COD GALBEN: 16-01-2018 ora 12 Intre 16 ianuarie, ora 17 - 17 ianuarie, ora 20 se va semnala 16 ianuarie, ora 12 – 17 ianuarie, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În 1889, Federaţia Americană a Muncii şi Internaţionala a II-a Socialistă au decis ca ziua de 1 Mai să fie o zi a muncitorilor. Primele manifestaţii au avut loc în 1890, atât în SUA, cât şi în principalele ţări europene, fiind marcată prin manifestaţii de stradă şi mitinguri sau prin diferite manifestări şi concursuri distractive.

Ziua de 1 Mai a fost marcată, în România, începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpeneşti.

Primele demonstraţii muncitoreşti organizate la noi în ţară au avut loc în 1945, la Bucureşti, iar ultimele s-au desfăşurat în 1971.

În anii următori, s-a renunţat la parada de 1 Mai, ziua fiind marcată prin adunări numite populare, care aveau loc fie pe Stadionul Republicii, care beneficia de instalaţie de nocturnă, fie la Pavilionul Expoziţiei Economiei Naţionale - azi Romexpo, fie la Sala Palatului. Erau prilejuri de omagiere a cuplului Ceauşescu.

În 1945, în condiţiile în care cel de-al Doilea Război Mondial nu se încheiase, iar pe teritoriul României se aflau trupele sovietice, a avut loc prima demonstraţie a oamenilor muncii.

Au defilat, cu acest prilej, toate categoriile sociale. Au fost văzute pe străzile Bucureştilor care alegorice ale principalelor întreprinderi din Capitală, sportivi, tineri.

Ziarul România Liberă din data de 4 mai 1945, consemna: Timp de opt ore valuri uriaşe de cetăţeni, precum şi sute de care alegorice simbolizând efortul pentru ridicarea producţiei şi democratizarea ţării au defilat prin faţa Guvernului.

Acelaşi ziar amintea: Vin muncitorii ceferişti. Carele lor alegorice stârnesc entuziasmul mulţimii (...) vin munictorii din uzinele Laromet... Vin uzinele. Sute de mii de oameni înegresc străzile, trec spre piaţa Victoriei (...) Actorii se scurg spre piaţa Victoriei. În spatele lor gazetarii. Vin la rând Libertatea, Scânteia, România Liberă, Jurnalul (...).

(...) Trec petetiştii într un car în care au o întreagă instalaţie de telegrafie, trec muncitorii tipografi, cu o instalaţie de tipărit în maşină, tipăresc chiar pe parcurs manifeste şi le aruncă mulţimii, trec spitalele cu medici în halate albe (...).

(...) Trec reprezentanţii tuturor breslelor, trece Sportul popular în costumele întrecerilor sportive, trec tinerii progresişti, vin pionierii, vin reprezentanţii poliţiei democrate, vin fabricile de avioane, vin ucebiştii, în bluzele lor de lucru (...) vin formaţiunile Apărării Patriotice, Uniunea Patrioţilor, foştii deţinuţi politici din lagăre, vine armata, nădejdea şi mândria ţării.

Era, pentru prima dată, când avea loc o demonstraţie de asemenea proporţii, după modelul sovietic.

Trei fotoreporteri RADOR (precursoarea AGERPRES) au fotografiat toată manifestaţia din unghiuri diferite. Fotografiile, documente istorice, sunt în cea mai mare parte inedite. Vi le prezentăm, astăzi, la 70 de ani de la eveniment. Locul de desfăşurare a demonstraţiei a fost Piaţa Victoriei care, cu greu, mai poate fi recunoscută.

Astăzi, în cele mai multe state, ziua de 1 Mai este zi liberă - numită Zi a muncii sau a muncitorilor. Nu sunt puţine statele în care, în această zi, au loc manifestaţii ale sindicatelor care folosesc acest prilej pentru a-şi face publice revendicările sociale sau profesionale. AGERPRES/(Documentare - Anca Pandea, Irina Andreea Cristea; redactor Arhiva foto: Mihaela Tufega, Elena Bălan; editor: Anca Pandea)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.