Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 25 noiembrie este marcată în întreaga lume Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii (International Day for the Elimination of Violence against Women), pentru a aduce în conştiinţa publică faptul că acest fenomen reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului.

În acest an, campania pentru a pune capăt violenţei împotriva femeilor, iniţiată de Organizaţia Naţiunilor Unite, invită toată populaţia să poarte un veşmânt portocaliu, simbol al acţiunilor desfăşurate în cadrul campaniei în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie 2014. Sunt derulate acţiuni de informare cu privire la consecinţele negative ale violenţei în familie, insistându-se şi asupra măsurilor care trebuie luate pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

Violenţa împotriva femeilor şi fetelor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase şi urgente probleme ale tuturor timpurilor. În fiecare colţ al lumii, efectul real şi dăunător pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, inclusiv eradicarea sărăciei, combaterea HIV/SIDA, pacea şi securitatea în lume. Comunitatea internaţională şi societatea civilă au ajuns la concluzia că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi fetelor. Când are loc, aceasta este de fiecare dată o încălcare a drepturilor lor, este un act criminal şi un fapt inacceptabil.

În 1979 a fost adoptată Convenţia ONU pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor, principalul instrument internaţional al drepturilor femeilor şi fetelor. Convenţia, alături de alte instrumente legale cu rezultate negociate în cadrul conferinţelor internaţionale, statuează drepturile femeilor şi fetelor la o viaţă fără violenţă.

Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluţia din 54/134 din 17 decembrie 1999, ziua de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme.

Activiştii pentru drepturile femeii marchează Ziua împotriva violenţei începând cu 1981. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, la ordinele preşedintelui Rafael Trujillo (1930-1961), a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. Alianţele secrete ale generalului Leonidas Trujillo cu biserica, aristocraţia, intelectualii şi presa au stat la baza controlului său absolut. În timpul regimului său, mai mult de 30.000 de persoane au fost executate.

Violenţa împotriva femeii este o realitate şi estimările ONU arată că abuzurile asupra femeilor nu doar persistă, ci sunt în creştere. Datele arată că 35% dintre femeile din întreaga lume s-au confruntat cu o formă de violenţă fizică şi/sau sexuală. La noi în ţară, statisticile arată că până la 70% dintre reprezentantele sexului feminin au fost supuse violenţei fizice în timpul vieţii.

La nivel mondial, una din trei femei a fost supusă violenţei sau abuzată sexual cu premeditare pe perioada vieţii, mai ales în ţări în care violenţa domestică nu este consideră o crimă. Tot, la nivel mondial, peste 700 de milioane de femei-copil s-au căsătorit, dintre care 250 de milioane s-au căsătorit înainte de a împlini vârsta de 15 ani, potrivit statisticilor Naţiunilor Unite. Violenţa împotriva femeii omoară mai multe femei decât accidentele rutiere şi malaria împreună, conform estimărilor Băncii Mondiale. O cincime dintre femei declară că au fost abuzate sexual înainte de vârsta de 15 ani, aproape 70% dintre victime au fost ucise chiar de către partenerii lor de viaţă, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Procentul femeilor din ţările în curs de dezvoltare care sunt victime ale violenţei în timpul sarcinii este între 4% şi 20%, conform European Journal of Public Health.

În România, situaţia este la fel de îngrijorătoare: una din trei femei a declarat că a fost abuzată fizic sau verbal de partenerul de viaţă, conform Studiului Sănătăţii Reproducerii din 2004; în primele cinci luni ale anului 2008 au avut loc cu 21,3% mai multe violuri urmate de moartea victimei faţă de perioada similară a anului 2007, peste 50% dintre acestea în mediul rural, conform datelor Poliţiei Române. În 2006, dintr-un total de 9.372 de victime, 5.160 au fost femei, iar în 2007 dintr-un total de 8.787 de victime, 5.794 au fost femei, conform datelor ANPF. 69 de femei au murit din cauza violenţei în familie numai în 2006 şi 69 în 2007, tendinţa fiind în creştere, conform datelor ANPF. Legea nr. 217/2003, modificată cu Legea nr. 25/2012, stipulează că "prevenirea şi combaterea violenţei în familie face parte din politica integrată de ocrotire şi sprijinire a familiei, dezvoltarea şi consolidarea solidarităţii familiale şi reprezintă o importantă problemă de sănătate publică şi constituie, totodată, un obiectiv de interes naţional". Legea arată că nimeni nu trebuie să suporte violenţele şi protejează victimele, oferindu-le găzduire în centre speciale numite adăposturi. Semnalarea situaţiilor de violenţă asupra copilului şi violenţa în familie se face la Direcţia Generală de Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului.

Violenţa împotriva femeilor continuă să fie o problemă stringentă în statele membre ale UE, afectând drepturile fundamentale de bază ale femeilor, precum demnitatea, accesul la justiţie şi egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Impactul violenţei împotriva femeilor depăşeşte cu mult persoanele imediat implicate - victima (victimele) şi autorul (autorii) infracţiunii - afectând familii, comunităţi şi societatea în ansamblu. Egalitatea între femei şi bărbaţi este un principiu de bază al UE. Acesta este recunoscut în tratatele UE şi în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. AGERPRES /(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.