COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Roma, 23 nov /Agerpres/ - Operaţiunea europeană Sophia, lansată în 2015 împotriva reţelelor de traficanţi din Marea Mediterană, a permis salvarea a 42.000 de persoane şi pregătirea a 201 de membri ai Gărzii de coastă libiene, a declarat joi comandantul operaţiunii, amiralul italian Enrico Credendino, relatează AFP.

'Am arestat 119 de presupuşi traficanţi, am distrus ambarcaţiuni, am pregătit 201 de membri ai Gărzii de coastă libiene şi am oferit ajutor unui număr de circa 42.000 de migranţi pe mare', a spus amiralul Credendino, în marja unui seminar la Roma privind migraţia şi securitatea în Marea Mediterană.

Scopul pregătirii membrilor Gărzii de coastă (al cărui număr va ajunge în curând la 400) este 'acela de le oferi libienilor capacitatea şi competenţele pentru a acţiona corespunzător pe mare', a adăugat amiralul.

'De aceea, echipele Uniunii Europene, Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) îi pregătesc să respecte drepturile omului şi normele dreptului internaţional umanitar', a precizat el.

Amiralul Enrico Credendino a subliniat că operaţiunile pe mare au devenit dificile 'pentru că, în aceste ape, nu navighează doar Gărzile de coastă, ci şi miliţii care folosesc aceleaşi ambarcaţiuni, aceleaşi uniforme şi nu este uşor să ştii cine este cine'.

Lansată în 2015 de către UE, operaţiunea navală Sophia are drept misiune să lupte împotriva traficanţilor de migranţi şi să pregătească Gărzile de coastă libiene. Misiunea sa a fost reînnoită în iulie de către Consiliul European până în decembrie 2018.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a informat joi într-un raport că numărul migranţilor care au sosit în Europa via Libia a cunoscut o scădere semnificativă în al treilea trimestru din 2017.

Numărul persoanelor care au traversat Marea Mediterană plecând din Libia pentru a ajunge în Italia a scăzut de la 11.500 la 6.300 în perioada iulie-septembrie. A crescut în schimb numărul celor care au debarcat în Spania, 17.687, faţă de 5.445 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

'În iulie, Comisia Europeană a anunţat un plan de acţiune pentru reducerea numărului de migranţi ilegali care traversează Mediterana pentru a ajunge în Italia, în timp ce autorităţile italiene au început o serie de întâlniri cu omologii lor libieni cu acelaşi obiectiv', a precizat UNHCR în raportul său.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Moise, editor: Sorin Popescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.