COD GALBEN: 24-05-2025 Intre 08:45 si 13:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...60 km/h. in Zona joasă a județului Alba , respectiv zona localităților;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Budapesta, 5 oct /Agerpres/ - Politica Ungariei pentru maghiarii care trăiesc în afara ţării trebuie să se adreseze în următorii ani persoanelor slab calificate şi claselor de mijloc şi de jos, mai predispuse la a fi asimilate, a declarat într-un interviu premierul Viktor Orban, potrivit agenţiei de presă MTI.

În acest interviu apărut în Kronika, ziar de limbă maghiară care apare la Cluj-Napoca, Orban a spus că politica sa pentru etnicii maghiari "ţinteşte spre cei din clasa de mijloc şi de mai jos".

Prim-ministrul ungar a afirmat că ştie din experienţă că intelectualii şi membrii înalt calificaţi ai societăţii, cu un trecut familial solid, "îşi pot găsi propria cale în Bazinul Carpatic".

Clasele de mijloc şi de jos trebuie sprijinite prin politici care să spună că a fi ungur "nu este doar un sentiment înălţător, dar şi unul profitabil". Asta este ceea ce programele Ungariei de dezvoltare a afacerilor în Bazinul Carpatic încearcă să obţină, a adăugat el.

"Una dintre marile realizări ale anilor următori va fi ca maghiarii să simtă că au la dispoziţie o gamă largă de oportunităţi de dezvoltare, de angajare, de venituri şi de educaţie, şi asta pentru că sunt maghiari", a mai spus Orban.

"Prin urmare, va merita ca inclusiv maghiarul care locuieşte în ultima casă a ultimului sat să rămână parte a comunităţii maghiare. Acum este momentul să consolidăm trunchiul comunităţii maghiare şi să îi udăm rădăcinile. Coroana este într-o formă bună", a declarat el.

În privinţa relaţiilor schimbătoare dintre Ungaria şi România, Orban a spus că situaţia legăturilor bilaterale a depins de felul în care a fost conducerea României: una bine-intenţionată, care îi respectă pe maghiari, sau una rău-intenţionată.

"Ceea ce noi, ungurii, putem face este să nu răspundem la o provocare cu o altă provocare şi la o ostilitate cu o altă ostilitate, chiar şi în vremuri atât de dificile ca acestea", a declarat premierul ungar. "Recent, eu însumi am fost atacat de unii politicieni români, la fel şi Ungaria. Însă nu am răspuns niciodată. Iar acest lucru se va vedea pe termen mediu", a adăugat el. "Acum suntem într-o perioadă de construire a încrederii. Cred că putem avea o cooperare concentrată pe economie, care să poată servi intereselor României, etnicilor maghiari din România şi, de asemenea, patriei natale", a mai afirmat şeful guvernului de la Budapesta.

Orban şi-a mai declarat convingerea că întreaga comunitate a etnicilor maghiari din Bazinul Carpatic este foarte aproape de o perioadă prosperă. "Nu ne vom mai confrunta cu nevoia de a ne apăra în faţa privării de drepturi, ci cu o întărire a drepturilor. Nu ne vom mai apăra de sărăcie, ci vom avea de-a face cu o prosperitate stabilă, predictibilă şi notabilă", a spus Orban.

"De acum înainte, scopul nu va mai fi ca alţii să ne ofere locuri de muncă, ci maghiarii le vor oferi maghiarilor locuri de muncă în fabrici europene competitive", a adăugat el.

Orban a spus că ascensiunea de care vor avea aparte maghiarii va face ca orice cooperare cu ei să fie o opţiune atractivă. El a adăugat că vrea să împărtăşească şi cu românii viitorul succes.

În privinţa Ucrainei şi a controversatei legislaţii a educaţiei, prim-ministrul ungar a spus că această ţară trebuie să decidă dacă vrea sau nu să fie un stat european.

"Dacă da, atunci trebuie să înţeleagă faptul că nu poate priva minorităţile de drepturile câştigate anterior", a atras el atenţia.

Despre subiectul autonomiei regiunii transilvănene, Orban a spus că maghiarii care locuiesc în Transilvania nu au avut nicio oportunitate sau cale de a renunţa la acest obiectiv. El a afirmat că este o dezbatere care merită purtată, susţinând că Serbia, care a garantat 'o autonomie exemplară' maghiarilor din Voivodina, a devenit mai puternică.

Orban i-a încurajat de asemenea pe maghiarii care trăiesc în străinătate să se înregistreze pentru alegerile generale din Ungaria din 2018 şi să îşi exercite dreptul de vot. AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.