Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT) este o instituţie specializată din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), având sediul la Geneva. UIT are ca principiu fundamental asigurarea cooperării dintre sectorul guvernamental şi cel privat, pentru dezvoltarea domeniului tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor la nivelul infrastructurii şi serviciilor, în vederea susţinerii procesului de dezvoltare economică şi socială la nivel mondial.
A fost creată la 17 mai 1865 prin semnarea, la Paris, a primei Convenţii Internaţionale privind Telegrafia. Conferinţa Radiotelegrafică Internaţională (Berlin, 1906) a adoptat Convenţia Internaţională privind Radiotelegrafia, care avea o anexă privind reglementarea radiotelegrafiei, anexă devenită, după amendamente succesive la conferinţele de radiocomunicaţii ulterioare, Regulamentul radiocomunicaţiilor (Regulamentul radio). Pentru coordonarea studiilor tehnice necesare interconectării reţelelor de telecomunicaţii internaţionale, au fost create trei comitete consultative, Comitetul Consultativ Internaţional Radio (CCIR, 1927), Comitetul Internaţional Consultativ privind Telefonia (CCIF, 1924) şi Comitetul Internaţional Consultativ privind Telegrafia (CCIT, 1925). La Conferinţa de la Madrid (1932) s-a decis combinarea Convenţiei Internaţionale privind Telegrafia cu Convenţia Internaţională privind Radiotelegrafia şi schimbarea numelui în Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor. În 1947, prin acordul aprobat de Adunarea Generală a ONU şi de Conferinţa Plenipotenţiară de la Atlantic City, UIT a devenit o agenţie specializată a ONU.
UIT se diferenţiază de alte agenţii specializate ale ONU prin rolul rezervat sectorului privat. Pe lângă state membre şi observatori, UIT admite şi membri de sector şi membri asociaţi, care pot fi operatori, laboratoare de cercetare, producători de echipamente şi alte organizaţii similare. Parteneriatul cu sectorul privat permite echilibrul financiar, reprezentarea tuturor părţilor interesate, aportul de expertiză tehnică, etc. UIT are în componenţă 193 de state membre şi 567 membri de sector. Uniunea este împărţită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicaţii (ITU-T), Radiocomunicaţii (ITU-R) şi Dezvoltarea Telecomunicaţiilor (ITU-D).
Secretarul General al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor este, din ianuarie 2007, Hamadoun I. Touré (Mali). El a fost reales pentru un al doilea mandat de patru ani, în octombrie 2010. Secretarul General adjunct este Zhao Houlin (China).
România este membră a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor din anul 1866 şi, în prezent, este membră a Consiliului UIT pentru al patrulea mandat consecutiv. De altfel, Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, deţine, din 11 iunie 2013, în numele României, preşedinţia Consiliului UIT. România a mai deţinut această poziţie în anul 1981.
Potrivit Ministerului pentru Societatea Informaţională, ocuparea de către România, pentru un al patrulea mandat consecutiv, a unui loc de membru în Consiliul UIT, oferă ţării noastre oportunitatea afirmării pe plan internaţional - atât la nivel multilateral, cât şi interguvernamental - a potenţialului de care dispunem şi a rolului pe care poate să îl joace în promovarea dezvoltării domeniului TIC şi transformarea acestuia în motor al creşterii economice, în contextul dezvoltării Societăţii Informaţionale.
Consiliul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, ales de către Conferinţa Mondială Plenipotenţiară, odată la patru ani, conduce organizaţia, având între atribuţii stabilirea politicii UIT, precum şi coordonarea programelor în derulare şi administrarea resurselor financiare. Calitatea de stat membru în Consiliul UIT oferă astfel posibilitatea de a contribui în mod direct la deciziile, reglementările şi regulile create sau ce urmează a fi create, având drept de iniţiativă, modificare sau abrogare a unor prevederi cuprinse în Actele Uniunii.
Principalele activităţi ale Uniunii:
- UIT este cea mai importantă organizaţie de standardizare în domeniul telecomunicaţiilor. Standardele elaborate de UIT (cunoscute ca recomandări) acoperă practic toate aspectele telecomunicaţiilor. Colaborarea cu alte organizaţii de standardizare, globale sau regionale, a permis reducerea incompatibilităţilor şi accelerarea ritmului de introducere a unor noi tehnologii.
- UIT constituie un forum de dezbatere adecvat pentru noile orientări ale sectorului şi promovarea unor noi modele economice şi tehnologice. Aceste dezbateri pot avea loc atât în cadrul adunărilor şi conferinţelor, cât şi în cadrul Forumului de politici de telecomunicaţii, al seminarului global pentru experţi în reglementare sau în alte întâlniri organizate periodic.
- Efectuează alocarea benzilor spectrului de frecvenţe radio, distribuirea frecvenţelor radio şi înregistrarea alocărilor de frecvenţe radio, pentru servicii de spaţiu, a oricărei poziţii orbitale asociate pe orbita gestionară de satelit sau a oricărei caracteristici asociate cu sateliţii de pe alte orbite, pentru a evita interferenţa dăunătoare dintre staţiile radio şi diverse ţări. Administrarea acestor resurse, alături de interconectarea reţelelor şi interoperabilitatea serviciilor, constituie, de fapt, scopul originar pentru care UIT a fost creat.
- La nivelul resurselor umane, UIT promovează transferul de competenţe prin organizarea de cursuri şi seminarii, acordă burse de studiu, finanţează dezvoltarea unor materiale educative şi furnizează experţi şi consultanţi care sprijină realizarea anumitor proiecte în ţările în curs de dezvoltare.
- Evenimentele TELECOM (expoziţii şi forumuri dedicate noutăţilor tehnologice în telecomunicaţii, organizate de UIT) servesc drept loc de întâlnire pentru reprezentanţi ai guvernelor şi ai industriei, permiţând decelarea tendinţelor şi facilitând încheierea de contracte.
- Secretarul General al UIT serveşte ca depozitar al unor tratate legate de telecomunicaţii, cum ar fi acordurile regionale de radiodifuziune Stockholm 1961, Geneva 1975, Geneva 1984, Rio de Janeiro 1985, Geneva 2006, Memorandumul de Înţelegere privind GMPCS (Comunicaţii Mobile Globale Personale prin Satelit) etc. şi ţine evidenţa şi pe domeniul telecomunicaţiilor internaţionale prin satelit, cât şi a celor mobile prin satelit.
- Promovează şi oferă asistenţă tehnică ţărilor în curs de dezvoltare în domeniul telecomunicaţiilor, promovează mobilizarea resurselor materiale, umane şi financiare necesare implementării acestora, cât şi accesul la informaţie.
- Promovează şi dezvoltă facilităţile tehnice şi operativitatea cea mai eficientă cu privire la îmbunătăţirea eficienţei serviciilor de telecomunicaţii, crescând utilitatea şi făcându-le pe cât posibil general valabile pentru public.
- Promovează, la nivel internaţional, adoptarea unei abordări generalizate a problemelor de telecomunicaţii în economia şi societatea informaţională globală, prin cooperarea cu alte organizaţii guvernamentale şi non-guvernamentale regionale şi internaţionale preocupate de telecomunicaţii.
- Promovează adoptarea măsurilor pentru asigurarea securităţii vieţii prin intermediul cooperării pe servicii de telecomunicaţii.
Strategia actuală a UIT se concentrează pe o serie de chestiuni strategice ce reies din drepturile persoanelor cu dizabilităţi, pe proiectarea tehnică a unor standarde accesibile, oferirea de educaţie şi instruire în accesibilitatea tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor, dorind astfel ca accesibilitatea să devină o realitate. În acest sens UIT: încurajează schimbul de bune practici; oferă posibilitatea creşterii cunoaşterii prin intermediul conferinţelor şi publicaţiilor; promovează securitatea informaţională şi a spaţiului informaţional; promovează reducerea decalajului digital prin construirea unei infrastructuri informaţionale şi de comunicaţii; încurajează comunicaţiile de urgenţă pentru prevenirea şi reducerea efectelor dezastrelor. Tema lansată în acest an la Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (17 mai) este "Protejarea Copiilor în Spaţiul Cibernetic".
În perioada 7-9 noiembrie 2002, Bucureştiul a găzduit Conferinţa Regională Ministerială Pan Europeană în pregătirea Summit-ului Mondial pentru Societatea Informaţională, care s-a desfăşurat în două etape, la Geneva - 2003 şi la Tunis - 2005. Reuniunea de la Bucureşti a adunat reprezentanţi din 55 de state membre din Comisia Economică a Naţiunilor Unite pentru Europa (însemnând toate statele europene), împreună cu S.U.A., Canada şi Israel. Scopul principal al conferinţei a fost de a obţine o poziţie comună a regiunii pan-europene pentru Summit-ul Mondial privind Societatea Informaţională. În consecinţă, acest eveniment ce a avut loc în capitala României a fost un pas foarte important pentru pregătirea Summit-ului Mondial, concentrându-se pe reducerea "decalajului digital" şi pe intensificarea cooperării internaţionale, astfel încât beneficiile societăţii informaţionale să fie accesibile tuturor ţărilor din lume. La această conferinţă au participat miniştri din 18 ţări.
În perioada 18-20 aprilie 2005 a avut loc la Bucureşti Reuniunea Regională Pregătitoare pentru Conferinţa Mondială de Dezvoltare în Telecomunicaţii, eveniment organizat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale sub egida UIT. Acest eveniment a reunit reprezentanţi din 24 de ţări, cât şi membri de sector ai ITU-D. Subiectele identificate şi dezbătute au fost: dezvoltarea modelului guvernamental de informaţie şi comunicaţii; accesul universal/serviciul universal; reforma de reglementare şi cooperarea între reglementatori; infrastructura; securitatea informaţiei şi a reţelelor.
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor au semnat în 2006 un Acord Tehnic de Cooperare, în urma căruia se permite dezvoltarea în România a unor programe ce urmează apoi a fi preluate de către alte ţări din UIT şi se doreşte ca experienţa României în domeniul TIC să poată reprezenta un exemplu de dezvoltare şi pentru celelalte ţări membre ale UIT. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.