O Europă tot mai integrată, esența propunerilor lui Macron privind reforma Uniunii Europene

 •  Externe
718 afişări

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a susținut marți un discurs în care și-a prezentat propria viziune asupra reformării Uniunii Europene, în propunerile avansate el susținând aprofundarea integrării europene în numeroase domenii, inclusiv în sectorul apărării sau al politicii de azil, și pledând de asemenea pentru o politică fiscală armonizată precum și pentru o zonă euro tot mai integrată.

910dbf7d-0ac6-4141-86d3-3bf99ddf5673

'Europa pe care o cunoaștem este prea slabă, prea lentă, prea ineficientă, dar numai Europa ne poate da capacitatea de acțiune în lume în fața marilor provocări contemporane', a susținut Macron, potrivit AFP, în discursul rostit la Universitatea Sorbona.

El a propus consolidarea politicii europene de apărare și securitate prin creare unei ''forțe comune de intervenție'', a unui buget comun al apărării, precum și a unei ''doctrine comune''.

Emmanuel Macron a mai cerut crearea unei Academii europene de informații, a unui Parchet european antiterorist și a unei forțe comune de protecție civilă împotriva catastrofelor naturale.

În ceea ce privește criza provocată de valul de migranți către Europa, președintele francez dorește crearea unui Oficiu european pentru azil, care să armonizeze și să accelereze procedurile de azil în toate statele membre, precum și crearea 'graduală' a unei poliții europene de frontieră care să asigure o mai bună protecție a frontierelor externe ale blocului comunitar.
Europa trebuie 'să îi primească într-o manieră demnă pe cei care au nevoie de protecție și în același timp să-i trimită înapoi pe cei care nu sunt eligibili pentru azil', a indicat șeful statului francez, care s-a pronunțat și pentru crearea unui program european de formare profesională și integrare a refugiaților.

În plus, Macron a susținut că 'nu mai putem considera Africa o amenințare, ci un partener', el pledând pentru introducerea la nivelul întregii Uniuni Europene a unei 'taxe pe tranzacțiile financiare', iar fondurile astfel obținute să fie 'destinate integral' finanțării ajutorului pentru dezvoltare. 'Sunt două țări în Europa care au o taxă pe tranzacțiile financiare', Franța și Marea Britanie, a amintit liderul de la Elysee, care a cerut 'să luăm această taxă și să o generalizăm la ansamblul Europei'.

Tot legat de taxe, el a vorbit despre nevoia taxării sporite a emisiilor de carbon și a cerut celorlalți șefi de stat și de guvern din UE să abordeze problema 'taxării valorii acolo unde aceasta este creată', astfel încât să fie taxate fără reținere acele companii care se înregistrează în afara Europei doar pentru a se sustrage de la plata impozitelor. 'Nu putem accepta să existe companii europene care sunt taxate și unele internaționale care nu sunt', a punctat Macron.
În ceea ce privește moneda euro, el a apreciat că 'o putere economică durabilă se poate construi numai în jurul unei monede unice'. 'Pe baza acestei uniuni economice și monetare putem crea o Europă integrată', a continuat președintele francez, pledând astfel pentru o aprofundare a integrării și în zona euro, în special prin crearea unui post de ministru de finanțe al acestei zonei și a unui buget comun care să permită finanțarea investițiilor.

Dar a ținut să adauge că aceste propuneri nu sunt despre 'mutualizarea unor datorii acumulate în trecut sau rezolvarea problemelor financiare ale unei țări sau alteia' și a susținut că obiectivul astfel urmărit trebuie să fie 'reducerea șomajului care afectează unul din cinci tineri europeni' și asigurarea unui mecanism de protecție împotriva diferitelor șocuri economice.
Macron a criticat impozitarea diferențiată a mediului de afaceri în statele UE, în viziunea sa aceasta fiind o practică ce 'slăbește toată Europa'. Prin urmare, viitorul buget multianual al UE trebuie să stabilească niveluri minime și maxime ale taxelor percepute companiilor, iar acele țări care nu acceptă acest lucru să nu mai primească fonduri structurale, a mai cerut președintele francez.

Cât despre ieșirea Marii Britanii din UE, Macron consideră că în câțiva ani această țară, dacă dorește, 'își poate găsi locul' într-o Europă reformată și cu mai multe viteze. 'Europa deja se mișcă cu mai multe viteze. Să nu ne fie frică să o spunem, să o dorim', a subliniat Emmanuel Macron.

'Avem nevoie de o Europă mai simplă, mai transparentă și mai puțin birocratică', a rezumat președintele francez, propunând și unele schimbări instituționale, cum ar fi reducerea numărului de comisari europeni la 15 sau înlocuirea listelor naționale la alegerile europarlamentare cu liste transnaționale, astfel încât în anul 2024 jumătate dintre eurodeputați să fie aleși pe astfel de liste.

AGERPRES/(AS — autor: Sorin Popescu, editor: Tudor Martalogu, editor online: Simona Aruștei)

Citiți și:

Juncker salută 'discursul foarte european' al lui Macron

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Externe

Cele mai citite din Externe

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe