Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Chişinău, 17 oct /Agerpres/ - Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice marţi două hotărâri în procese intentate împotriva Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse de către cetăţeni moldoveni, informează news.yam.md.

În dosarul Andrian Braga (născut în 1971, la Râbniţa) contra Republica Moldova şi Federaţia Rusă, CEDO a decis că şi Chişinăul se face vinovat de încălcarea articolelor 3 şi 5 din Convenţie, în timp ce în dosarul Draci versus Republica Moldova şi Rusia doar Federaţia Rusă a fost găsită vinovată de încălcarea acestor articole. Ambele cauze se referă la arestări ilegale şi condiţii inumane de detenţie în autoproclamata 'republică moldovenească nistreană'.

Invocând articolul 3 din Convenţie, interdicţia unui tratament inuman sau degradant, ambii reclamanţi s-au plâns de condiţiile inumane de detenţie, subliniind că au fost plasaţi în detenţie în celule infestate de paraziţi, împreună cu deţinuţi ce sufereau de tuberculoză. De asemenea, reclamantul Draci a acuzat că în perioada detenţiei a contractat o maladie de piele, streptodermie, pentru care nu a primit tratament, iar în primii doi ani de detenţie a fost ţinut într-o celulă solitară, fără ferestre, ventilaţie sau WC. Totodată, reclamanţii s-au plâns că detenţia lor nu poate fi considerată 'legală' în sensul Articolul 5 privind libertatea şi siguranţa persoanei, deoarece a fost dispusă de către o instanţă nerecunoscută.

În cazul Andrian Braga, CEDO a decis în unanimitate ca Republica Moldova să achite reclamantului suma de 4000 euro, dintre care 3000 cu titlu de prejudiciu moral şi 1000 cu titlu de costuri şi cheltuieli, iar Federaţia Rusă urmează să achite reclamantului 9000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 2000 - costuri şi cheltuieli.

În cazul reclamantului Alexandru Draci, CEDO a decis ca Federaţia Rusă să achite reclamantului 22.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 60 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Totodată, CEDO şi-a menţinut constatările sale în cazurile Ilaşcu, Ivanţoc, Catan, Mozer contra Republicii Moldova şi Rusiei, în sensul că aşa-zisa 'republică transnistreană' este capabilă să reziste eforturilor Moldovei şi ale comunităţii internaţionale îndreptate spre soluţionarea conflictului şi instaurarea democraţiei şi a ordinii de drept în regiune dată fiind susţinerea militară, economică şi politică din partea Rusiei.

În aceste condiţii, gradul înalt de dependenţă a Transnistriei faţă de sprijinul rusesc relevă un indiciu indiscutabil că Rusia continuă să exercite un control efectiv şi o influenţă decisivă asupra 'autorităţilor republicii transnistrene', potrivit CEDO.AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Mihaela Toth)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.