COD GALBEN: 06-06-2025 ora 10 Intre 7 și 8 iunie, intervalul orar 12 – 21Fenomene vizate se va semnala 7 și 8 iunie, intervalul orar 12 – 21Fenomene vizate

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Riga, 21 nov /Agerpres/ - Teste de laborator au confirmat suspiciunile conform cărora produsele alimentare de import comercializate în Letonia şi produsele aceloraşi branduri care se vând în Europa de Vest nu sunt de aceeaşi calitate, a anunţat marţi Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Letonia, informează Xinhua.

Alte câteva ţări din Europa Centrală au efectuat teste similare asupra diferenţei de calitate a produselor alimentare şi şi-au prezentat concluziile. În timpul discursului său anual privind starea UE, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a denunţat această practică 'intolerabilă'.

Efectuând investigaţii în cadrul 'programului privind standardele duble', Autoritatea Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Letonia a comparat 38 de eşantioane de produse alimentare şi trei eşantioane de mâncare pentru animale.

De exemplu, testele pe eşantioane de cremă de ciocolată şi alune ale unei companii au arătat că produsul comercializat în Germania conţinea lapte praf degresat, în timp ce produsul cu acelaşi nume comercializat în Letonia era făcut din zer praf.

De asemenea, o comparaţie între batoanele de ciocolată vândute în Germania cu cele comercializate în Letonia de acelaşi producător a dezvăluit că etichetele lor erau identice, însă testele de laborator au arătat că proporţiile de alune şi ciocolată erau diferite şi în ambele cazuri conţinutul de alune era sub 20%, contrar procentului notat pe etichetă.

'Făcând o comparaţie cu testele efectuate în alte ţări - în Republica Cehă, Slovacia - am văzut că rezultatele noastre sunt destul de similare. Conform reglementărilor curente, un produs care nu conţine ingrediente interzise şi are toate ingredientele menţionate pe etichetă poate fi absolut legal vândut pe piaţă, astfel că acum Comisia Europeană se confruntă cu o mare provocare: trebuie să identifice cauzele pentru aceste diferenţe calitative şi să elimine standardele duble', a declarat Maris Balodis, directorul general al Autorităţii Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Letonia.

Autoritatea a trimis datele obţinute către Centrul de Cercetare al Comisiei Europene pentru continuarea analizelor.AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Sorin Popescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.