COD GALBEN: 22-05-2025 ora 10 Intre 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Regimentul 30 Gardă ''Mihai Viteazul'' îşi are originile în înfiinţarea, la 1 iulie 1860, în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859 - 1866), a Batalionului de Tiraliori.

Astfel, prin Înaltul Ordin de Zi nr.63, din 1 iulie 1860 (ordin de zi pe oştirea Moldovei, publicat în ''Monitorul Moldovei'' nr.270 din 10 septembrie 1860) se stabilea înfiinţarea Batalionului de Tiraliori, prin detaşarea Batalionului al 3-lea din Regimentul nr.5 Infanterie, din Moldova.

Ulterior, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 64 din 31 august 1860, acesta a fost denumit Batalion (1) de vânători, unităţile de vânători reprezentând o specialitate aparte a infanteriei, diferite de unităţile de vânători de munte. În afară de atribuţiile obişnuite ale unei unităţi combatante, Batalionul de Vânători a primit şi atribuţii de gardă, având ca misiune paza Palatului Domnesc şi a Ministerului de Război.

Conform noii Legi a Puterii Armate, din anul 1868, jandarmii călări de la Bucureşti şi Iaşi aveau în plus şi misiunea de a asigura paza domnitorului şi a familiei sale în toate deplasările în teritoriu, precum şi însărcinarea de a îndeplini ceremoniile de gardă, de câte ori era necesar, atunci când domnitorul (ulterior regele) se afla în ţară.

Prin Înaltul Decret nr. 985 din 1 aprilie 1908 lua naştere o nouă unitate - Regimentul de Escortă Regală, prima unitate cu adevărat de gardă şi protocol din armata română.

Prin Decretul Regal nr. 2192 din 19 iunie 1930, Regimentul de Infanterie nr.6 ''Mihai Viteazul'' a fost transformat în Regimentul de Gardă ''Mihai Viteazul'', ''pentru creşterea grandoarei şi fastului ce trebuie să-l înconjoare pe suveran, precum şi pentru a distinge şi stimula eroismul unor regimente''. În timpul regelui Carol al II-lea, titlul de unitate de gardă era stabilit prin decret regal, unitatea primind şi însemnele specifice la uniformă, fiind astfel particularizată în raport cu alte unităţi ale armatei. Batalionul de Gardă al Palatului a fost înfiinţat prin Ordinul Marelui Stat Major nr.1967 din 20 iunie 1930, când Compania 1 din Regimentul de Jandarmi Pedeştri a fost detaşată la Palatul regal în scopul asigurării pazei clădirii. De la 1 septembrie 1930, prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr.43573 şi al Marelui Stat Major nr. 3095, compania s-a numit Compania de Gardă a Palatului.

În 1935 este înfiinţat Batalionul de Gardă al Palatului. Din 1941 în structura acestuia au loc schimbări importante, iar începând din 15 august 1941 batalionul se va numi Batalionul de Gardă Regală. Acesta a fost desfiinţat după abdicarea Regelui Mihai I (30 decembrie 1947), în 1948.

Prin Ordinele 43787 şi 49837 emise de Marele Stat Major, la 18 ianuarie 1948 a fost înfiinţat Batalionul de Gardă Republicană.Acesta era menit să asigure, prin însoţitori, securitatea conducătorilor din Ministerul Apărării Naţionale, precum şi serviciul de pază şi protecţie la palatele din Calea Victoriei, Şoseaua Kiseleff şi Cotroceni, Aeroportul Băneasa ş.a., sau serviciul de gardă în zilele festive, la ceremonii oficiale etc. Exista, totodată, şi Batalionul de Pază, unitate constituită special pentru paza propriu-zisă a Ministerului Apărării Naţionale.

Ulterior, la 15 martie 1948, a luat naştere Regimentul de Gardă Republicană, prin fuziunea Batalionului de Gardă Republicană cu Batalionul de Pază al Ministerului Apărării Naţionale. La 28 februarie 1964 a fost înfiinţat, prin Ordin al Marelui Stat Major, Regimentul 30 Gardă, o unitate cu atribuţiuni clar stabilite de gardă şi protocol în cadrul armatei.

După căderea regimului comunist, acest regiment s-a transformat în Brigada 30 Gardă (prin Ordinul Marelui Stat-Major nr. B3/0267, din 23 februarie 1990), iar din anul 1995 acestuia i s-a acordat denumirea onorifică ''Mihai Viteazul'', pentru a se reface astfel legătura cu vechile unităţi de gardă ale armatei române.

La 25 iulie 2001, Brigada 30 Gardă revine la nivel de regiment - Regimentul 30 Gardă şi Protocol ''Mihai Viteazul'', iar din anul 2006 se numeşte Regimentul 30 Gardă ''Mihai Viteazul''. Unitate de elită a armatei române, acesta are în componenţă două batalioane pentru ceremonii şi un batalion de poliţie militară. AGERPRES (Documentare - Ruxandra Bratu; redactor foto: Elena Bălan, editor: Anca Pandea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.