camerei de filmat în calitate de regizor artistic, producător, scenarist, editor, la TV şi "M Soul Productions", creând documentare şi programe cultural educative.

Organizează "Ziua Internaţională a Copilului" - 1 Iunie în Summit NJ, formând oraşe surori cu San Francisco CA, Washington DC şi alte state. Toate aceste contribuţii la mai binele comunităţii i-au adus în 2002 premiul ''Women of Excellence'' categoria Arts & Humanities - oferit de Senatul statului New Jersey.

În 1996, revine în România, pentru a-şi lansa o caseta audio şi un CD - ''The best of...'', donând Comitetului Român UNICEF toate încasările rezultate din vânzarea în România a acestora, iar în 2000 lansează CD-ul ''40 de ani de la primul disc'' şi caseta, direcţionându-şi drepturile către Crucea Roşie.

În 2005 este invitată la TIFF unde îi înmânează actorului Gheorghe Dinică Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate.

În 2006 a lansat albumul ''Margareta Forever'', cu o parte dintre cele mai reprezentative melodii din repertoriul său de aproximativ 700 de înregistrări inclusiv compoziţii. În 2007 TVR Media a lansat DVD-ul ''Margareta Pâslaru - de dragul copiilor'', pentru UNICEF, încasările din vânzarea acestuia sprijinind un proiect în favoarea copiilor de la un centru de reabilitare.

În 2007 primeşte ''Steaua Margareta Pâslaru'' dezvelită la Mangalia pe Aleea Stelelor de Mare.

La 22 septembrie 2008 Margareta Pâslaru este sărbătorită în Aula Uniunii Compozitorilor la împlinirea a 50 de ani de carieră artistică, iar la 1 noiembrie 2008 are loc lansarea CD-ului ''Bucuria de a cânta'' editat de Fundaţia Radio. Artista a donat drepturile de autor în beneficiul pensionarilor Orchestrei Radio dirijată de Sile Dinicu.

La 20 noiembrie 2010, în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Târgului Internaţional Gaudeamus, Margareta Pâslaru a sărbătorit 50 de ani de la lansarea primului său disc, printr-o altă lansare, un CD de autor - ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi''. Pentru acesta, a fost recompensată cu "Trofeul Electrecord" creat special pentru Margareta Pâslaru la împlinirea a 50 de ani de la prima sa înregistrare discografică.

Fiind implicată în acţiuni umanitare, interpreta a filmat în 2010 un clip publicitar, în cadrul campaniei ''Şcoala te face mare'', pentru a descuraja abandonul şcolar. În septembrie 2009 Crucea Roşie Română lansează proiectul ''Banca de Alimente'' implementat în ţara noastră la iniţiativa Margaretei Pâslaru care a ''importat'' conceptul din SUA. Pentru implicarea sa şi în acest proiect de succes, în 2011 a primit Trofeul ''Crucea Roşie 135 ani de Umanitate'', în acelaşi an fiind numită şi Ambasador al Anului European al Voluntariatului 2011 în România.

În 2012, artista şi-a lansat propria carte ''Eu şi Timpul'' la editura Curtea Veche. Fundaţia Radio România editează, în 2013, CD-ul aniversar ''Margareta 70'' - 55 de ani de activitate artistică. Artista donează încasările şi drepturile de autor programului "Banca de Alimente" al Crucii Roşii Române.

Margareta Pâslaru a primit, la 12 mai 2013, în cadrul unei ceremonii la Castelul Peleş, Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, decoraţia fiind înmânată de principesa Margareta, în numele regelui Mihai I.

Ce înseamnă pentru Margareta Pâslaru premiile, trofeele, diplomele? ''Fiecare premiu contează, într-un fel sunt diamantele trudei recunoscute, aurul valorii şi platina longevităţii '', spunea Margareta Pâslaru în interviu. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactor Arhiva foto: Mihaela Tufega, Vlad Ruşeanu, editor: Cerasela Bădiţă)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.