DOCUMENTAR: 25 de ani de la demontarea statuii lui V. I. Lenin din Piața Scânteii

 •  Documentare
1052 afişări

La 5 martie 1990, statuia din bronz a lui Vladimir I. Lenin, înaltă de 7 metri, de pe soclul din fața Casei Scânteii (după Revoluție, Casa Presei Libere) a fost demontată cu ajutorul macaragiului Gigi Gavrilescu, victimă a represiunilor de după revolta anticomunistă de la Brașov, din 15 noiembrie 1987.

0f4ac7db-ad4c-4ab2-bd58-3b7eeaa8d91a

Demontarea statuii lui V. I. Lenin de pe soclul din Piața Presei Libere.
Foto: (c) Lucian TUDOSE / Arhiva AGERPRES

A fost nevoie de trei zile pentru a clinti statuia de pe soclul de granit roșu, de unde fusese martoră la nenumărate ceremonii pionierești, dar și la poze de grup ale delegațiilor ''țărilor frățești'', pentru care statuia reprezenta un obiectiv turistic obligatoriu.

Demontarea statuii lui V. I. Lenin de pe soclul din Piața Presei Libere.
Foto: (c) Marian ILIE / Arhiva AGERPRES

Evenimentul demontării colosului a fost salutat cu entuziasm de mulțimea venită să asiste la dispariția acestui vestigiu al comunismului.

Demontarea statuii lui V. I. Lenin de pe soclul din Piața Presei Libere.
Foto: Arhiva AGERPRES

La 2 martie 1990, în cadrul ședinței CPUN, președintele Ion Iliescu propusese demontarea statuii lui Lenin din Piața Presei Libere, propunere acceptată în unanimitate. Hotărârea a fost luată în urma presiunilor opiniei publice. Încă de la 25 februarie 1990, câteva zeci de persoane au protestat față de menținerea statuii, care reprezenta un anacronism după Revoluția din decembrie, lipind pe soclu afișe în care cereau înlăturarea acestui simbol al comunismului.

Demontarea statuii lui V. I. Lenin de pe soclul din Piața Presei Libere.
Foto: (c) Lucian TUDOSE / Arhiva AGERPRES

Operațiunile de coborâre de pe soclu au fost începute la 3 martie, iar la 5 martie, la 30 de ani de la inaugurarea sa, soclul a rămas gol.

Demontarea statuii lui V.I. Lenin de pe soclul din Piața Presei Libere.
Foto: (c) Cornel MOCANU / Arhiva AGERPRES

Statuia de bronz a liderului sovietic fusese executată de sculptorul Boris Caragea (1906-1982). Dezvelirea statuii a avut loc la 21 aprilie 1960, cu o zi înaintea celei în care se aniversau 90 de ani de la nașterea lui V.I. Lenin.

În ziua următoare, ziarul ''Scânteia'' relata: ''Joi dimineața a avut loc dezvelirea monumentului lui Vladimir Ilici Lenin, genialul învățător și conducător al oamenilor muncii din lumea întreagă, făuritorul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și al Statului Sovietic (...) La solemnitatea dezvelirii monumentului au participat tovarășii Gheorghe Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica, Gheorghe Apostol, Emil Bodnăraș, Petre Borilă, Nicolae Ceaușescu, Alexandru Drăghici, Alexandru Moghioroș, Dumitru Coliu, Leonte Răutu, general de armată Leontin Sălăjan, Ștefan Voitec, Ion Gheorghe Maurer, Ianoș Fazekaș, Gherasim Popa...".

Inaugurarea statuii lui Vladimir Ilici Lenin aflată în fața Casei Scânteii.
Foto: (c) Anghel PASAT / Arhiva AGERPRES

La 23 aprilie, ''Scânteia'' scria: "Cu prilejul aniversării a 90 de ani de la nașterea marelui învățător și conducător al oamenilor muncii din toate țările, numeroși oameni ai muncii din întreprinderi și instituții, studenți, pionieri și școlari din Capitală au continuat în cursul zilei de ieri să viziteze Monumentul lui V.I. Lenin, inaugurat la 21 aprilie, operă a maestrului Boris Caragea. (...) Pionierii de la Școala elementară numărul 7 au recitat versuri în care este evocată figura lui Lenin. Cu acest prilej a avut loc solemnitatea primirii în rândurile pionierilor a numeroși copii."

Depuneri de coroane de flori la statuia lui V.I. Lenin aflată în fața Casei Scânteii.
Foto: (c) Vasile MOLDOVAN / Arhiva AGERPRES

Timp de 20 de ani, statuia a stat în curtea Palatului de la Mogoșoaia. În prezent se află într-un depozit al Primăriei Capitalei.

După demontarea statuii lui V.I. Lenin, au urmat diferite proiecte, pentru a oferi Pieței Presei Libere o altfel de reprezentativitate în peisajul urban al Bucureștiului. Astfel, a existat un proiect pentru o statuie a marelui poet Mihai Eminescu, cunoscut ca un important ziarist, un proiect al ''Monumentului ziaristului'', al sculptorului Adrian Ilfoveanu, declarat câștigător în 2003, la care s-a renunțat ulterior, o statuie a Elisabetei Rizea, simbol al rezistenței anticomuniste ș.a.

Inițiativa primarului sectorului 1, George Pădure, la 15 februarie 2000, de a așeza steagurile României și Uniunii Europene înmănuncheate, simbolizând ''Intersecția cu Europa'', a avut drept urmare, după o perioadă, imaginea dezolantă a două lăncii goale.

Începând cu anul 2010, prin ''Proiectul 1990'' al artistului vizual Ioana Ciocan, soclul de granit roșu a devenit locul unui proiect de artă contemporană în spațiul public și a fost folosit ca spațiu experimental, în care au fost expuse succesiv lucrările a 19 de artiști.

Primul artist care a expus în acest spațiu, a fost chiar Ioana Ciocan, care la 26 ianuarie 2010, a dezvelit în piața Presei Libere, o lucrare, cu o înălțime de 3 metri, modelată din arpacaș, orez, bomboane cip și ciocolată, reprezentându-l pe același Vladimir Ilici Lenin. Efemera plăsmuire, care a stat pe soclu doar 24 de ore, a fost prezentată de artistă ca o avanpremieră la un viitor muzeu al statuilor comunismului.

O statuie V.I. Lenin, realizată din arpacaș, ciocolată, bomboane și orez de artista Ioana Ciocan, a fost postată pe soclul din Piața Presei Libere.
Foto: (c) Vlad STAVRICĂ / Arhiva AGERPRES

Dintre lucrările expuse pe soclul din Piața Presei Libere, amintim: ''Fresca eroului muncitor capitalist'' de Emanuel Borcescu, ''Rechinii roșii'' — Mihai Balko, ''Visul Românesc'' — Matei Arnăutu, Andrei Ciubotaru, Florin Brătescu și Iosif Oprescu, ''Scînteiaaa'' — Aurel Tar, ''Unde suntem'' — Ionuț Theodor Barbu, ''Monumentul beton'' — Florin B. Tomescu, ''Somnul lui Lenin'' — Mihai Zgondoiu, ''HandGun'' — Bogdan Rață, ''Melting'' — Judit Balko, ''a patru'' — Cristian Răduță, ''Steaua are nume'' — Valentin Soare, ''Oestridae Dominan'' — Ștefan Radu Crețu, ''Country Lovers" — Alexandru Potecă, ''The Gaze/Una mirada'' — Antonio Vega și Chantal Peńalosa, ''Monumentul parvenitului de oraș'' — Virgil Scripcariu, ''RM'' — Ileana Oancea.

''Proiectul 1990'' se va încheia în 2015, odată cu instalarea, în Piața Presei Libere a unei lucrări permanente — "Aripi — Monumentul luptei anticomuniste" a sculptorului Mihai Buculei. Monumentul este o lucrare alcătuită din trei aripi stilizate cu o structură dantelată de oțel inoxidabil cu o înălțime de aproximativ 24 de metri și o greutate de peste 100 de tone.

Soclul statuii lui V.I. Lenin, din Piața Presei Libere din București, se demolează pentru a face loc unei noi lucrări de artă contemporană.
Foto: (c) Simion MECHNO / Arhiva AGERPRES

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; redactori Arhiva foto: Elena Bălan, Mihaela Tufega; editor: Anca Pandea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Documentare

Cele mai citite din Documentare

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe