Ziua Mondială a Soarelui este aniversată la 21 iunie, cea mai lungă zi din an, ziua solstiţiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice.
Este o sărbătoare anuală instituită de Societatea Internaţională pentru Energie Solară şi are drept scop popularizarea posibilităţilor de utilizare a energiei solare.
Protecţia mediului şi nevoia asigurării unei dezvoltări durabile au fost argumentele reconsiderării şi utilizării energiilor noi şi a tehnologiilor care folosesc energia soarelui pentru a produce căldură, lumină, apă caldă şi chiar aer condiţionat pentru locuinţe şi zone industriale. Panourile solare sunt una dintre cele mai populare surse de energie alternativă folosite pentru sistemele electrice private şi industriale, energia solară putând fi folosită şi ca energie de propulsie.
Energia solară este pe cale de a deveni energia viitorului. Deja, până la sfârşitul mileniului al doilea, ea a ocupat o pondere de 5% în balanţa energetică mondială, iar previziunile arată că, în următoarele două secole din mileniul trei, utilizările energiei solare vor predomina.
Potrivit astronomilor, Soarele este o sferă gazoasă gigantică, în vârstă de patru miliarde şi jumătate de ani, stea care pluteşte pe un braţ spiralat al Căii Lactee, printre miliarde de alte stele. Soarele are un diametru de 139.000.000 km şi o masă de 2 miliarde de tone. Temperatura la suprafaţa Soarelui este de aproximativ 5.500 grade Celsius şi în centrul său sunt 15 milioane de grade Celsius. În compoziţia Soarelui sunt incluse hidrogenul, heliul, carbonul, azotul, oxigenul, neonul, fierul şi alţi atomi grei, potrivit www.astro-urseanu.ro.
Punerea în valoare a imensului potenţial, pe care îl dăruieşte planetei noastre, astrul zilei constituie în concepţia oamenilor de ştiinţă soluţia cea mai sigură şi mai la îndemână pentru depăşirea crizei energetice. Problema principală rămâne atât perfecţionarea tehnologiilor de captare, conversie şi stocare în instalaţii adecvate, cât şi utilizarea durabilă a resurselor regenerabile şi neregenerabile ale planetei, între ele existând o neîncetată interacţiune ce se răsfrânge în existenţa noastră planetară.
Ziua Mondială a Soarelui a fost marcată pentru prima dată în România în 1997. AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu; editor: Irina Andreea Cristea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.