COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 06:25 si 08:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona depresionară a județului Covasna , respectiv zona localităților, Județul Harghita, Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Formaţia Pasărea Colibri s-a format într-un mod neaşteptat, în anul 1992, când la un spectacol al lui Mircea Baniciu, la Râmnicu Vâlcea, în preajma sărbătorilor de iarnă, în timpul recitalului său, au intrat pe scenă Florian Pittiş şi Mircea Vintilă să-l acompanieze. La finalul recitalului, Florian Pittiş anunţa spectatorii că tocmai au asistat la primul concert al formaţiei Pasărea Colibri. Cei trei se hotărăsc să rămână împreună în această formulă şi îl cooptează ulterior şi pe Vlady Cnejevici la clape.

Urmează aproape 10 ani în care Pasărea Colibri îşi ''deschide aripile'', având un succes formidabil. Primul album înregistrat în această formulă apare în anul 1995 - "În căutarea cuibului pierdut" - şi este urmat în 1997 de "Ciripituri", albume în care fiecare dintre membrii trupei îşi aduce contribuţia cu câteva dintre cele mai mari succese.

Ambele albume sunt de fapt înregistrări din concerte live, Pasărea Colibri rămânând pentru public o trupă care a oferit în primul rând concerte memorabile. Cele două albume s-au vândut în sute de mii de exemplare.

Pasărea Colibri începe să apară constant în playlist-urile radio-urilor din toată ţara, fiind una dintre puţinele trupe româneşti care se difuzau la radio în acea perioadă marcată de o deschidere extraordinară a radio-urilor către muzica străină. Este perioada în care apar şi primele televiziuni comerciale din România, dar apariţiile televizate ale trupei au fost rare, ceea ce a contribuit la menţinerea unui interes major al publicului pentru concertele trupei.

Al treilea album (primul album de studio) apare în 1999 fiind numit "Cântece de Bivuac", făcând trimitere la atmosfera de "bivuac" ce domneşte în permanenţă în cadrul grupului. În anul 2000 Florian Pittiş renunţă la participarea în spectacole, apărând doar ocazional la anumite evenimente ale grupului.

În 2001, este cooptat în Pasărea Colibri Marius Baţu, fost component al grupului Poesis. În această nouă formulă trupa revine în 2002 cu un nou album numit "Încă 2000 de ani", pentru care trupa primeşte Discul de Aur .

Un an mai târziu, formaţia susţine un recital la festivalul "Cerbul de Aur" de la Braşov, la care participă şi legendara trupă Scorpions, acesta fiind ultimul spectacol de mare anvergură al Păsării Colibri.

În anul 2003, Pasărea Colibri se reuneşte pentru un ultim concert în formula completă: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Marius Baţu, Vlady Cnejevici şi Florian Pittiş, care este înregistrat şi în urma căruia apare un dublu album "Pasărea Colibri - 10 ani" şi de asemenea primul DVD al unei trupe româneşti, care poartă acelaşi nume.

În august 2007, actorul Florian Pittiş a murit, o perioadă trupa luând o pauză de concerte. Colegii de trupă au fost marcaţi profund de pierderea prietenului lor, Moţu Pittiş.

''El spunea întotdeauna că 'Aşa a dat Domnul' de s-a înfiinţat Pasărea Colibri, dar mai era ceva. Eu eram atunci în Phoenix, dar nu eram în cea mai bună relaţie cu Nicu Covaci. El concerta atunci la Sala Palatului cu un alt solist vocal şi atunci Moţu a zis: 'Domne, l-am degradat pe Baniciu de la pasărea cea mai mare, la cea mai mică'. (...) Apoi ne-am revăzut cu diverse ocazii. Ne-am revăzut în studio la imprimările unui album realizat şi cu Mircea Vintilă, se numea 'Nu trântiţi uşa', în care jumătate era Florian Pittiş, jumătate Mircea Vintilă, iar eu şi Vlady Cnejevici am orchestrat acest album. Atunci ne-am împrietenit'', îşi amintea Mircea Baniciu într-un interviu.

''A fost un om formidabil şi un artist excepţional, un prieten cum rar se poate întâlni. Sunt momente impresionante, multe cântece au fost scrise cu el, în bucătăria lui. Moţu Pittiş avea mereu uşa deschisă la apartament şi nouă ne făcea o plăcere teribilă să mergem, când erau Floriile şi de ziua lui. (...) Bucătăria era cel mai râvnit loc atunci când noi veneam la el. Tot atunci au fost scrise multe texte pentru cântecele mele, 'Adio, deci, pe curand', 'Epilog'. (...) Iar în Cenaclul Flacăra, erau începuturile. Se forma acel spectacol. Noi aveam foarte multe momente împreună. Pe piesa 'Lordul John' el făcea pantomimă...", povestea Mircea Vintilă.

"Pentru mine Moţu a însemnat un frate mai mare şi un simbol al nonconformismului. Un om deosebit de cult care împărtăşea şi altora din cunoştinţele şi experienţa sa într-ale vieţii fără compromisuri. În primul rând, el a fost cel care a dat numele acestui act artistic. Întotdeauna a susţinut că Pasărea Colibri este o stare, un act artistic, nu o trupă. Şi astfel stările noastre se influenţau reciproc. Eram un suflet", mărturisea Vlady Cnejevici.

În 2010, Pasărea Colibri a susţinut un turneu naţional prin zece oraşe din ţară.

În 2011, Mircea Baniciu a organizat un concert al trupei la Sala Palatului ''pentru a repune pe scenă un nume, Pasărea Colibri".

''Sunt lucruri care păreau pierdute în iureşul acesta de proiecte muzicale noi. Dar, uite, că lucrurile astea nu se pierd. Ce-i bun rămâne oricum'', spunea atunci Baniciu într-un interviu. ''Spectacolele pe care le-am susţinut şi bucuria pe care am avut-o de fiecare dată când ne-am întâlnit, nu numai pe scenă, ci şi la repetiţii, la înregistrări sau pur şi simplu la o şuetă, atmosfera 'Colibri' este una dintre cele mai binefăcătoare stări pe care le-am experimentat de-a lungul vieţii şi asta cred că este valabil şi pentru ceilalţi colegi ai mei. (...) Atâta vreme cât simţim că mai avem multe lucruri de spus şi cât publicul răspunde extraordinar de pozitiv la ceea ce facem noi, nu avem niciun motiv să ne oprim'', afirma Mircea Baniciu.

Între cele mai cunoscute piese ale trupei se numără ''Un om pe nişte scări'', ''Canarul'', ''Sunt tânăr, Doamnă...'', ''Adio, deci, pe curând'', ''Hanul lui Manuc'', ''Strada Popa Nan'', '' Cântecul bufonului'', ''În tren'', ''Ploaia care va veni'', ''Tristeţi provinciale'', ''Opreşte-mă la tine'', ''Vara la ţară'', ''Sfârşitul nu-i aici'', ''Dealul cu dor'', ''Pisica neagră'', ''Dragostea e o salată'', ''Pelicanul'', ''Nebunul cu ochii închişi'', ''Cântec şoptit'', '' 2000 de ani'' sau ''Lanţul coliviilor''.

În 2013, Pasărea Colibri a susţinut un concert extraordinar în memoria lui Florian Pittiş, în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) din Capitală, iar în 2014, la Oradea, au cântat la Filarmonica de Stat, avându-l invitat pe muzicianul Dan Andrei Aldea.

Cel mai recent concert al trupei a avut loc în 16 ianuarie 2015, la Bucureşti, în formula Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici, Teo Boar. Următorul concert anunţat este pentru 31 ianuarie 2015, la Iaşi, în aceeaşi formulă. AGERPRES/(Documentar - Marina Bădulescu, editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.