DOCUMENTAR: 70 de ani de la prima demonstrație muncitorească de 1 Mai din România

 •  Documentare
876 afişări

În 1889, Federația Americană a Muncii și Internaționala a II-a Socialistă au decis ca ziua de 1 Mai să fie o zi a muncitorilor. Primele manifestații au avut loc în 1890, atât în SUA, cât și în principalele țări europene, fiind marcată prin manifestații de stradă și mitinguri sau prin diferite manifestări și concursuri distractive.

17c90f4c-d827-4128-854f-cc150cb5790c

Car alegoric cuprinzând reprezentanți ai presei
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Car alegoric cu lozinca 'Trăiască Ardealul Liber și Democrat Unit cu Patria Română Democrată'
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Ziua de 1 Mai a fost marcată, în România, începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpenești.

Car alegoric dedicat înfăptuirii reformei agrare, pe care era scrisă lozinca 'Acum pământul este al plugarilor' și îndemnul 'Nicio palmă de pământ necultivată'
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Platformă dedicată industriei aviatice
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Primele demonstrații muncitorești organizate la noi în țară au avut loc în 1945, la București, iar ultimele s-au desfășurat în 1971.

În anii următori, s-a renunțat la parada de 1 Mai, ziua fiind marcată prin adunări numite ''populare'', care aveau loc fie pe Stadionul Republicii, care beneficia de instalație de nocturnă, fie la Pavilionul Expoziției Economiei Naționale — azi Romexpo, fie la Sala Palatului. Erau prilejuri de omagiere a cuplului Ceaușescu.

Car alegoric al Confederației Generale a Muncii, care are lozinca 'Mărind producția contribuim la zdrobirea fascismului'
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Autotren produs la Uzinele 23 August — Malaxa
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

În 1945, în condițiile în care cel de-al Doilea Război Mondial nu se încheiase, iar pe teritoriul României se aflau trupele sovietice, a avut loc prima demonstrație ''a oamenilor muncii''.

Car alegoric care are lozinca 'Trăiască Glorioasa Armată Roșie Eliberatoare'
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Car alegoric cuprinzând lozinca 'Scriitorii sunt inginerii sufletului' și 'Prin cultură spre progres'
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Au defilat, cu acest prilej, toate categoriile sociale. Au fost văzute pe străzile Bucureștilor care alegorice ale principalelor întreprinderi din Capitală, sportivi, tineri.

Vagoane de tramvai produse la STB — Societatea Comunală a Tramvaielor București
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Car alegoric al Politehnicii cu lozinca 'Inginerii de mâine, frații munictorilor'
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Ziarul ''România Liberă'' din data de 4 mai 1945, consemna: ''Timp de opt ore valuri uriașe de cetățeni, precum și sute de care alegorice simbolizând efortul pentru ridicarea producției și democratizarea țării au defilat prin fața Guvernului''.

Ansamblurile folclorice sunt reprezentate de celebrul dans al Călușului
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

La defilare au fost arborate și steagurile Aliaților din coaliția antifascistă
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Același ziar amintea: ''Vin muncitorii ceferiști. Carele lor alegorice stârnesc entuziasmul mulțimii (...) vin munictorii din uzinele Laromet... Vin uzinele. Sute de mii de oameni înegresc străzile, trec spre piața Victoriei (...) Actorii se scurg spre piața Victoriei. În spatele lor gazetarii. Vin la rând Libertatea, Scânteia, România Liberă, Jurnalul (...)''.

Sindicatul ziariștilor profesioniști defilează în Piața Victoriei
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Artiștii defilează. În primul rând se remarcă marele Constantin Tănase.
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

''(...) Trec petetiștii într 'un car în care au o întreagă instalație de telegrafie, trec muncitorii tipografi, cu o instalație de tipărit în mașină, tipăresc chiar pe parcurs manifeste și le aruncă mulțimii, trec spitalele cu medici în halate albe (...)''.

Sportivii defilează sub lozinca 'Toate sporturile pentru popor'
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

''(...) Trec reprezentanții tuturor breslelor, trece Sportul popular în costumele întrecerilor sportive, trec tinerii progresiști, vin pionierii, vin reprezentanții poliției democrate, vin fabricile de avioane, vin ucebiștii, în bluzele lor de lucru (...) vin formațiunile Apărării Patriotice, Uniunea Patrioților, foștii deținuți politici din lagăre, vine armata, nădejdea și mândria țării''.

Cluburile și federațiile sportive defilează în Piața Victoriei
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Cluburile și federațiile sportive defilează în Piața Victoriei
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Era, pentru prima dată, când avea loc o demonstrație de asemenea proporții, după modelul sovietic.

Defilează spre piață reprezentanții partidelor politice
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Trei fotoreporteri RADOR (precursoarea AGERPRES) au fotografiat toată manifestația din unghiuri diferite. Fotografiile, documente istorice, sunt în cea mai mare parte inedite. Vi le prezentăm, astăzi, la 70 de ani de la eveniment. Locul de desfășurare a demonstrației a fost Piața Victoriei care, cu greu, mai poate fi recunoscută.

Car alegoric reprezentând Uzinele Comunale din București
Foto: (c) RADOR/AGERPRES

Astăzi, în cele mai multe state, ziua de 1 Mai este zi liberă — numită Zi a muncii sau a muncitorilor. Nu sunt puține statele în care, în această zi, au loc manifestații ale sindicatelor care folosesc acest prilej pentru a-și face publice revendicările sociale sau profesionale.

AGERPRES/(Documentare — Anca Pandea, Irina Andreea Cristea; redactor Arhiva foto: Mihaela Tufega, Elena Bălan; editor: Anca Pandea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe