Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sociabili, prietenoşi, dornici de afecţiune şi de joacă şi totodată timizi şi fricoşi, iepurii sunt excelente animale de companie, fie că sunt ţinuţi în curte sau în apartament.

Au nevoie de atenţie şi de afecţiune din partea stăpânului, precum şi de condiţii şi de o îngrijire aparte, de controale şi vaccinări periodice la medicul veterinar în scopul unei dezvoltări armonioase şi sănătoase. Pentru apartament sunt recomandaţi mai ales iepurii pitici, dar şi alte rase.

Dacă este ţinut într-un apartament, iepurele trebuie să aibă o cuşcă cu plasă de sârmă, suficient de încăpătoare pentru ca el să poată ţopăi în voie, precum şi o căsuţă, având în vedere faptul că simte nevoia unui loc sigur şi liniştit unde să se retragă. Va fi lăsat să iasă din cuşcă şi să se plimbe liber prin casă, dar sub supraveghere, deoarece poate face stricăciuni sau îşi poate pune viaţa în pericol rozând mobilă, cabluri electrice, covoare, plante etc. Există posibilitatea limitării accesului iepurelui la anumite zone din casă, eventual prin montarea unui gărduleţ de protecţie.

Iepurii sunt animale foarte curate. În cuşcă se va pune un aşternut din fân special, precum şi o tăviţă specială pentru excremente. Cuşca iepurelui trebuie curăţată cel puţin o dată pe săptămână, iar tăviţa, ca şi recipientele utilizate pentru hrană sau apă trebuie spălate zilnic. Aşternutul din cuşcă va fi schimbat de câte ori este nevoie.

În curte iepurii pot fi ţinuţi într-o cuşcă mare făcută tot din plasă de sârmă, asigurându-li-se însă protecţia în cazul în care mai există şi alte animale în curte, cum ar fi, de exemplu, câinii. Vor fi foarte fericiţi să poată zburda în libertate prin curte, mai ales pe timpul verii, însă trebuie feriţi de soarele foarte puternic, deoarece căldura le poate dăuna. Nu în ultimul rând, iepurii pot fi plimbaţi şi în lesă.

În cazul în care mai avem în casă şi alte animale este bine ca acestea să se acomodeze treptat unele cu altele, fără a fi lăsate nesupravegheate într-o încăpere. Este valabil şi în cazul iepurelui, chiar dacă este vorba de alţi iepuri, deoarece aceştia pot să fie agresivi unii cu ceilalţi şi pot chiar să se bată între ei.

Iepurii pot zgâria destul de rău, motiv pentru care copiii trebuie învăţaţi cum să comporte cu aceste animale, să fie atenţi şi grijulii cu ele.

Hrana iepurilor constă în lucernă, fân (care trebuie să existe din belşug, fiind foarte necesar), legume şi verdeţuri proaspete (morcov, pătrunjel, varză, conopidă, sfeclă etc.), fructe, trifoi. Li se poate da, de asemenea, hrană procesată existentă în comerţ. Nu e indicat să li se dea dulciuri, deoarece zahărul le dăunează (poate duce la îngrăşare, lucru nerecomandat, şi, de asemenea, le atacă dinţii). De subliniat faptul că iepurele trebuie sa aibă în permanenţă la dispoziţie apă proaspătă.

La capitolul îngrijire amintim că blana deasă a iepurilor trebuie întreţinută prin periere (o dată pe zi sau la două zile), fie cu o perie moale, fie cu o mănuşă specială. Unghiile vor fi tăiate periodic, dar cu mare grijă.

Iepurii vor fi încântaţi să se poată juca cu diverse jucării (acestea trebuie să fie dintr-un plastic tare), cutii din carton, mingiuţe din plastic, tuneluri din carton sau lemn etc.

O notă aparte se referă la dentiţia iepurilor. Deoarece dinţii lor cresc în permanenţă, iepurii ronţăie tot timpul, încearcând să îi tocească. În acest scop putem să punem între gratiile cuştii o bucăţică de lemn, care va fi schimbată atunci când ajunge prea subţire, pentru ca iepurele să nu se rănească cu ea.

Dacă iepurele nu mănâncă şi nici nu bea apă, sau dacă aspectul excrementelor este modificat, trebuie dus cât mai repede la medicul veterinar.

Durata medie de viaţă a unui iepure este de 7-10 ani. AGERPRES/ (Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.