Sărbătoarea Yom Kippur, cea mai importantă din calendarul iudaic se marchează în 2014 din seara zilei de 3 octombrie până în seara zilei următoare.
Yom Kippur înseamnă ziua ispăşirii, a căinţei, şansa de a regreta păcatele anului care a trecut. Are loc în a zecea zi a celei de-a şaptea luni a anului iudaic, denumită Tishri. În această zi se stă în sinagogă mai mult decât în orice altă zi şi se spun rugăciuni către Dumnezeu pentru iertarea păcatelor. Chiar şi evreii care nu acordă o prea mare importanţă respectării tradiţiilor nu se duc la serviciu şi merg la sinagogă. Niciun fel de muncă nu este permisă iar credincioşii trebuie să se abţină de la a consuma alimente sau chiar apă. Este o zi de post negru încă de la apusul soarelui în ajunul zilei de Yom Kippur şi până după miezul nopţii în ziua sărbătorii propriu-zise. Ultima masă înainte de sărbătoare poartă denumirea simbolică de "Seudah Hamafseket" ("masa de încheiere"), la care se servesc numai mâncăruri uşoare.
Legile Talmudului vorbesc şi de alte interdicţii în această zi sfântă: spălatul rufelor sau spălatul propriului trup, folosirea produselor cosmetice, purtarea încălţămintei din piele, întreţinerea de raporturi sexuale. Tradiţia cere ca vestimentaţia să fie albă, simbolul purităţii şi al curăţirii de păcate.
Una dintre cele mai solemne şi mai importante rugăciuni de Yom Kippur se recită în seara de ajun; numită Kol Nidrei ("toate jurămintele"), aceasta îl roagă pe Dumnezeu să îi elibereze pe evrei de jurămintele făcute către El. Una dintre rugăciunile recurente este Al Khet ("pentru păcatele pe care le-am comis") şi care semnifică mărturisirea păcatelor comise în timpul anului. Ultimul serviciu de rugăciuni din aceasta zi se numeşte Neilah ("încuiere"), iar simbolistica sa se referă la faptul că Dumnezeu se pregăteşte, în această seară, să închidă porţile rugăciunii în faţa anului trecut şi să ia deciziile finale în legătură cu soarta fiecărui individ. Un segment important al sărbătorii este recitarea cărţii lui Iona, cel care a petrecut trei zile în burta unui peşte uriaş. Mesajul poveştii biblice este acela că Dumnezeu le cere oamenilor să se căiască şi să se întoarcă la el. AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.