COD GALBEN: 11-12-2019 Intre 03:00 si 08:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Mureş;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 5 iunie 2014, se împlinesc 235 de ani de la naşterea lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern.
Gheorghe Lazăr s-a născut în anul 1779, la Avrig, judeţul Sibiu.
A urmat şcoala primară în localitatea natală, apoi gimnaziul la Cluj şi la Sibiu. A făcut cursuri de drept, în 1805, timp de două trimestre, la Cluj.
În 1806 a obţinut o bursă pentru studii teologice la Universitatea din Viena, unde a audiat cursuri de teologie, filosofie, istorie, drept, pedagogie, literatură, matematică, inginerie, ştiinţe militare, medicină. Doctor în teologie şi fizico-matematici la Viena.
După revenirea de la Viena, în 1809, a fost hirotonisit arhidiacon şi a obţinut un post la Şcoala teologică ortodoxă din Sibiu.
În 1816, a trecut în Ţara Românească, venind la Bucureşti, unde şi-a dedicat întreaga activitate întemeierii şi dezvoltării învăţământului naţional. În februarie 1818, a pledat în Divan pentru avantajul predării cunoştinţelor superioare (filosofie, matematică) în limba română.
După ce, la 24 martie 1818, domnitorul Ioan Gh. Caragea (1812-1818) a aprobat anaforaua Eforiei Şcoalelor, este consfinţită practic întemeierea primei şcoli superioare Româneşti.
Astfel, s-a deschis, în august 1818, în localul de la "Sf. Sava", prima şcoală medie românească. La început, elevii săi erau copii de mici meseriaşi, târgoveţi şi dascăli, pentru că odraslele boiereşti frecventau în continuare şcoala grecească. Noua instituţie a devenit, în scurt timp, principalul focar de consolidare şi difuzare a culturii româneşti.
Programul de studii propus de Gheorghe Lazăr se desfăşura în patru trepte, ultima, cea superioară, incluzând dreptul şi filosofia. El a desfăşurat un program de învăţământ realist şi a asigurat elevilor o pregătire multilaterală, a pregătit viitorii profesori români. Prin programul său şcolar, a impus învăţământului românesc un caracter laic, teologia fiind prevăzută separat la cursurile de pregătire a preoţilor. Prioritate au avut discipline ca limba română, istoria naţională, aceasta figurând pentru prima oară ca obiect de studiu, matematica.
Principala sa operă rămâne activitatea pedagogică, numeroasele cursuri de matematică, de filosofie etc., manualele didactice, cele mai multe rămase în manuscris.
Din prima generaţie de elevi au făcut parte Petrache Poenaru, Daniel Tomescu, Theodor Pallady, Simion Marcovici şi alţii.
În perioada în care a studiat la Viena, a tradus o serie de lucrări teologice, morale şi pedagogice, care, din păcate, s-au pierdut. De la el au mai rămas două discursuri, unul rostit cu prilejul înscăunării mitropolitului Dionisie (1819) şi celălalt la urcarea pe tron a primului domn pământean, Grigore Ghica (1822). A murit la 17 septembrie 1823, la Avrig, judeţul Sibiu. A fost înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din Avrig, în imediata vecinătate a casei natale.
La 9 octombrie 2007, deputaţii au adoptat, cu 203 voturi pentru, 3 împotrivă şi 3 abţineri, proiectul de lege privind instituirea Zilei învăţătorului la data de 5 iunie a fiecărui an, ziua naşterii marelui pedagog Gheorghe Lazăr. Această dată a fost stabilită prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmând a avea un caracter educaţional, naţional, apolitic şi cultural.
Ca o recunoaştere a activităţii sale, în multe localităţi din România au fost amplasate statui ale lui Gheorghe Lazăr. Astfel în anul 1886, în Piaţa Universităţii din Bucureşti a fost amplasată o impunătoare statuie ce readuce în memoria tuturor întreaga sa operă dedicată identităţii româneşti. În Avrig, în centrul localităţii, a fost instalat un bust dedicat marelui înaintaş. Şi la Sibiu, în faţa palatului Astra, se află un bust al lui Gheorghe Lazăr.
Totodată, în semn de preţuire pentru fondatorul învăţământului în limba naţională, mai multe instituţii de învăţământ poartă numele lui Gheorghe Lazăr, printre care: Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti (întemeiat sub acest nume în anul 1860), Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Sibiu, Colegiul Naţional Pedagogic Gheorghe Lazăr din Cluj-Napoca, Grupul Şcolar Gheorghe Lazăr din Baia Mare, Liceul Teoretic Gheorghe Lazăr din Pecica etc. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel )

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.