Modifică dimensiunea fontului:
În anii '80 a fost numită ''regina'' muzicii uşoare româneşti. Probabil nu doar prin prisma calităţilor vocale şi interpretative de necontestat, ci şi a apariţiilor sale - frumoasă, înaltă, elegantă, cu o ţinută princiară. Angela Similea, care la 9 iulie 2014 împlineşte 68 de ani, este şi acum o emblemă a muzicii româneşti şi îşi încântă fanii în continuare cu noi piese şi concerte.
Ioana Angela Similea, cunoscută publicului sub numele Angela Similea s-a născut la 9 iulie 1946, în comuna 1 Decembrie, judeţul Ilfov. A fost cel mai mare dintre cei trei copii ai cuplului Petre şi Gherghina Similea, având doi fraţi mai mici. Amintirile sale din copilărie se leagă de Dobrogea.
''Am nişte amintiri foarte vechi, din anii primei copilării, când vara mergeam la bunica din partea mamei, într-un sat din Dobrogea. Mama era singura fată din cei 12 copii ai bunicii mele. Aşa că aveam mulţi veri, cu care-mi petreceam vacanţele. Acolo, în satul acela dobrogean, se întâmplau lucruri extraordinare, pe care orice orăşean de astăzi, din orice parte a lumii, ar da orice să le vadă şi să le experimenteze. (...) Natura şi viaţa m-au luat în braţele lor de mică şi m-au sensibilizat, m-au făcut să observ spectacolul fiecărui anotimp, în toate detaliile sale. E minunat să fii într-o continuă mirare copilărească în faţa naturii, şi eu aşa am trăit'', mărturisea Angela Similea într-un interviu.
Atracţia faţă de muzică şi-a manifestat-o încă din copilărie, când, deşi foarte timidă, obişnuia să cânte atunci când călătorea cu tramvaiul. O mare influenţă în alegerea carierei de cântăreaţă a fost când a asistat pentru prima dată la un concert al Mariei Tănase. Dar din cauza refuzului categoric al mamei de a o lăsa să urmeze o carieră care nu-i oferea siguranţă materială, a vrut să urmeze medicina pentru a deveni medic pediatru.
Cel care i-a descoperit talentul a fost profesorul său de muzică din liceu, Marin Teofil, care a îndrumat-o către compozitorul George Grigoriu. Acesta a stabilit ca Angela Similea să ia lecţii de canto la Şcoala Populară de Artă cu Florica Orăscu - care a lucrat cu mulţi alţi interpreţi din aceeaşi generaţie precum Aura Urziceanu, Dida Drăgan, Mihai Constantinescu şi Olimpia Panciu - avându-l corepetitor pe compozitorul Marius Ţeicu.
Primul succes a venit odată cu premiul al II-lea de la Festivalul Internaţional ''Cerbul de aur'' din 1970, când a obţinut Cerbul de Argint. În 1971 lansează şlagărul lui George Grigoriu. În 1972, la Festivalul ''Orfeul de aur'' din Bulgaria, obţine locul al II-lea cu melodia ''Tu eşti primăvara mea'' de Florin Bogardo.
Au început apariţiile în spectacole, dar şi în emisiuni radio şi tv, unde a apărut alături de alte nume sonore din muzica românească.
''Am ajuns colegă de scenă cu Margareta Pâslaru, cu Marina Voica - ele s-au lansat cu mulţi ani înaintea mea - cu Mirabela Dauer, Dida Drăgan - care mi-au fost colege de studiu la doamna Florica Orăscu - cu Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Corina Chiriac - toţi mi-au fost colegi şi am fost foarte fericiţi împreună. Nu avea loc sentimentul invidiei, al ranchiunei, iar noi, cântăreţii, ne aveam ca fraţii'', spunea Angela Similea în interviu.
Referindu-se la emisiunile în care a apărut în perioada de început a carierei muzicale sau din perioada în care a cunoscut succesul maxim, cântăreaţa spunea că a lucrat mereu, în radio şi televiziune, cu adevăraţi profesionişti, care au ajutat-o în formarea ca artist.
''Am lucrat atunci cu adevăraţi profesionişti: Alexandru Bocăneţ, Titus Munteanu, Aurora Andronache, Doina Anastasiu, Paul Urmuzescu, Sanda Trifon-Cepraga, Marie-Jeanne Gherghinescu. Nu pot să uit oamenii cu care am lucrat în Radio - Vasile Vasilache junior, cu care fiecare înregistrare era o altă lecţie de canto, apoi Florin Bogardo, Paul Urmuzescu, Lucica Popescu-Moraru, Titus Andrei. Toţi au lucrat cu noi cu foarte mare atenţie, ne-au format, ne-au stimulat'', afirma Angela Similea.
A cântat şi cântă mereu despre dragoste, pentru că dragostea a călăuzit-o ca o lumină întotdeauna.
''Dragostea a fost şi este pentru mine lumina călăuzitoare a vieţii. Am primit de copil iubire şi apoi viaţa mea s-a desfăşurat numai sub semnul iubirii. (...) Forţa sentimentelor mele şi-a aflat cea mai bună exprimare pe scenă. Dacă eu am cântat iubirea sub toate formele sale, energia de-a o exprima în faţa publicului şi-a găsit esenţa în trăirile mele de iubită, de soţie, de mamă, de fiică, de soră. Şi pentru că am fost convingătoare, am fost totdeauna înconjurată cu dragoste'', mărturisea artista.
Angela Similea a colaborat, de-a lungul carierei, cu compozitori de referinţă: Marius Ţeicu, Ion Cristinoiu, Adrian Enescu, Zsolt Kerestely, Temistocle Popa, Dan Iagnov, Florin Bogardo sau Marian Nistor. De altfel, o bună perioadă a avut turnee de succes cu trupa Savoy condusă de Marian Nistor.
O colaborare specială a avut cu Marcel Dragomir, alături de care a lansat multe şlagăre - "Un albastru infinit", "O iubire imposibilă", "Trenul galben fără cai" sau "Să mori de dragoste rănită", care a primit, în 2000, titlul de "Melodia Secolului XX", premiu acordat de TVR.
Angela Similea a dovedit că are şi talent actoricesc, jucând în filme, musicaluri sau show-uri de televiziune.
''Cu regretatul Ion Popescu-Gopo am făcut filmul 'Rămăşagul', în care am jucat rolul principal - Zâna cea bună - şi mi-a plăcut extraordinar de mult basmul şi atmosfera. Am făcut musicaluri cu Matei Alexandru, Florin Piersic, Victor Moldovan, Ana Szeles, Adina Popescu - o garnitură de actori extraordinari (musicalul 'Corina', după 'Jocul de-a vacanţa' de Mihail Sebastian, s-a jucat peste tot cu mare succes: şi în ţară, şi în străinătate). După aceea, am colaborat cu minunatul, imbatabilul actor Ştefan Iordache, care a adus un farmec aparte musicalului 'Adio, femei', cu personalitatea şi cu disponibilitatea sa de a se juca'', îşi aminteşte Angela Similea.
De neuitat sunt apariţiile sale în show-uri tv alături de Florin Piersic, dar şi de compozitorii Mihai Constantinescu, Marcel Dragomir, Ion Cristinoiu, Horia Moculescu, Mircea Romcescu sau Ioan Luchian Mihalea.
A fost întrebată în repetate rânduri de ce nu a ales o carieră în străinătate, pentru că a avut numeroase oferte de contract. Răspunsul artistei a fost simplu: "Mi s-a părut extraordinar că Dumnezeu m-a lăsat să cânt aici, în limba aceasta în care îmi pot exprima cel mai bine sentimentele".
După 1995, Angela Similea a avut o pauză de apariţii tv, de înregistrări, de concerte. Artista a explicat-o simplu: ''În ceea ce priveşte cariera mea, am avut nevoie de o pauză (...) din cauza evenimentelor din viaţa mea: au apărut pe lume nepoţii (...) ceea ce m-a obligat să fiu alături de ei şi să-i cresc cu foarte mare atenţie şi cu multă iubire, până la vârsta şcolii, când au plecat la tatăl lor, în Statele Unite''.
Angela Similea are doi nepoţi de la fiul său - Jan-Christian şi Ana-Grace. Artista spune despre ei că au un real talent muzical. Băiatul a început să studieze pianul, apoi a luat lecţii de vioară şi de saxofon. Ana-Grace a urmat cursuri de jazz şi violă şi are o voce foarte frumoasă. De altfel, Angela Similea a filmat un videoclip împreună cu nepoata sa, când aceasta era mică. ''Cred că am reuşit să le transmit şi lor dragostea mea pentru muzică, pentru că fiul meu a refuzat să mă urmeze în carieră, deşi are talent muzical şi auz absolut'', spunea Angela Similea în interviu.
În 2005, Angela Similea a revenit pe piaţă muzicală, după zece ani de absenţă, cu un nou album, intitulat ''Lumea mea'', realizat de Ovidiu Komornyik.
''În anul 2003, într-un turneu în Germania, Ovidiu Komornyik mi-a propus o colaborare în vederea realizării unui album. Fondul era prielnic: acumulasem mult dor de cântec şi adunasem suficientă 'ocară' din partea publicului, care mă dojenea pentru 'abandon'. Aşa că am pornit lucrul şi, exact după nouă luni, s-a născut 'Lumea mea'. O dată cu aceasta am revenit pe scenă, iar publicul m-a aşezat pe acelaşi loc, al meu: aşa am simţit! Avându-l pe Ovidiu alături mi-a fost mai uşor să mă adaptez în noua formă de întâlnire dintre artist şi publicul de azi!'', îşi aminteşte artista.
De atunci, Angela Similea are o colaborare constantă cu Ovidiu Komornyik şi casa lui de discuri, cei doi având numeroase concerte şi apariţii tv.
E ştiut faptul că arta cere sacrificii, iar Angela Similea n-a fost ''scutită'' la acest capitol. Aşa cum a mărturisit în multe interviuri, artista a simţit nevoia de a-şi creşte nepoţii şi a le fi alături, pentru că în perioada, în care, fiul ei era copil, iar ea era în plină ascensiune artistică, nu i-a fost alături acestuia, atât cât şi-ar fi dorit.
''Mi-amintesc de un episod pe când filmam cu Titus Munteanu minunatele recitaluri de la Televiziune - plecam dimineaţa în zori la filmare şi veneam noaptea târziu, deci când plecam îl lăsam dormind pe fiul meu şi când mă întorceam îl găseam, de asemenea, dormind. Într-o seară, am venit mai devreme (se defectase ceva în studio) şi l-am găsit treaz. Mi-a zis: 'Mama, tu crezi că numai cei cărora le cânţi au nevoie de tine?'", mărturisea artista, adăugând: ''Cel mai profund dezechilibru l-am trăit în momentul în care fiul meu a plecat la studii în străinătate. Pentru mine, a fost primul cutremur sufletesc. (..) Şi atunci, ca să supravieţuiesc, m-am aruncat cu totul pe scenă. Cu toată fiinţa mea m-am dedicat muzicii şi, de altfel, atunci, în a doua jumătate a anilor '80, am avut şi cele mai mari succese. Construite pe suferinţă. Nu ai rezultate importante dacă nu te dăruieşti cu totul, nu sacrifici ceva''.
Succesul Angelei Similea a fost răsplătit, în timp, cu numeroase premii, din care amintim: Discul de platină (Electrecord) - 1998, Discul de aur (Electrecord) - 2000, Premiul pentru 30 de ani de carieră artistică (Electrecord) - 2000, Premiul de excelenţă pentru întreaga carieră, în cadrul Galei Muzicii Uşoare Româneşti - 2002, Premiul ''DISCUL DE AUR'' pentru vânzări record ale albumului ''Lumea mea'' - 2007, Premiul ''DISCUL DE PLATINĂ'' - 2008.
La 10 decembrie 2004, preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B - "Muzică", ''pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti''.
Şi Angela...merge mai departe. În 2014 a început filmările, alături de tinerii actori Paul Radu, Adina Stetcu pentru scurtmetrajul ''Să mori de dragoste rănită'' în regia Iuliei Rugină. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.