COD GALBEN: 23-04-2025 ora 10 Intre 23 aprilie, ora 12 – 23 aprilie, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 23-04-2025 ora 19 Intre 19:35 si 20:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 25...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Arad, Județul Timiş; COD PORTOCALIU: 23-04-2025 ora 19 Intre 19:20 si 20:15 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 25...30 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Dolj;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Podgoria Odobeşti, una dintre cele mai vechi şi vestite podgorii din ţară, este situată în judeţul Vrancea, între râurile Putna şi Milcov.

Viile Vrancei sunt grupate, în prezent, în trei mari podgorii: Odobeşti, Panciu şi Coteşti. Există numeroase mărturii care atestă prezenţa viţei-de-vie pe aceste meleaguri, încă din timpuri îndepărtate, îndeosebi la Odobeşti. Astfel, Dimitrie Cantemir (n.1673 - m.1723) aprecia vinurile de Odobeşti, în lucrarea ''Descriptio Moldaviae'', ca fiind unul dintre cele mai bune vinuri din Moldova: "al treilea la Odobeşti în ţinutul Putnei pe râul Milcov", după Cotnari şi Huşi, dar înainte de Nicoreşti, Greceni şi Costeşti. De asemenea, şi pentru domnul Moldovei, Ştefan cel Mare (1457-1504), Odobeştii se situau tot pe locul al III-lea, acesta stabilind aici cel de-al treilea paharnic domnesc.

În 1781, învăţatul J. Benko, arăta că ''mai sus de Focşani e satul Vârteşcoi şi, vecini cu acesta, munţii celebri prin viile şi vinurile de Obobeşti''. Tot în 1781, francezul J. Carra, secretar şi preceptor domnesc, susţine că ''vinurile (...) de la Odobeşti, din Moldova şi de la Piatra, din Valahia, sunt cele mai bune''. Ignaz Stephan Raicevich, consul al Austriei în Ţara Românească, scria, în 1788, că: ''Dealul vestit în Moldova este acela de la Odobeşti, din apropierea Focşanilor, care dă un vin asemănător şampaniei (...) Via, aşa de folositor este produsul ei, merită să ocupe aici primul loc, atât prin cantităţile mari produse, cât şi prin excelenta calitate a acestor vinuri''. La începutul secolului al XVII-lea, Odobeştii erau un important centru de vânzare a vinului, acesta fiind cumpărat de ruşi şi de polonezi, notează M. Macici în volumul ''Lumea vinurilor, Vinurile lumii''.

După atacul filoxerei, consemnat oficial în ţara noastră la 1884, necesitatea unei conduite competente de refacere a viticulturii în una dintre marile podgorii ale ţării a dus la înfiinţarea Staţiunii Experimentale Viticole Odobeşti. Primele demersuri în acest sens către Ministerul Agriculturii au fost făcute în 1935, înfiinţarea staţiunii fiind confirmată prin Decizia nr.144401/1936 a Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, prin care ''...se aprobă de la buget pentru înzestrarea staţiunii oenologice, un fond de 130.865 lei...'', menţionează site-ul oficial al staţiunii, www.scv-odobesti.ro. Un merit deosebit îi revine distinsului prof. I.C. Teodorescu, ''...a cărui iniţiativă de a înfiinţa, pe aceste plaiuri, o staţiune de profil impune respect şi recunoştinţă prin realizările obţinute azi de viticultura vrânceană''. În prezent, Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Odobeşti funcţionează în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ''Gheorghe Ionescu Siseşti''.

Întreaga podgorie Odobeşti deţine, la ora actuală, o suprafaţă de aproximativ 6.000 de hectare de vie, în componenţa sa intrând centrul viticol Odobeşti, cu plaiurile Şarba, Beciu Domnesc, Cazaclii; centrul viticol Jariştea, cu plantaţiile de la Pădureni, Vărsătura şi Scânteia şi centrul Boloteşti, potrivit lui M. Macici.

În plantaţiile podgoriei se găsesc şase soiuri româneşti: Galbenă de Odobeşti, Plăvaie, Fetească albă şi Fetească regală, pentru vinuri albe şi Băbească neagră şi Fetească neagră, pentru vinuri roşii.

În privinţa calităţii vinurilor, pe primele locuri se situează vinurile de masă obţinute din soiuri de mare producţie: Galbenă de Odobeşti, Plăvaie, Fetească regală şi Aligote (vinuri albe) şi Băbească neagră (vinuri roşii). De asemenea, la Odobeşti se obţin vinuri albe de calitate superioară din soiurile Fetească albă, Riesling italian, Sauvignon şi Muscat Ottonel, precum şi vinuri roşii superioare din soiurile Fetească neagră şi Merlot. Mai recent, aici se produc şi vinuri obţinute din soiuri create de curând la Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Odobeşti, cum ar fi Şarba şi Băbească gri, pentru vinurile albe şi Codană, pentru vinuri roşii. Totodată, la Odobeşti se obţin distilate învechite de vin (''vinarsuri'') din soiurile Plăvaie, Fetească regală şi Galbenă, de o calitate foarte bună.

Vinurile obţinute la Odobeşti se bucură nu numai de aprecierea specialiştilor, ci şi a scriitorilor români, care elogiază, în opera lor, numeroase soiuri româneşti. Astfel, şi poetul Vasile Militaru îşi exprima aprecierea pentru vinurile de Odobeşti prin versurile: ''Vinule de Odobeşti,/ Când mi-e soarele în nori,/ Cerul tu-mi împodobeşti/ C-o puzderie de sori.'' AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.