Federația Rusă, găsită vinovată la CEDO în cazurile unor cetățeni moldoveni închiși în Transnistria

 •  Externe
416 afişări

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice marți două hotărâri în procese intentate împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse de către cetățeni moldoveni, informează news.yam.md.

a5aaeb14-fb81-4681-8f37-cba1b0b39ed9

În dosarul Andrian Braga (născut în 1971, la Râbnița) contra Republica Moldova și Federația Rusă, CEDO a decis că și Chișinăul se face vinovat de încălcarea articolelor 3 și 5 din Convenție, în timp ce în dosarul Draci versus Republica Moldova și Rusia doar Federația Rusă a fost găsită vinovată de încălcarea acestor articole. Ambele cauze se referă la arestări ilegale și condiții inumane de detenție în autoproclamata 'republică moldovenească nistreană'.

Invocând articolul 3 din Convenție, interdicția unui tratament inuman sau degradant, ambii reclamanți s-au plâns de condițiile inumane de detenție, subliniind că au fost plasați în detenție în celule infestate de paraziți, împreună cu deținuți ce sufereau de tuberculoză. De asemenea, reclamantul Draci a acuzat că în perioada detenției a contractat o maladie de piele, streptodermie, pentru care nu a primit tratament, iar în primii doi ani de detenție a fost ținut într-o celulă solitară, fără ferestre, ventilație sau WC. Totodată, reclamanții s-au plâns că detenția lor nu poate fi considerată 'legală' în sensul Articolul 5 privind libertatea și siguranța persoanei, deoarece a fost dispusă de către o instanță nerecunoscută.

În cazul Andrian Braga, CEDO a decis în unanimitate ca Republica Moldova să achite reclamantului suma de 4000 euro, dintre care 3000 cu titlu de prejudiciu moral și 1000 cu titlu de costuri și cheltuieli, iar Federația Rusă urmează să achite reclamantului 9000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 2000 — costuri și cheltuieli.

În cazul reclamantului Alexandru Draci, CEDO a decis ca Federația Rusă să achite reclamantului 22.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 60 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Totodată, CEDO și-a menținut constatările sale în cazurile Ilașcu, Ivanțoc, Catan, Mozer contra Republicii Moldova și Rusiei, în sensul că așa-zisa 'republică transnistreană' este capabilă să reziste eforturilor Moldovei și ale comunității internaționale îndreptate spre soluționarea conflictului și instaurarea democrației și a ordinii de drept în regiune dată fiind susținerea militară, economică și politică din partea Rusiei.

În aceste condiții, gradul înalt de dependență a Transnistriei față de sprijinul rusesc relevă un indiciu indiscutabil că Rusia continuă să exercite un control efectiv și o influență decisivă asupra 'autorităților republicii transnistrene', potrivit CEDO.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Mihaela Toth, editor online: Anda Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Externe

Cele mai citite din Externe

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe