COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 06:25 si 08:30 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Zona depresionară a județului Covasna , respectiv zona localităților, Județul Harghita, Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Marcello Mastroianni, unul dintre cei mai mari actori italieni, s-a născut la 28 septembrie 1924, la Fontana Liri, la sud de Roma, într-o familie de ţărani săraci. În pofida dificultăţilor materiale ale familiei, Mastroianni a avut o copilărie fericită. La maturitate, a trebuit să facă toate meseriile pentru a supravieţui: a fost zidar, metalurgist, funcţionar public, student la arhitectură, înainte de a descoperi lumea cinematografiei.

În timpul războiului, a fost trimis de germani într-un lagăr de muncă, dar a reuşit să evadeze şi a trăit la Veneţia, până în 1945. A ajuns apoi la Roma, unde i s-a oferit un loc de muncă în biroul unei societăţi britanice de cinema. Este descoperit de regizorul Luchino Visconti, care îl face să urce pe scenă în ''Un tramvai numit dorinţă'' şi ''Moartea unui comis voiajor''. Debutează în cinematografie în 1948 în ''Mizerabilii'', în regia lui Riccardo Freda.

Momentul hotărâtor în cariera sa a fost întâlnirea cu Federico Fellini şi ''La dolce vita'', filmul care i-a adus premiul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, în 1960. După acest film, cuplul Fellini-Mastroianni a devenit celebru şi a rămas inseparabil. În cursul carierei sale, va juca în peste 150 de filme; va interpreta cu un talent rar întâlnit, mai întâi personaje pitoreşti din Italia postbelică, perioadă aşa-zisă a ''neorealismului roz'', în care figura centrală este cea a seducătorului.

Spre sfârşitul vieţii, va deveni un anti-erou, filmul lui Robert Altman ''Pret-a-porter'' fiind un exemplu în acest sens. A turnat cu regizori italieni celebri ca Visconti (''Străinul''), Mario Bolognini (''Frumosul Antonio''), Michelangelo Antonioni (''Noaptea''), Vittorio de Sica (''Căsătorie în stil italian''), Dino Risi (''Soţia preotului''), Carlo Lizzani (''Cronica unor bieţi îndrăgostiţi'').

A jucat alături de actori la fel de celebri - Brigitte Bardot, Sophia Loren, Jack Lemmon, Yves Montand, Shirley MacLaine. ''Divorţ în stil italian'', ''Casanova'', ''La dolce vita'' sunt numai câteva din filmele sale rămase în istoria cinematografiei. La Festivalul de film de la Cannes a primit de două ori Premiul de interpretare masculină (1970, pentru ''Drama geloziei'' şi 1984, pentru ''Ochi negri'').

În străinătate a început să fie cunoscut odată cu filmul ''Trei fete din Roma''. În ''Anatomia iubirii'' (1954), ''Marea afacere de pe strada Madonna'' (1958) şi ''Nopţile albe'' (1957), în regia lui Visconti, Mastroiani deja interpreta roluri de compoziţie, la fel ca în ''Cetatea femeilor'' (1979), ''Ginger şi Fred'' (1985).

După succesul său cu ''Divorţ în stil italian'', Mastroianni a efectuat un turneu în SUA. Pe ecran, a format un cuplu de neuitat cu Sophia Loren, partenera sa în zece filme. Primul lor succes a fost ''Căsătorie în stil italian'' (1964), urmat de ''Floarea soarelui'' (1969), ''Soţia preotului'' (1970) şi ''O zi specială'' (1977). Ultimul film în care s-au întâlnit a fost ''Pret-a-porter'' (1994), în regia lui Robert Altman. Mastroianni a fost nominalizat pentru Oscar pentru rolul său din ''O zi specială'', în care a interpretat un homosexual ce încerca să supravieţuiască în Italia fascistă, răsturnând imaginea sa de ''amant latin''. A murit la 19 decembrie 1996, la Paris.AGERPRES/(Documentare, editor: Marina Bădulescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.