Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Roma, 20 oct /Agerpres/ - Regiunile italiene Lombardia şi Veneţia organizează duminică un referendum pentru a cere mai multă autonomie, cu o tentă particulară după cel privind secesiunea Cataloniei în Spania. Acest referendum, unul consultativ, este organizat la iniţiativa preşedinţilor regiunilor Lombardia şi Veneţia, Roberto Maroni şi Luca Zaia, membri ai Ligii Nordului (extrema dreaptă), relatează vineri AFP.

Locuitorii celor două regiuni trebuie să răspundă prin 'da' sau 'nu' la întrebarea dacă doresc 'forme suplimentare şi condiţii particulare de autonomie'.

Contrar celui din Catalonia, acest referendum se înscrie în cadrul constituţional, care prevede posibilitatea pentru parlament de a atribui aceste forme de autonomie regiunilor care le solicită, a explicat pentru AFP Nicola Lupo, profesor de drept constituţional la Universitatea Luiss din Roma.

În cazul în care răspunsul "da" va fi predominant, Maroni şi Zaia intenţionează să-i ceară Romei mai multe competenţe în infrastructură, sănătate sau educaţie, dar şi puteri rezervate ale statului în materie de securitate şi imigraţie, teme dragi Ligii Nordului, dar care ar necesita o modificare a Constituţiei.

Obiectivul lor este de a obţine mai multe resurse, recuperând circa jumătate din solda fiscală actuală (diferenţa între ceea ce locuitorii plătesc ca taxe şi impozite şi ceea ce primesc ca şi cheltuieli publice). În prezent, aceasta se ridică la 54 de miliarde de euro pentru Lombardia şi 15,5 miliarde de euro pentru Veneţia (comparativ cu opt miliarde pentru Catalonia).

Veneţia, cu 5 milioane de locuitori, şi Lombardia, cu 10 milioane, se numără printre regiunile cele mai bogate ale Italiei, contribuind împreună la 30% din PIB-ul Italiei. Datoria pe cap de locuitor în cele două provincii este mică: 73 de euro pentru Lombardia, 219 de euro pentru Veneţia, faţă de 407 euro media la nivel naţional.

Prin urmare, în opinia lui Maroni şi Zaia, aceste regiuni 'virtuoase' trebuie să fie recompensate.

Potrivit lui Lupo, referendumul are lor într-un context de 'fractură tradiţională Nord/Sud, alături de ideea unei Rome ca loc de putere corup şi centralizator'.

Sondajele de opinie dau un larg avans pentru tabăra 'da'. "Cei care vor face duminică demersul de a vota o vor face probabil pentru a spune 'da', cu atât mai mult cu cât întrebarea pusă este relativ consensuală", notează Lupo.

Adevărata problemă rămâne participarea. În Veneţia, ea trebuie să depăşească 50% pentru ca scrutinul să fie validat, iar în Lombardia 40%.

Promovat de Liga Nordului, referendumul este susţinut de partidul Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi (centru-dreapta), Mişcarea Cinci Stele (populistă) şi mai multe sindicate şi organizaţii patronale.

Formaţiuni de stânga, precum Partidul Comunist, au făcut apel la populaţie să nu se prezinte la vot, denunţând 'irosirea banului public' pentru 'un referendum farsă'. Partidul Democrat, aflat la guvernare, nu le-a trasat o linie alegătorilor săi, însă mai mulţi dintre numele grele ale partidului, cum este şi primarul oraşului Milano, au declarat că vor vota 'da'.AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Tudor Martalogu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.