COD GALBEN: 05-06-2025 ora 10 Intre 5 iunie, ora 12 – 5 iunie, ora 21 se va semnala temperaturi deosebit de ridicate și disconfort termic COD GALBEN: 05-06-2025 ora 10 Intre 05 iunie, ora 12 – 05 iunie, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 05-06-2025 ora 10 Intre 6 iunie, ora 12 – 6 iunie, ora 21 se va semnala temperaturi deosebit de ridicate și disconfort termic

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm reţete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

În această săptămână vă propunem ''Pâine pentru Anul Nou'', ''Potroace de curcan sau gâscă'' şi ''Morun şi nisetru'' reţete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră - Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Pâine pentru Anul Nou
Ia patru kilograme şi 800 grame de făină, pune-le într'o copaie (covată) la căldură şi fă plămădeala în modul următor: moaie drojdie de casă cu apă caldă, strecoar-o, vântur-o, plămădeşte-o cu 1200 grame din făina de mai sus, amestec-o, acoper-o pe deasupra cu puţină făină şi pune-o să dospească.

Ia 1200 grame de unt clocotit şi lămurit, opăreşte cu el cealaltă cantitate de 1200 grame de făină şi freac-o în palme, până când se preface iar în făină; toarnă după aceasta peste ea plămădeala de mai sus, amestec-o iar, pune-i sarea necesară, 1200 grame de lapte cald, 25 ouă bătute bine cu 600 grame de zahăr (cine vrea mai dulce, să pună zahăr mai mult), un păhărel de rom, coaja rasă dela o lămâe şi 30 de grame de apă de flori, frământă bine toate acestea timp de două ore, înveleşte apoi aluatul acesta cu un şervet cald şi cu o blană şi lasă-l să dospească din nou şi să crească.

După ce aluatul va creşte bine, pune-l pe o masă uscată, adună-l şi lăţeşte-l în forma unei lipii; apoi ia o sinie unsă cu unt, pune aluatul pe ea ca să se mai ridice, pune din distanţă în distanţă câte un sorţ (bilete de plăcintă) şi câte un ban; unge-l cu ou pe deasupra, presară-l cu susan şi dă-l la cuptor. Când această pâine e coaptă, se scoate şi se pune pe o masă, se taie felii de persoana cea mai venerabilă şi se dă câte o felie fiecărui membru din familie.

Potroace de curcan sau gâscă
Ia aripile, ficaţii, pipotele, picioarele şi şoldurile unui curcan sau ale unei gâşti, taie-le în bucăţi potrivite, pregăteşte borş cu ceapă tocată mărunt, foi de leuştean, cu o bucăţică mică de pătrunjel şi o bucăţică de coajă de lămâie.
Pune borşul să fearbă cu toate acestea vreo două clocote, ia spuma, pune bucăţelele în el să fearbă (dacă vrei îl baţi cu ou şi cu smântână), şi dă-l la masă simplu cu grăsimea lui naturală. Tot în modul acesta poţi prepara şi borşul de clapon.

Morun şi nisetru
Taie nisetru şi morun în bucăţi, lasă-le să stea vreo două ore în puţin untdelemn, sare, piper, foi de dafin pisate, ceapă mare tăiată rotund, pune-le într'o frigare de lemn, învârteşte-le iute la foc şi unge-le bine cu o pană cu untdelemnul în care a stat. Când sunt fripte, dă-le iute la masă, fără sos sau cu următorul sos. Ia o farfurie pregătită cu zeama strecurată dela 10 lămâi, sare, piper, vreo 10 boabe de ienibahar, felii de lămâe curăţate de coaja galbenă şi tăiate în opt bucăţele, 150 de grame de untdelemn bun, vreo patru foi întregi de dafin şi puţin pătrunjel tocat mărunt. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.