COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 10 – 29 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 23 – 30 mai, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 30 mai, ora 10 – 30 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Interpreta de muzică populară şi patriotică Veta Biriş s-a născut la 11 august 1949, în localitatea Veseuş, judeţul Alba, într-o familie numeroasă, având şapte fraţi. În 1966 s-a mutat în Căpâlna de Jos.
A debutat în 1967 în cadrul concursului "Dialoguri la distanţă", la care a participat ca reprezentant al Regiunii Autonome Maghiare Mureş (regiune care a existat în România între 1952 şi 1968). Primele înregistrări audio au fost realizate la Radio Târgu Mureş. Consacrarea artistei a avut loc după participarea la concursul "Floarea din grădină" (1974) de la Televiziunea Română, care i-a adus marele trofeu.
Din acest moment, artista are o ascensiune rapidă, reuşind să se situeze printre soliştii cei mai îndrăgiţi ai cântecului popular, promovând cu mare succes folclorul din zona Târnavelor, dar şi readucând în actualitate vechi cântece populare patriotice. "Cântecul Iancului", "Bădiţă de pe Târnavă", "Mândre-s nunţile-n Tăuni", "Mama mi-o făcut gura", "Sus, sus, sus la munte, sus", "Aşa-i românul", "Noi suntem români", "Hai să-ntindem hora mare", reprezintă cele mai cunoscute piese ale cântăreţei.
Printre discurile lansate se numără: "Aşa-i românul" (1995), "La aniversare" (1999), "Oi cânta cu drag în lume" (2001), "Vechi cântece româneşti" (2007), "E vremea colindelor" (2008, împreună cu Ionuţ Fulea).
Repertoriul Vetei Biriş cuprinde o paletă largă de folclor, de la dramatismul şi sobrietatea cântecelor populare de jale, cătănie sau înstrăinare până la vioiciunea şi dinamismul de pe Valea Târnavelor, multe dintre cântece fiind culese chiar de interpretă din satul unde locuieşte şi din satele din jur. Frecvenţa cu care "Doamna Moţilor" este prezentă în emisiunile de televiziune, de radio sau pe scena de concert denotă succesul pe care interpreta îl are de mai bine de trei decenii la public.
A lucrat în emisiuni - nu doar de folclor - cu nume celebre din Televiziunea Română: Tudor Vornicu, Ileana Popovici, Marioara Murărescu ş.a.. De-a lungul anilor a evoluat alături de actorii Ovidiu Iuliu Moldovan, Leopoldina Bălănuţă, Ilinca Tomoroveanu, Adela Mărculescu, Olga Delia Mateescu şi Lucia Mureşan, în numeroase recitaluri de muzică şi poezie.
În 2004, a fost decorată de preşedintele Românei, Ion Iliescu, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului". De-a lungul timpului, oficialităţi de la Iaşi, Botoşani sau Neamţ i-au acordat "Diploma de excelenţă". Este membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România din Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, concepută a fi şi a reprezenta forumul naţional al celor mai valoroşi şi reputaţi creatori şi interpreţi de artă populară din ţara noastră. În 2003 i se dedică o carte - "Veta Biriş - Cântecul vieţii", care cuprinde în cele unsprezece capitole ale sale momente şi evenimente din viaţa satului românesc transilvănean din deceniile cinci şi şase ale secolului trecut, dar şi evoluţia şi cariera artistică ale Vetei Biriş, relatate de artistă într-un lung dialog cu Ion Moldovan.
Veta Biriş este prima cântăreaţă care a cântat cântecele moţilor, melodii ce au fost interzise foarte mulţi ani. Interpreta se declara mândră de faptele "moţilor mei", într-o intervenţie la o emisiune tv. "Sunt prima cântăreaţă care a cântat cântecele moţilor care au fost interzise foarte mulţi ani, până să vină Adrian Păunescu şi să le scoată la lumină. Aceste cântece n-am avut voie să le cântăm", a spus Veta Biriş.
"Fiecare cântec de acolo este o lecţie de istorie a neamului românesc", a mai spus artista. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Andreea Onogea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.