COD PORTOCALIU: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03 Fenomene vizate: se va semnala 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bruxelles, 10 nov /Agerpres/ - Comisia Europeană a lansat vineri o serie de consultări pentru facilitarea şi accelerarea deplasării trupelor şi a echipamentelor militare, în prezent împiedicată de obstacole administrative şi logistice, ceea ce face Uniunea Europeană "mai vulnerabilă", relatează AFP.

UE, care doreşte să relanseze Europa Apărării, a devenit conştientă în ultimii ani de obstacolele care împiedică desfăşurarea rapidă a trupelor în caz de criză la frontierele sale sau chiar pe teritoriul său. Acest scenariu este considerat mai probabil după criza ucraineană începută în 2014, Rusia fiind acuzată de sprijinirea rebelilor pro-ruşi în conflictul din estul Ucrainei.

De asemenea, NATO a decis să abordeze această problemă şi a hotărât în această săptămână să creeze un centru de comandă pentru probleme logistice.

Uniunea Europeană intenţionează să coopereze strâns cu Alianţa Nord-Atlantică la acest proiect major, deoarece implică o serie de administraţii (vamă, transporturi etc.), de companii private, în special feroviare şi maritime, şi Statele Majore.

După această etapă de consultări şi de reflecţie, Comisia Europeană doreşte să prezinte un plan de acţiune celor 28 de state membre UE în luna martie, însoţit de un "calendar ambiţios".

"Deplasarea rapidă a personalului şi echipamentelor militare" în Europa "este împiedicată de bariere fizice, legale şi de reglementare", a declarat Violeta Bulc, comisarul european pentru transporturi.

Executivul european a menţionat exemplul "infrastructurii care nu poate susţine greutatea unui vehicul militar" sau "procedurile vamale greoaie". "După cum au arătat recentele exerciţii militare, astfel de bariere pot duce la întârzieri, întreruperi, costuri mai mari şi o mai mare vulnerabilitate" a UE, potrivit Comisiei.

"De la sfârşitul războiului rece, deplasările militare în Europa, de exemplu pentru exerciţii de amploare, au devenit mai frecvente. Însă, în actualul mediu de securitate, forţele europene de apărare depind de capacitatea lor de a se deplasa rapid, atât în contextul UE, cât şi al NATO", a subliniat Comisia Europeană.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Moise, editor: Sorin Popescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.